text1
stringlengths
1
3.85k
text2
stringlengths
1
3.85k
score
int8
10
100
Căci, undeva, El a vorbit despre ziua a șaptea astfel: „Dumnezeu S-a odihnit în ziua a șaptea de toate lucrările Lui“.
fiind insultați, răspundem cu blândețe. Am ajuns gunoiul lumii, murdăria tuturor până acum.
30
Supraveghetorii poporului și scribii au ieșit și au spus poporului: „Așa vorbește Faraón: «Nu am să vă mai dau paie;
Eu am întrebat: „Ce vor să facă aceștia?” Și el a zis: „Aceștia vin să sperie coarnele care au risipit pe Iuda, de n-a mai putut ridica nimeni capul; fierarii aceștia au venit să sperie și să taie coarnele neamurilor care au ridicat cornul împotriva țării lui Iuda ca să-i risipească locuitorii.”
28
Buzele mele și sufletul meu pe care l‐ai răscumpărat se vor veseli când voi cânta laudele tale.
Iar Dumnezeu a dăruit Moașelor, case. În ăst fel, Plată primit-au, de la El, Pentru că Domnul a văzut, Că – de El – ele s-au temut.
29
Mărturisesc despre ei că au râvnă pentru Dumnezeu, dar nu potrivit unei cunoașteri.
Le mărturisesc că ei au râvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere,
86
(La aceste lucruri m-am trezit și am privit, și somnul îmi fusese dulce.)
Doamne, îndură‐te de noi: pe tine te‐am așteptat. Fii brațul lor în toate diminețile și mântuirea noastră în vreme de strâmtorare!
34
Și la fel cum a fost în zilele lui Lot, mâncau, beau, cumpărau, vindeau, plantau, zideau;
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că exceptând pe Crispus și pe Gaius, nu am botezat pe niciunul dintre voi!
29
În ziua aceea, cel surd va auzi cuvintele sululuiși, din negura și întunericul în care se află,ochii celui orb vor vedea.
Atunci Aaròn i-a zis lui Moise: „Te rog, domnul meu, să nu purtăm păcatul pe care l-am făcut din nechibzuință, căci am păcătuit”.
29
Apoi să faci bare pentru altar. Ele să fie din lemn de salcâm; și să le poleiești cu bronz.
Apoi să faci drugi pentru altar, drugi din lemn de salcâm pe care să-i poleiești cu bronz.
89
Le-am zis că, nu-i obișnuit, Între Romani, așa ceva. Osândă, nu-i poți da cuiva, Până – întâi – nu i-ai adus, Pe-ai săi pârâși și-apoi i-ai pus Față în față, ca să poți Să-i dai, astfel, față de toți Pârâșii pe care îi are, Putința ca, în apărare, Omul să poată să vorbească Și vina să se dovedească.
Le-am răspuns că la romani nu este obiceiul să se dea niciun om, înainte ca cel pârât să fi fost pus față cu pârâșii lui și să fi avut putința să se apere de lucrurile de care este pârât.
76
Este cineva chemat fiind circumcis? Să nu se facă necircumcis. Este cineva chemat în necircumcizie? Să nu se circumcidă.
Dacă cineva a fost chemat pe când era circumcis, să nu‑și ascundă semnele circumciziei! Dacă cineva a fost chemat pe când era necircumcis, să nu se circumcidă!
86
Şi nu am văzut nici un templu în ea, pentru că templul ei este Domnul Dumnezeu, Atotputernicul, şi Mielul.
Și n‐am văzut Templu în ea, pentru că Domnul Dumnezeu Cel Atotputernic este Templul ei și Mielul.
95
Nu spun aceasta ca pe o poruncă, ci, prin exemplul râvnei altora, vreau să pun la încercare adevărul iubirii voastre.
Nu o spun ca o poruncă, ci, prin râvna altora, pun la încercare și sinceritatea dragostei voastre.
87
Omul corect nu va fi destabilizat niciodată; iar cei răi nu vor locui în țară.
Cel drept niciodată nu se va clătina, dar cei vinovați nu vor locui pământul.
78
Iisus le-a răspuns: „Chiar dacă dau mărturie despre Mine Însumi, mărturia Mea este adevărată, pentru că ştiu de unde am venit şi unde Mă duc. Însă voi nu ştiţi nici de unde vin, nici unde Mă duc.
Isus a răspuns și le-a zis:‒ Chiar dacă Eu mărturisesc despre Mine Însumi, totuși mărturia Mea este adevărată, pentru că Eu știu de unde vin și unde Mă duc, dar voi nu știți nici de unde vin și nici unde Mă duc.
95
Din târâtoare, câte sânt, Acelea care, pe pământ, Se târâiesc, sunt necurate; Ele nu pot a fi mâncate.
Toate făpturile care mișună pe pământ sunt o spurcăciune. Să nu fie mâncate.
79
Distrugere și nenorocire sunt în căile lor;
prăpăd și nenorocire este pe căile lor,
86
și i-a păstorit cu o inimă fără prihanăși i-a călăuzit cu mâini pricepute.
Și, acum, Domnul vorbește, El, care M-a întocmit din pântecele mamei ca să fiu Robul Lui, ca să aduc înapoi la El pe Iacov și pe Israel, care este încă împrăștiat; căci Eu sunt prețuit înaintea Domnului, și Dumnezeul Meu este tăria Mea.
29
Vecinele iar au venit, Zicând: „Un fiu i s-a născut, Naomei, din nora sa, Rut! ”Un nume, ele-au căutat Și-apoi, Obed, l-au botezat. Obed a fost un om cu minte – Lui David, el îi e, părinte.
Vecinele i-au pus numele Obed, zicând: „I s-a născut un fiu lui Naomi“. El a fost tatăl lui Ișai, tatăl lui David.
81
Aceste cuvinte le-a spus în vistierie, în timp ce îi învăța pe oameni în Templu, dar nu L-a arestat nimeni, pentru că încă nu-I sosise ceasul.
„Ascultați, înțelepților, cuvintele mele și, voi care știți, plecați-vă urechea la mine!
29
De aceea și eu mă voi purta cu furie; ochiul meu nu va cruța, nici nu voi avea milă; și deși ei strigă cu voce tare în urechile mele, totuși nu îi voi asculta.
Doamne, ai dreptate: nouă trebuie astăzi să ni se umple fața de rușine. Da, nouă: fiecărui bărbat care provine din teritoriul numit Iuda, locuitorilor Ierusalimului și întregului popor Israel care este acum aproape sau departe – din orice țară unde i-ai alungat din cauza faptului că s-au făcut vinovați de infidelitate față de Tine.
25
Și să le pui în tabernacolul întâlnirii înaintea mărturiei, unde mă voi întâlni cu voi.
Când a ajuns Urie la David, acesta l-a întrebat ce se întâmplă cu Ioab, în ce situație este armata și despre modul în care avansează lupta.
21
Dar Iisus le-a zis: „Vedeţi voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată.”
Dar Isus le‑a răspuns: „Vedeți voi toate acestea? Adevărat vă spun că nu va rămâne aici piatră peste piatră care să nu fie dărâmată!”
94
Și a pus sfeșnicul în cortul întâlnirii, în dreptul mesei, în latura locașului dinspre miazăzi.
Într-o odaie – negreșit – Oameni la pândă-a rânduit. Către Samson, a zis apoi:„Vin Filistenii, peste noi! Scoală-te-ndată, nu mai sta, Căci iată-i, sunt asupra ta! ”Samson s-a ridicat, de jos, Și-a rupt frânghiile, furios – Ca și pe-o ață ce-i făcută Din câlți, prin flacără, trecută – Și astfel, ei nu-au știut unde, A lui putere se ascunde.
29
Vai celor ce coboară în Egipt pentru ajutor și se sprijină pe cai și se încred în care, pentru că sunt multe, și în călăreți, pentru că sunt foarte tari, dar nu privesc la Cel Sfânt al lui Israel, nici nu caută pe DOMNUL!
Vai de cei care coboară în Egipt după ajutor, se sprijinăpe cai și se încred în care,pentru că sunt multe,și în călăreți, pentru că sunt puternici,dar nu privesc către Sfântul lui Israélși nu-l caută pe Domnul!
90
Căci e rușine numai să spunem ce fac ei în ascuns.
Duceți‐vă și strângeți‐vă singuri pleavă de unde veți găsi; dar nimic din lucrul vostru nu se va micșora.
31
Să mergi, la preot, și să-i spui:„Mărturisesc azi, Domnului, Că în sfârșit, eu am intrat În țara pe cari a jurat – Părinților mei – Dumnezeu, Că o va da, neamului meu. ”
De asemenea prin udare el obosește norul gros, el împrăștie norul său luminos;
30
Dar dacă nedreptatea noastră arată dreptatea lui Dumnezeu, ce să zicem? Oare este nedrept Dumnezeu când își arată mânia? Vorbesc ca om.
Dar, dacă nelegiuirea noastră pune în lumină neprihănirea lui Dumnezeu, ce vom zice? Nu cumva Dumnezeu este nedrept când Își dezlănțuie mânia? (Vorbesc în felul oamenilor.)
81
Domnul i-a răspuns lui Iob și a zis:
Și Domnul a răspuns și a zis lui Iov:
95
Numai iată ce am găsit: că Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe șiretenii.
Ei merg din putere în putere, se arată înaintea lui Dumnezeu în Sion.
31
Aşadar să nu mai stăpânească păcatul în trupul vostru muritor, astfel încât să vă supuneţi poftelor lui,
Deci păcatul să nu domnească în trupul vostru cel muritor ca să ascultați de poftele lui,
81
Isus i‑a răspuns: „Vezi tu aceste zidiri mărețe? Nu va rămâne aici piatră peste piatră care să nu fie dărâmată!”
Isus i-a zis: „Vezi aceste construcții mărețe? Nu va rămâne piatră peste piatră care să nu fie dărâmată”.
90
Și fiecare om înțelept în inimă printre cei ce lucrau lucrarea tabernacolului a făcut zece covoare din in subțire răsucit și albastru și purpuriu și stacojiu cu heruvimi, într-o lucrare iscusită i-a făcut.
Toți cei cu inima înțeleaptă, care erau printre lucrători, au făcut Tabernaculul din zece draperii din fir de in subțire răsucit și din fire de culoare albastră, purpurie și stacojie. Ele erau brodate cu heruvimi, lucrați cu măiestrie.
84
Și după ce Pavel și cei cu el au ridicat ancora din Pafos, au venit la Perga, în Pamfilia; și Ioan, plecând de la ei, s-a întors la Ierusalim.
Plecând din Pafos pe mare, Pavel și cei care erau cu el au ajuns la Perga Pamfiliei. Dar Ioan, părăsindu-i, s-a întors la Ierusalim.
91
Eu am vrut de fapt să vă spun că trebuie să nu aveți niciun fel de relații cu cel care deși se numește „frate”, este imoral din punct de vedere sexual, lacom, idolatru, calomniator, bețiv sau înșelător. Cu un asemenea om nu trebuie nici să mâncați!
Acum, însă, v-am scris să nu aveți nicio legătură cu cineva care, deși se numește frate, este curvar sau lacom sau idolatru sau batjocoritor sau bețiv sau șarlatan. Cu un astfel de om nici măcar să nu stați la masă!
61
tot pentru pieptar să mai faci două inele din aur și să fixezi ambele inele la cele două margini ale pieptarului.
Și să faci pe pieptar două verigi de aur și să pui cele două verigi la cele două capete ale pieptarului.
81
Șalum – fiul lui Iabeș – a început să guverneze în al treizeci și nouălea an al guvernării lui Uzia – regele celor numiți „Iuda”. El a guvernat la Samaria – (doar) o lună.
Și Șalum, fiul lui Iabeș, a început să domnească în anul al treizeci și nouălea al lui Ozia, împăratul lui Iuda, și a domnit o lună de zile în Samaria.
84
Al Domnului, în ăst popor. Îngroapă-ți moarta, după lege, Și cel mai bun mormânt alege Căci vei vedea cum, negreșit, De nimeni nu vei fi oprit. Deci, ia mormântul orișicui. ”
Ascultă-ne, domnul meu: tu ești un prinț puternic printre noi; îngroapă-ți moarta în cel mai ales dintre mormintele noastre; niciunul din noi nu va opri de la tine mormântul său, să îți îngropi moarta.
77
Dumnezeu se înalțăîn strigăte de bucurie,Domnul se înalțăîn sunete de trâmbiță.
Cântați laude lui Dumnezeu, cântați laude: cântați Împăratului nostru, cântați laude.
64
Precum țâșnește apa până Când se revarsă din fântână, Așa țâșnește, din cetate, Nemărginita-i răutate. Doar silnicie și prăpăd, Între ale ei ziduri, văd. Durere mare-n ea găsesc, Care privirea Mi-o rănesc.
Cum își varsă fântâna apa, așa își varsă ea răutatea: asuprire și prăpăd se aud în ea; înaintea feței mele sunt necurmat lovitură și rană.
78
Al lui Davíd. Psalm.Voi cânta îndurarea și judecata, voicânta psalmi către tine, Doamne!
El era cu David la Pas-Damim, unde se strânseseră filistenii pentru luptă. Acolo era o bucată de pământ plină cu orz, și poporul fugea dinaintea filistenilor.
28
A măsurat și tinda porții dinăuntru; era de o prăjină.
Toate sunt curate pentru cei curați, iar pentru cei necurați și necredincioși nimic nu este curat, ci atât mintea lor cât și cugetul lor este necurat.
25
Astfel, le voi da pe soțiile lor altor bărbați; și terenurile lor vor fi date altor proprietari. Se va întâmpla așa pentru că de la cel mai mic până la cel mai mare, toți sunt lacomi de câștig. De la profet până la preot, toți înșală!
De aceea pe soțiile lor le voi da altor bărbațiși terenurile lor altor stăpâni.Căci, de la cel mai mic până la cel mai mare,toți sunt lacomi de câștig nedrept;de la profet până la preot,toți înșală.
90
Hazael, regele Aramului, l-a asuprit pe Israel în toate zilele vieții lui Iehoahaz.
Hazaél, regele din Arám, l-a oprimat pe Israél tot timpul vieții lui Ioaház.
89
Dar pe poporul său l-a făcut să meargă înainte, ca oile, și i-a condus în pustie ca pe o turmă.
A scos poporul său ca pe niște oiși i-a călăuzit ca pe o turmă prin pustiu.
82
Și după ce diavolul a terminat toată ispitirea, a plecat de la el pentru un timp.
După ce și-a încheiat toată ispitirea, diavolul a plecat de la El până la o vreme.
89
Strigau şi îşi vânturau hainele şi aruncau praf în aer.
Fiindcă ei strigau, își smulgeau hainele de pe ei și aruncau țărână în văzduh,
80
Atunci s-au apropiat de el discipolii lui Ioan și i-au spus: „De ce noi și fariseii postim mult, iar discipolii tăi nu postesc?”.
Atunci, ucenicii lui Ioan au venit la Isus și I-au zis: „De ce noi și fariseii postim des, iar ucenicii Tăi nu postesc deloc?”
85
Dacă primim mărturia oamenilor, mărturia lui Dumnezeu este mai mare, pentru că aceasta este mărturia lui Dumnezeu, pe care el a adus-o, mărturie despre Fiul său.
Dacă acceptăm (ca adevărată) declarația făcută de oameni, atunci ce spune Dumnezeu are mai mare valoare, pentru că reprezintă afirmația pe care a făcut-o El despre Fiul Său.
79
Mi se va opune oare cu marea Sa forță? Nu (cred)! El va asculta când Îi voi vorbi.
Oare s-ar certa cu mine cu putere mare?Nu, ci el mi-ar acorda atenție.
78
Deci nu vă temeți! Voi sunteți mai prețioși decât multe vrăbii.
Deci nu vă temeți, voi sunteți mai de preț decât multe vrăbii.
98
În toate locuințele voastre, cetățile vor fi risipite și înălțimile vor fi pustiite; încât altarele voastre vor fi risipite și pustiite și idolii voștri vor fi zdrobiți și vor înceta și chipurile voastre vor fi retezate și lucrările voastre vor fi abolite.
În toate locurile unde veți locui, orașele vor fi devastate și înălțimile vor fi dărâmate – astfel încât altarele voastre vor fi stricate și distruse. Idolii voștri vor fi striviți și desființați. Altarele voastre pentru tămâiere vor fi dărâmate, iar lucrările voastre vor fi distruse.
78
Când ei au venit, Samuél l-a văzut pe Elíab și a zis: „Cu siguranță, unsul Domnului este înaintea lui”.
Când au intrat ei, Samuel, văzând pe Eliab, și-a zis: „Negreșit, unsul Domnului este aici, înaintea Lui.”
89
Totuși, în final au ajuns la următoarea concluzie: „Nu trebuie să Îl arestăm în timpul sărbătorii, pentru că riscăm să provocăm reacții imprevizibile din partea mulțimilor de oameni.”
Căci ziceau: „Nu în timpul sărbătorii, ca să nu se facă tulburare în popor!”
78
Fiii lui Israel să păzească sabatul, prăznuindu‑l din neam în neam, ca un legământ neîncetat.
Fiii lui Israel să țină Sabatul, păzindu-l de-a lungul generațiilor lor ca pe un legământ veșnic.
82
şi de acolo la Filipi, care este cea mai importantă cetate a Macedoniei şi colonie romană. Ajungând în cetate, am rămas aici câteva zile.
Și de acolo la Filipi, care este cea mai de seamă cetate a acelei părți din Macedonia, o colonie; și am fost în acea cetate, rămânând câteva zile.
89
O mare grindină, cam de un talant, a căzut din cer peste oameni. Dar, din cauza urgiei cu grindina, oamenii au rostit blasfemii împotriva lui Dumnezeu, pentru că urgia aceasta a fost foarte grea.
Și a căzut din cer peste oameni o grindină mare, cât un talánt [fiecare]. Dar oamenii au rostit blasfemii împotriva lui Dumnezeu din cauza plăgii grindinei, pentru că plaga aceasta a fost îngrozitoare.
92
Eu Însumi voi aduna rămășița oilor Mele din toate țările în care le-am alungat și le voi aduce înapoi în pășunea lor, unde vor rodi și se vor înmulți.
„Și Eu Însumi voi strânge rămășița oilor Mele din toate țările în care le-am izgonit; le voi aduce înapoi în pășunea lor și vor crește și se vor înmulți.
91
Să aibă pregătiți și niște cai pe care să-l așeze pe Pavel și, astfel, să-l ducă în siguranță la guvernatorul Felix.”
Le-a poruncit să aducă și dobitoace pentru Pavel, ca să-l pună călare și să-l ducă sănătos și teafăr la dregătorul Felix.
78
El includea Iazerul, toate orașele Ghiladului și o jumătate din teritoriul amoniților până la Aroer, care este vizavi de Raba.
Ținutul lor era Iaezerul, toate cetățile Galaadului, jumătate din țara fiilor lui Amon până la Aroer, față în față cu Raba,
82
Dacă prin mila Domnului E cineva îmbogățit Și-apoi îi e îngăduit Ca să mănânce și să bea Și astfel partea să și-o ia, Să afle că averea lui Este un dar al Domnului.
Și orice om de asemenea căruia i‐a dat Dumnezeu bogăție și bunuri și l‐a făcut stăpân să mănânce din ele și să‐și ia partea și să se bucure de osteneala sa: aceasta este un dar al lui Dumnezeu.
79
Și doi măslini lângă el, unul pe partea dreaptă a potirului și celălalt pe partea stângă a lui.
Am mai văzut doi măslini: unul în partea dreaptă a cupei, iar celălalt în partea stângă a ei.
85
Fraţilor, vorbesc ca un om: până şi legământul dintre oameni, odată încheiat, nu mai poate fi anulat şi nu se mai poate adăuga nimic la el.
Fraților, vorbesc ca un om; deși este doar legământul unui om, totuși dacă este confirmat, nimeni nu îl desființează nici nu mai adaugă la el.
81
După ce a sfârșit de dat învățături celor doisprezece ucenici ai Săi, Isus a plecat de acolo, ca să‑i învețe pe oameni și să propovăduiască în cetățile lor.
Când a terminat de dat învățături celor doisprezece ucenici ai Săi, Isus a plecat de acolo ca să-i învețe pe oameni și să predice în cetățile lor.
92
Dar văzând vântul furtunos, i-a fost teamă; și începând să se scufunde a strigat, spunând: Doamne, salvează-mă.
Dar, când a văzut că vântul era tare, s-a temut și, fiindcă începea să se afunde, a strigat: „Doamne, scapă-mă!”
87
Dar voi ziceţi: Cine va spune tatălui său sau mamei sale, Orice lucru cu care te-aş putea ajuta I l-am închinat lui Dumnezeu,
Dar voi spuneți: Oricine ar spune tatălui ori mamei: Orice ți-ar fi de folos la mine este un dar;
79
El i-a mai zis: „Totuși, tu nu Îmi poți vedea fața; pentru că omul nu mai poate trăi dacă Mă vede.”
Și a zis: Tu nu‐mi poți vedea fața, căci omul nu poate să mă vadă și să trăiască.
86
Nebunilor, oare Cel care a făcut exteriorul, nu a creat și interiorul?
Nebunilor! Oare cel care a făcut exteriorul n-a făcut și interiorul?
96
Baeșa, fiul lui Ahia, din casa lui Isahar, a uneltit împotriva lui și Baeșa l-a omorât la Ghibeton, care era al filistenilor, pe când Nadab și tot Israelul împresurau Ghibetonul.
Și Baeșa, fiul lui Ahia, din casa lui Isahar, a uneltit împotriva lui, și Baeșa l‐a bătut în Ghibetonul care era al filistenilor, când Nadab și tot Israelul împresurau Ghibetonul.
96
Iisus răspunse: „Vulpile Au vizuini; păsările Au cuiburi. Fiul omului, Însă, nu are-un loc al Lui, Unde să-și odihnească capul. ”
Și Isus i-a spus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul omului nu are unde să își culce capul.
84
DOMNUL i‑a zis lui Moise: „Întinde‑ți mâna spre cer, și va fi întuneric peste țara Egiptului, un întuneric așa de gros încât să‑l poți pipăi!”
Domnul a zis lui Moise: „Întinde-ți mâna spre cer, și va fi întuneric peste țara Egiptului, așa de întuneric de să se poată pipăi.”
94
Pe cel rău înseși nelegiuirile sale îl vor prinde și cu înseși funiile păcatului său va fi ținut.
Iar Gal – al lui Ebed fecior – Zise-n auzul tuturor:„Cine-i acest Abimelec, Încât cei din Sihem îi trec Drept slujitori? Nu cumva, oare, Pe Ierubal, drept tată-l are? Zebul nu-i e îngrijitor? Slujiți, mai bine, lui Hamor, Căci bine știți cu toții – iată – Că lui Sihem, îi este tată! De ce trebuie – cât trăim – Slugi, lui Abimelec, să-i fim?
24
Acest Daniel a dus‑o bine sub domnia lui Darius și sub domnia lui Cirus Persanul.
El eliberează și mântuiește, el face semne și minuni în ceruri și pe pământ. El l-a scăpat pe Daniél din ghearele leilor”.
67
După ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: „Cere ce vrei să-ți fac, înainte ca să fiu răpit de la tine.” Elisei a răspuns: „Te rog, să vină peste mine o îndoită măsură din duhul tău!”
Și l‐a scos din toate necazurile lui și i‐a dat har și înțelepciune înaintea lui Faraon, împăratul Egiptului, și l‐a făcut dregător peste Egipt și peste toată casa sa.
35
Ale ei ramuri erau mari Și au ajuns atât de tari, Astfel încât s-ar fi putut, Din ele, să se fi făcut Toiege ce le foloseau Cei cari cârmuitori erau. Prin a ei mare înălțime Și a mlădițelor mulțime, Privirile le atrăgea Căci de departe le-ntrecea Pe alte ramuri viguroase, Foarte înalte și stufoase.
Avea [ramuri]ca niște toiege puternice,ca și cele pentru sceptrelecelor care domnesc;înălțimea ei se ridicadeasupra ramurilorși mărimea ei se vedeaprin funzișul des.
73
Ascultă Doamne, ruga mea, Să poată ăst neam a vedea Că Tu ai fost și ești, mereu, Adevăratul Dumnezeu Și să se-ntoarcă către Tine, Făcând ceea ce este bine! ”
Răspunde-mi, Doamne! Răspunde-mi, ca să cunoască acest popor că Tu, Doamne, ești Dumnezeu și Tu le întorci inimile spre Tine!“.
79
Ei vor fi poporul meu și eu voi fi Dumnezeul lor.
Ei vor fi poporul Meu, și Eu voi fi Dumnezeul lor.
100
Un înțelept va asculta și își va crește învățătura, și un om al priceperii va obține sfaturi înțelepte;
Să asculte cel înțelept și să-și mărească cunoștințele,iar cel priceput să primească îndrumări,
77
Pilat le-a răspuns:‒ Aveți o gardă. Duceți-vă și întăriți-l cum știți!
Pilat le-a zis: „Aveți gardă! Mergeți și păziți-l cum știți.”
85
Iată ceea ce-a prorocit Cel cari, Isaia, s-a numit. El se vădea a fi cel care, Părinte, pe Amoț, îl are. Isaia-n ceea ce vestise, Despre Ierusalim vorbise Și despre Iuda, arătând Ce fel de vremi vor fi urmând.
Cuvântul pe care Isaia, fiul lui Amoț, l-a văzut referitor la Iuda și Ierusalim.
76
Apoi, din Macheda, Iosua a plecat spre Libna împreună cu toată armata; și au început lupta împotriva ei.
Iosua a trecut de la Macheda la Libna împreună cu tot Israelul și a luptat împotriva Libnei.
87
În vremea aceea, mi-a venit mintea înapoi; slava împărăției mele, măreția și strălucirea mea mi s-au dat înapoi; sfetnicii și mai-marii mei din nou m-au căutat; am fost pus iarăși peste împărăția mea și puterea mea a crescut.
În vremea aceea cunoștința mea s‐a întors la mine; și spre slava împărăției mele, strălucirea mea și măreția mea s‐au întors la mine și sfetnicii mei și cei mai mari ai mei m‐au căutat și am fost pus în împărăția mea și mi s‐a adus o mărire foarte mare.
65
Căci Domnul și‐a ales pe Iacov și pe Israel de stăpânire a sa.
Când i-am vorbit, unde-ai fost oare, Spunându-i „Pân’ aici să vii! De-aici n-ai să mai treci, să știi! Aicea vreau să îți oprești Mândrele valuri! ”? De când ești
34
Iar Isus i‐a zis: Prietene, pentru ce ai venit, fă. Atunci ei s‐au apropiat, au pus mâinile pe Isus și l‐au apucat.
A rânduit o zi când, iată, Lumi-i va face judecată, După dreptate, prin Acel Cari fost-a rânduit de El, Și pentru cari a dăruit Dovezi, de netăgăduit, Atuncea când L-a înviat, Dintre cei morți. ” Cum au aflat
35
Ați auzit că li s‑a zis celor din vechime: «Să nu ucizi ; oricine ucide va da socoteală la judecată.»
Ați auzit că li s-a zis celor din vechime: «Să nu ucizi!». Oricine ucide va fi supus judecății.
93
Unul dintre cărturari venise și-i auzise discutând.Când a văzut că Isus le-a răspuns bine, L-a întrebat:‒ Care este cea dintâi poruncă dintre toate?
veșmintele brodate pentru slujba din sanctuar, veșmintele sfinte pentru preotul Aaròn și veșmintele pentru fiii lui preoți”.
31
Tot aşa şi credinţa, dacă nu are fapte, este moartă în ea însăşi.
Tot așa și credința, prin ea însăși, este moartă dacă nu are fapte.
91
Și Dalila i-a spus lui Samson: Iată, m-ai batjocorit și mi-ai spus minciuni, acum spune-mi, te rog, cu ce poți fi legat.
Dalila i-a zis lui Samson:‒ M-ai înșelat și mi-ai spus minciuni. Acum, arată-mi, te rog, cu ce poți fi legat!
91
Lui Faraon i s-a-mpietrit Inima iar, și n-a voit, Ca pe-al lui Israel popor, Din țara Egiptenilor, Să-l slobozească. Atunci el A împlinit – în acest fel – Ceea ce Domnul a vestit, Când El, prin Moise, a vorbit.
Inima lui Faraón s-a împietrit și nu i-a lăsat pe fiii lui Israél [să plece], după cum spusese Domnul prin Moise.
83
După aceste lucruri, Dumnezeu l-a pus la încercare pe Abrahám și i-a zis: „Abrahám!”. El a răspuns: „Iată-mă!”.
Dacă împăratul găsește cu cale, să se scrie o poruncă pentru ca ei să fie nimiciți, și eu voi cântări zece mii de talanți de argint în mâinile slujbașilor, ca să-i ducă în vistieria împăratului.”
30
Ea este cât înălțimile cerurilor – ce poți face?Ea este mai adâncă decât Locuința Morților – ce poți ști?
Ele sunt înălțimile cerurilor: ce vei face? Mai adânci decât Șeolul: ce vei ști tu?
80
Și Samuel i-a răspuns lui Saul și a zis: Eu sunt văzătorul; urcă-te înaintea mea pe înălțime, fiindcă veți mânca astăzi cu mine; și mâine te voi lăsa să pleci și îți voi spune tot ce este în inima ta.
Și Samuel a răspuns lui Saul și a zis: Eu sunt văzătorul. Suie‐te înaintea mea pe înălțime și veți mânca astăzi cu mine și dimineață te voi lăsa să pleci și îți voi spune tot ce este în inima ta.
94
Va fi belșug de grâu pe pământ pe vârful munților; rodul lor se va legăna ca Libanul și cei din cetate vor înflori ca iarba pământului.
Astă vedenie-mi părea Precum că e asemenea Cu cea pe care o zărisem În ziua-n care eu venisem, Cetatea, să o nimicesc. Aste vedenii se vădesc Precum că sunt asemenea Cu prima, cu vedenia Pe care o văzusem dar, La apa râului Chebar. Când aste lucruri le-am văzut, Jos, la pământ, eu am căzut.
31
Oare nu e mare răutatea tași nelegiuirea ta nu este fără sfârșit?
Nu-i mare răutatea ta?Și fărădelegile tale, fără număr?
84
Supraveghetorii fiilor lui Israel s‑au văzut la strâmtoare, fiindcă li se zicea: „Să nu scădeți nimic din numărul cărămizilor voastre, din sarcina de zi cu zi!”
Logofeții copiilor lui Israel au văzut în ce stare nenorocită erau când li se zicea: „Nu vi se scade nimic din numărul de cărămizi, ci în fiecare zi să faceți lucrul cuvenit unei zile.”
86
În timp ce Îl duceau să Îl crucifice, l-au obligat pe un anume Simon din Cirena care se întorcea de la câmp, să ducă în spate crucea lui Isus.
Pe când îl duceau, l-au prins pe un oarecare Símon din Ciréne, care venea de la câmp, și i-au pus lui crucea ca s-o poarte după Isus.
83
Dacă nu vă va primi cineva şi nu va asculta cuvintele voastre, să ieşiţi din casa sau din cetatea aceea şi să scuturaţi praful de pe picioarele voastre.
Și oricine nu vă va primi, nici nu va asculta cuvintele voastre, când plecați din casa sau din cetatea aceea, scuturați praful de pe picioarele voastre.
92
dar vă cunosc: nu aveţi în voi iubirea lui Dumnezeu.
Dar știu că n-aveți în voi dragoste de Dumnezeu.
79
ci să‐l omori: mâna ta să fie cea dintâi împotriva lui ca să‐l omori și pe urmă mâinile poporului întreg.
Să laude Numele Lui, Căci la porunca Domnului, Cu toate au luat ființă.
32
Ținutu-n miazăzi aflat, Lui Efraim, îi este dat. În miazănoapte – negreșit – E, de Manase, mărginit. Marea este aceea care, Lor le slujise drept hotare. La miazănoapte se-ntâlneau Doar cu Așer și îl aveau Pe Isahar, în răsărit, În care au și stăpânit.
În sud era teritoriul lui Efraim, iar în nord, cel al lui Manase, ambele având ieșire la mare, granița atingând apoi teritoriul lui Așer în partea de nord și pe cel al lui Isahar în partea de est.
73
Pe fiul meu, noi l-am mâncat, Iar astăzi – când am întrebat„Unde ți-e fiul? Să te duci Acum, degrabă, să-l aduci! ”, Ea a plecat și l-a ascuns. ”
Noi l-am fiert pe fiul meu și l-am mâncat. Iar în următoarea zi, când i-am zis: «Dă-l pe fiul tău ca să îl mâncăm», ea și-a ascuns fiul!”
87