instruction
stringlengths
4
11.9k
context
stringlengths
3
23.9k
response
stringlengths
1
26.1k
category
stringclasses
8 values
Hayalinizdeki 5 arabanın bir listesini sağlayın
null
1. 49 Merkür Kupası 2. 67 Kamera 3. Ferrari Kaliforniya 4. Lamborghini Diablo 5. Jeep Grand Wagoneer
brainstorming
Hornowek, Izabelin'den ne kadar uzakta?
Hornówek [xɔrˈnuvɛk], Polonya'nın orta doğusunda, Varşova Batı İlçesi, Masovya Voyvodalığı içinde, Gmina Izabelin idari bölgesinde bir köydür.[1] Izabelin'in yaklaşık 2 kilometre (1 mil) güney-batısında, Ożarów Mazowiecki'nin 8 km (5 mil) kuzeyinde ve Varşova'nın 16 km (10 mil) kuzey-batısında yer alır.
Hornowek, Izabelin'in kabaca 2 kilometre (1 mil) güneybatısındadır.
summarization
Hangi enstrümanın telli veya nefesli olduğunu belirleyin: Agiarut, Piccolo
null
Agiarut teldir, Piccolo nefeslidir.
classification
özgürlük nedir?
null
Özgürlük, ondan ne çıkardığınızdır. Sözlük size bir tanım verebilir ama kişisel düzeyde özgürlük benim için istediğim saatte bir kafeye girebilmek, düşüncelerimi ifade edebilmek ve o kahveyi ödeyecek paraya sahip olmak demek.
general_qa
Art arda izlediğiniz en iyi 3 dizi hangileri ve neden?
null
Eller aşağı, en sevdiğim dizi The Americans'dı. 1980'lerde büyümüş biri olarak kendimi giyim ve saç stilleri, dekor ve gerçek zamanlı iletişim seçeneklerinin azlığı (internet yok, e-posta yok, cep telefonu yok, vb.) ile özdeşleştirebiliyordum. Sınırlı iletişim modları, bu çağda dizide yaygın bir sigorta olan gizli bilgi bırakma konumlarına yol açan şeydi. Ama daha da önemlisi, Soğuk Savaş zamanında büyüme hissini hatırlıyorum. Okulumda hala yangın tatbikatları yaptığımız sıklıkta planlanmış hava saldırısı tatbikatları yapıyorduk! Çocuklar olarak, yetişkinler bize öyle olmadığını söylemeye çalışsa da, bir gün nükleer savaşın olacağına ikna olmuştuk. New York City'den yaklaşık 25 mil uzakta büyüdüm, şehre bir nükleer saldırıdan birkaç saniye sonra gideceğimden oldukça emindim. Bir sonraki favorim Yellowstone oldu. Bu, neredeyse herkese hitap eden bir dizi çünkü çok sayıda güzel Batı sahnesi (Montana), aile draması ve kusurlu karakterler arasındaki savaşlar var. Bu dizi hala devam ediyor ve bir sonraki bölüm setinin yayınlanması için sabırsızlanıyorum! Üçüncü favorimin Milyarlarca olduğunu söylemeliyim. Birkaç yıl önce tesadüfen karşılaştığımız bir dizi. Toplam 5 veya 6 sezonun 2. sezonundayız ve karakterler beni perçinledi, özellikle Bobby Axelrod (Ax) ve Chuck ve Wendy Rhoades. Hepsi çok yoğun ve yaptıkları işe kendilerini kaptırmış durumdalar, bu yüzden çok ilginç etkileşimler ve olay örgüsü sürprizleri ortaya çıkıyor! Ve Perry Mason'a Mansiyon Ödülü vermeliyim. Bu çok yeni bir dizi olsa da, şimdiye kadar bu dönem dramasını kesinlikle seviyorum. Yaratıcılar, bölümlerin çoğunu bu dönemdeki (1930'lar) benzer gerçek olaylara dayandırdılar. 1930'lar olduğu için delice zeki ve çekici Della Street'in 'adamın arkasındaki beyinler' (Perry Mason) konumuna düşmesini izlemek çok zor. Okuduğunuz için teşekkürler! En sevdiklerimi beyin fırtınası yapmaktan ve paylaşmaktan keyif aldım.
creative_writing
Gökkuşağının renklerini listele
null
Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor
brainstorming
Güneş sistemindeki gezegenleri güneşe uzaklık sırasına göre adlandırın
null
Güneş sistemindeki gezegenler güneşe uzaklık sırasına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn ve Uranüs'tür.
open_qa
Alik Sakharov Game of Thrones'un ikinci sezonunun hangi bölümünü yönetti?
null
Alik Sakharov, Game of Thrones'un 2. sezonunun üçüncü bölümü olan "What is Dead May Never Die"ı yönetti.
open_qa
Üniversite masraflarını karşılamak için askere gitmeyi düşünüyorum. Seçeneklerim nelerdir ve ne önerirsiniz?
null
Ordu, üniversite masraflarının karşılanmasına birkaç farklı şekilde yardımcı olabilir. Zaten belirli bir okula gitmeyi planlıyorsanız, okulda Yedek Subay Eğitim Kolordusu (ROTC) birimi olup olmadığını kontrol edebilir ve bir ROTC bursuna başvurabilirsiniz. Bir ROTC bursu, üniversite derecenizin çoğunu ödemenize yardımcı olabilir ve üniversite tamamlandıktan sonra aktif veya yedek bir birime katılma seçeneğiniz olacaktır. Burs karşılığında muhtemelen yaklaşık 4 yıllık bir memur olarak hizmet borçlu olacaksınız. Başka bir seçenek de askeri okula gitmek. Harp okulları, mezun olduktan sonra 5 yıl subay olarak hizmet karşılığında tam öğrenim sağlar. Sonunda askere gidebilir, 3-4 yıl askere alınmış bir asker olarak hizmet edebilir ve ardından G.I. Bill daha sonra üniversiteye gidecek. Sizin için en iyi seçim, üniversite tercihlerinize, mali durumunuza ve üniversite derecenizi kazanmak istediğiniz zaman çizelgesine bağlıdır.
general_qa
Hangisi daha ağır: bir nakliye konteyneri mi, kanepe mi yoksa espresso makinesi mi?
null
Bir nakliye konteyneri en ağırdır
open_qa
Özel isim nedir?
null
Özel isim, bir varlığı tanımlayan ve o varlığa atıfta bulunmak için kullanılan bir isimdir. Örneğin, Hindistan özel bir isimdir.
open_qa
Bir golf sahasında tehlike ile saha dışı arasındaki fark nedir?
null
Bir golf sahasında, sınır dışı alanlar, sahanın mülkiyet sınırını gösteren beyaz kazıklarla işaretlenmiştir. Tehlikeler, parkurun mülkü (örn. su, bataklık) içindeki bir ceza alanını gösteren kırmızı kazıklarla işaretlenmiştir. Bir topa saha dışına vurulduğunda, golfçü bir atışla cezalandırılır ve topa aynı noktadan tekrar vurması gerekir. Bir topa bir engele çarptığında, golfçü de bir atışla cezalandırılır, ancak bir sonraki atışta aynı noktadan veya topun tehlike sınırını geçtiği noktadan vurma seçeneğine sahiptir.
open_qa
Pasajdan Persephone'nin sembollerini tanımlayın. Sonuçları virgülle ayrılmış biçimde görüntüleyin.
Persephone (Περσεφόνη, Persephónē) Yeraltı dünyasının kraliçesi, Hades'in karısı ve Demeter ile Zeus'un kızı. Sembolleri arasında nar, tahıl, meşaleler, buğday ve çirişotu bulunur. Hades tarafından kaçırılmasının ardından, yılı kocasıyla ölüler dünyası ile annesiyle yaşayanlar dünyası arasında bölmek zorunda kaldı. Özellikle Eleusis Gizemlerinde Demeter ile birlikte tapınılmıştır. Antik sanatta genellikle genç bir kadın olarak, genellikle kaçırıldığı sahnede tasvir edilir.
nar, tahıl, meşaleler, buğday, çirişotu
information_extraction
Aşağıdaki alışkanlıkları sağlıklı ve sağlıksız olarak sınıflandırın. 1) Duman 2) Egzersiz 3) Mola Verin 4) Alkol İçmek
null
Sigara içmek ve alkol almak sağlığınız için çok tehlikeli olabilir, bu nedenle sağlıksız alışkanlıklara iyi bir örnektir. Gün içinde egzersiz yapmak ve ara vermek vücudunuz için sağlıklı sayılabilir.
classification
Sicilya'da bir tatilde evlilik teklifi yapın.
null
Güney İtalya'nın yaz esintisinde sahilde gün batımını bekliyor. Sarı güneşin ısıttığı İtalyan şarabını yudumlayan adam, bir buket kırmızı gülle birlikte bir yüzük çıkarır. Bu kızın gönlünü alır, eriyormuş gibi hisseder ve teklifi kabul eder.
creative_writing
Lütfen bu meyve ve sebzeleri kırmızı ve yeşil renklere ayırır mısınız? Bazıları kırmızı ya da yeşil olabilir, bu yüzden onları 'hem kırmızı hem de yeşil çeşitler' olarak sıralayın. İşte liste: kiraz, ahududu, marul, kereviz kiraz, çilek, elma, biber, lahana, fasulye, lahana, domates, kırmızı biber, ahududu, kereviz, ıspanak.
null
Marul, kereviz, kiraz, fasulye, lahana, kereviz ve ıspanak yeşil renklidir. Kiraz, ahududu ve çilek kırmızı renklidir. Elma, biber, lahana, domates ve kırmızı biberin hem kırmızı hem de yeşil çeşitleri vardır.
classification
Yukarıdaki paragraf göz önüne alındığında, PMP nedir ve sınavı kim kurdu.
Project Management Professional (PMP), Project Management Institute (PMI) tarafından sunulan uluslararası kabul görmüş bir profesyonel unvandır. 31 Temmuz 2020 itibariyle, dünya çapında 214 ülke ve bölgede 1.036.368 aktif PMP sertifikalı birey ve 314 sözleşmeli bölüm bulunmaktadır. Sınav, PMI tarafından sunulan sekiz kimlik bilgisinden biridir ve ECO PMP Sınav İçerik Anahattı'na dayalıdır. Soruların çoğu, Exam Content Outline PMP Examination Content Outline'a (ECO olarak da bilinir) atıfta bulunur.
PMP, Project Management Professional anlamına gelir ve Project Management Institute (PMI) tarafından kurulmuştur. PMP, proje yöneticileri için uluslararası alanda tanınan profesyonel bir sertifikadır. PMP, ECO PMP Sınav İçerik Anahattı'na dayalıdır.
closed_qa
Brownizm nedir?
İngiliz siyasetinde Brownizm, eski Başbakan ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown ve onu takip edenlerin siyasi ideolojisidir. Brownizm savunucularına Brownitler denir. Browncular, öğrenim ücretleri ve vakıf hastaneleri gibi piyasa güdümlü reformlar konusunda daha az hevesli olma eğilimindedirler ve devletin rolü konusunda daha isteklidirler, İşçi Partisi'nin sendikalarla olan bağlarını daha az eleştirirler ve spin doktorlarının kullanımı gibi medya yönetimi tekniklerini eleştirirler. Will Hutton, "Tony Blair gibi [Gordon Brown] çoğulcu ve adil bir topluma, sosyal hareketliliğe ve ekonomik verimliliği sosyal adaletle birleştirmeye inanan biri gibi" dedi.
İngiliz siyasetinde Brownizm, eski Başbakan ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown ve onu takip edenlerin siyasi ideolojisidir. Browncular, öğrenim ücretleri ve vakıf hastaneleri gibi piyasa odaklı reformlar konusunda daha az hevesli ve devletin rolü konusunda daha istekli, İşçi Partisi'nin sendikalarla olan bağlantılarını daha az eleştiriyor ve spin doktorlarının kullanımı gibi medya yönetimi tekniklerini eleştiriyor.
closed_qa
İnsanlar neden kedileri sever?
null
Kediler çok popüler evcil hayvanlardır. İnsanlar farklı sebeplerden dolayı kedileri sever, ancak kedilerin sahiplerine karşı çok sevecen oldukları ve stres atmaya yardımcı oldukları bilinmektedir. Kediler, özellikle kuşların doğal avcılarıdır. Kuş popülasyonları, başıboş veya açık havada evcil kedilerin bulunduğu bölgelerde genellikle tehlike altındadır. Popülaritelerine rağmen, herkes kedilerin arkadaşlığından hoşlanmaz. Bazı insanların çoğu kediye alerjisi vardır.
general_qa
Sihirli 8 topun tüm olası cevapları nelerdir?
null
Sihirli 8 topun yirmi olası cevabı vardır. Bunlar üç genel kategoriye ayrılır: pozitif, negatif ve nötr. Pozitif: Bu kesin. Kesinlikle öyle. Şüphesiz. Evet kesinlikle. Buna güvenebilirsin. Gördüğüm kadarıyla evet. Büyük ihtimalle. İyi görünüm. Evet. İşaretler evete işaret ediyor. Olumsuz: Ona güvenmeyin. Cevabım hayır. Kaynaklarım hayır diyor. Görünüm çok iyi değil. Çok şüpheli. Doğal: Bulanık cevap tekrar deneyin. Sonra tekrar sor. Sana şimdi söylememek daha iyi. Şimdi tahmin edemem. Konsantre ol ve tekrar sor.
brainstorming
Bir sözleşmenin şartlarını tek taraflı olarak değiştirebilir miyim?
null
Genel kural hayır. Bir tarafın bir sözleşmenin süresini tek taraflı olarak değiştirmesine izin verilirse, ilk etapta bir sözleşmeye sahip olmanın hiçbir değeri olmayabilir, çünkü bariz bir değişiklik, bir tarafın sözleşmede vaat ettiklerini çok az veya hiç olarak değiştirmek olacaktır. Bu, ilk etapta bir sözleşmeye sahip olmanın herhangi bir değerini aşındırır. Bununla birlikte, bir tarafın sözleşmenin belirli şartlarını tek taraflı olarak değiştirmesine izin veren sözleşmeler vardır, ancak bunlar, sözleşmenin diğer taraf veya taraflardan önemli faydasını almamalıdır. Bir taraf, diğerinin sözleşmenin herhangi bir şartını değiştirmesine izin vermeyi kabul ettiyse, bu ideal değildir ve sonuçlar, yapılan değişikliklerin kapsamına ve niteliğine bağlı olacaktır. Bu nedenle, her iki tarafın da sözleşmede tek taraflı değişikliklere izin veren veya en azından tek taraflı değişikliklerin kapsamını açıkça sınırlayan hükümlerden kaçınması ihtiyatlı olacaktır.
general_qa
En iyi beş Kim Stanley Robinson romanı hangileridir?
null
1) Aurora - yıldızlararası kolonizasyona benzersiz ve iç karartıcı bir yaklaşım. 2) Pirinç ve Tuz Yılları - Iroquois, 17. Yüzyılda bir samuray savaşçısıyla birlik olur. 3) Kızıl Mars - Mars kolonizasyonunun ilk günlerindeki yaşamın açıklamaları büyüleyici. 4) 2312 - Bu kitabı okuduktan sonra bir asteroidin içinde yaşamak isteyeceksiniz. Her nasılsa, Kim Stanley Robinson uzayı 1970'lerin Berkley, CA'sına çevirdi. 5) Gelecek Bakanlığı - küresel ısınma hakkında korkutucu ama çok umutlu bir kitap.
brainstorming
Çocuğumun okul bilgileri internette herkes tarafından kullanılabilir mi?
null
Web sitesine internet üzerinden erişim sağlansa da, öğrencinizin bilgilerine erişim bir kullanıcı adı ve şifre ile güvence altına alınmıştır. Ebeveynler sadece çocukları hakkındaki bilgileri görüntüleyebilir. Diğer öğrencilerin kayıtlarına ulaşamazlar. Uygulama, çocuklarınızın okul bölgesi altyapısında barındırılır - bunu hiçbir üçüncü taraf sağlayıcı barındırmaz.
open_qa
Video oyun konsollarıyla ilgili bu paragraf göz önüne alındığında, ilk konsol neydi?
Hem evde hem de elde taşınan video oyun konsollarının tarihi, 1970'lerde ortaya çıktı. Bir televizyon setinde oyun oynamak için kullanılan ev konsolları konsepti, ilk olarak 1966'da Ralph H. Baer tarafından tasarlanan 1972 Magnavox Odyssey tarafından kuruldu. El konsolları, mekanik kontroller ve ışık yayan diyotlar kullanan elektro-mekanik oyunlardan çıktı. (LED) görsel göstergeler olarak. Elde taşınan elektronik oyunlar, mekanik kontrolleri elektronik ve dijital bileşenlerle değiştirdi ve programlanabilir piksellerle video benzeri ekranlar oluşturmak için Sıvı kristal ekranın (LCD) piyasaya sürülmesiyle, Microvision ve Game & Watch gibi sistemler ilk elde taşınan video oldu. oyun konsolları ve tamamen Game Boy sistemi tarafından gerçekleştirilir.
1972'de Magnavox Odyssey
closed_qa
Nasıl kilo verilir?
null
Yağ ve karbonhidrat oranı düşük dengeli bir diyet, düzenli egzersizler veya koşma, tempolu yürüyüş, yüzme ve spor salonuna gitme gibi spor aktiviteleri gibi birkaç kilo vermenin birkaç yolu vardır. Yoga ayrıca sağlıklı bir vücuda ulaşmak için iyi bir alternatiftir. yaşam tarzı ve kilonuzu kontrol altında tutun. Bazı insanlar günlük kalori alımlarını kaydetmek için mobil uygulamaları kullanır ve önerilen günlük kaloriden biraz daha az yemeye çalışır.
general_qa
Bana Stoacılıktaki bazı temel inançların bir listesini verin
null
1. Akıcı bir hayat için Doğaya uygun yaşamak önemlidir. 2. Mutluluk Erdem'de, değerlerimizde ve seçimlerimizde bulunur. 3. Sadece iç dünyamızı, yani düşüncelerimizi, görüşlerimizi ve kararlarımızı kontrol edebiliriz, ancak dış olaylar üzerinde hiçbir kontrolümüz yoktur. 4. Kendi hayatımızdan sorumluyuz ve bu nedenle başka kimseyi şikayet etmemeli veya suçlamamalıyız. 5. Kişisel gelişimimiz için toplum içinde hareket etmeli ve başkalarıyla uyum ve işbirliği içinde yaşamaya çalışmalıyız. 6. İlerleme, mükemmellikle değil, pragmatik bir tavırla sağlanır.
brainstorming
Sizce Japonya'yı Benzersiz Kılan Nedir?
null
- Japon yemekleri (Suşi, Ramen vb.) - Minimalizm ve saygı kültürü - Japon iş ahlakı - Japonya 6000'den fazla adadan oluşur - Japonya'da bir 'intihar ormanı' var - Japonya'da 100 yaşın üzerinde 70.000'den fazla insan var - Japonya'da milyonlarca satış makinesi var - Japonya'nın başkenti Tokyo, dünyanın en büyük metropol alanlarından biridir.
brainstorming
1980 hokey altın madalya maçı neden 'Buzdaki Mucize' olarak adlandırılıyor?
null
ABD Olimpik hokey takımı 1980'de Sovyetlere karşı ağır bir mazlumdu ve Sovyetlere karşı kazandıkları zafer neredeyse herkes için sürpriz oldu. Maç sona erdiğinde, oyunun tek tek spikeri Al Michaels, "Mucizelere inanıyor musunuz? Evet!" "Buzdaki Mucize".
open_qa
Hangi enstrümanın telli veya nefesli olduğunu belirleyin: Diplica, Kontra
null
Kontra yaydır, Diplica nefeslidir.
classification
Semavi dinlerde, Musa Sina Dağı'nda kaç büyük komutan kabul etti?
null
Musa on büyük emir aldı
open_qa
Hangi enstrümanın telli veya perküsyon olduğunu belirleyin: Ferrinho, Bandurria
null
Bandurria yaylı, Ferrinho perküsyondur.
classification
Fransa'da neden bu kadar çok farklı peynir çeşidi var?
null
Peynir üretimi Fransa'da uzun bir geçmişe sahiptir. Peynirin Fransa'ya ilk olarak Roma döneminde geldiğine inanılıyor. Roma imparatorluğunun yıkılmasından sonra manastırlar peynir üretimine devam ettiler. Manastırlardaki deneyler, bölgesel izolasyon ve Fransa'daki iklim ve bitki örtüsündeki farklılıklar, bölgesel peynir çeşitlerinin yaratılmasına yol açar (bazıları bugün hala mevcuttur). Yaklaşık 13. yüzyıldan itibaren Fransız çiftliklerinde peynir üretimi gelişmeye başladı. Zamanla, peynir yapmak için tarifler nesilden nesile aktarıldı (ve her nesil tarafından ince ayar yapıldı ve geliştirildi), çeşitlerin sayısı daha da arttı. Sonuç olarak, bugün genellikle 350 ila 400 farklı Fransız peyniri türü olduğu kabul edilmektedir - aslında neredeyse 1.000 çeşit olmasına rağmen! Bu peynirler inek, koyun, keçi veya manda sütünden yapılır. Ünlü bir Fransız cumhurbaşkanı olan Charles de Gaulle bir keresinde "246 çeşit peynirin olduğu bir ülkeyi nasıl yönetebilirsiniz?" diye sormuştu. Neredeyse 1000 farklı çeşidi olduğu için bugün düşüncelerinin ne olacağını duymak ilginç olurdu.
general_qa
Hangisi emperyal veya metrik bir ölçümdür: ton, ton
null
ton emperyaldir, ton metriktir
classification
Yerli Amerikalıların en eski ataları hangileridir?
null
Paleo- Hintli
open_qa
Buz ve Ateşin Şarkısı dizisinde Tyrell Hanesi'nin kurucusu kimdir?
null
Sör Alester Tyrell
open_qa
Hangi hayvan türlerinin canlı veya neslinin tükendiğini belirleyin: Theropod, Pronghorn
null
Pronghorn yaşıyor, Theropod'un nesli tükendi.
classification
Amerika neden Yeni Dünya olarak adlandırıldı?
Yeni Dünya terimi genellikle Dünya'nın Batı Yarımküresinin büyük bir kısmını, özellikle de Amerika'yı ifade etmek için kullanılır.[1] Terim, 16. yüzyılın başlarında, Avrupa'nın Keşif Çağı sırasında, İtalyan kaşif Amerigo Vespucci'nin Amerika'nın (şimdi genellikle Amerika olarak anılır) yeni bir kıtayı temsil ettiği sonucuna varmasından ve ardından bulgularını Latince başlıklı bir broşürde yayınlamasından kısa bir süre sonra önem kazandı: Mundus Novus.[2] Bu kavrayış, dünyanın şimdi topluca Eski Dünya veya Afro-Avrasya olarak adlandırılan Afrika, Avrupa ve Asya'dan oluştuğunu düşünen klasik Avrupalı ​​coğrafyacıların coğrafi ufkunu genişletti. Amerika bu nedenle "dünyanın dördüncü kısmı" olarak da anılırdı.[3]
Geçmişte büyük medeniyetler Amerika'nın varlığından habersizdi. Dünya görüşleri Avrupa, Afrika ve Asya'dan oluştuğu için, bütün bir Amerika kıtasının bulunması, dönemin insanları için önemli bir coğrafi bakış açısıydı. Amerika'yı Yeni Dünya olarak adlandırdılar.
summarization
Alberta Kanada'nın başkenti hangi şehirdir?
null
Kanada'nın Alberta eyaletinin başkenti Edmonton'dur.
open_qa
Arshdeep hangi sporu yapıyor?
Arshdeep Singh (d. 7 Mayıs 1994), Minerva Punjab FC takımında forvet pozisyonunda görev yapan Hintli profesyonel futbolcudur. I-Lig'de.
Futbol
closed_qa
İyi bir şifre ne yapar?
null
İyi parolalar harf, sayı ve sembollerin birleşiminden oluşur. İyi parolalar uzun, kullanıcının hatırlaması kolay, ancak tahmin etmesi zor olmalıdır. Parolaları çalmaya yönelik çoğu girişim kaba kuvvet kullanır, bu nedenle parolanın uzunluğu, onu özel karakterlere göre kaba kuvvet yöntemleri kullanarak keşfetmek için gereken bilgi işlem açısından daha önemlidir. Kısa parolalarda kullanılan özel karakterler de etkisizdir çünkü ortak özel karakter eklemeleri sağlayan iyi bilinen birçok leet sözlükleri vardır.
general_qa
Hangi otomobil üreticisinin İngiliz veya Amerikan olduğunu belirleyin: Buick, Bentley
null
Bentley İngiliz, Buick Amerikalı
classification
Latte yapan bir barista olan Mary adında bir kadın hakkında kısa bir hikaye yazın.
null
Mary yerel bir kafede baristaydı. 5 yıldan fazla bir süredir bu özel kafede çalışıyor ve işini sevmeyi öğrenmiş, iş arkadaşlarına ve düzenli müşterilere yakın bir hal almış. Mary birçok kahve ve çay içeceği hazırlama konusunda uzman olsa da, tüm zamanların en sevdiği latte yapmaktı. Bir sabah saat 8:00 civarında, kafeye Eric adında bir müdavim geldi. Eric genellikle her sabah yaklaşık aynı saatlerde bir latte sipariş eder ve Mary içkisini hazırlamaktan gerçekten keyif alır. Mary, Eric'in içeri girdiğini görünce, ne sipariş edeceğini bile sormadan içkisini hazırlamaya başladı. Önce Mary, Eric'i selamladı ve mevsimsel olarak sıcak olan hava hakkında sohbet ederek küçük bir sohbete girdi. Aynı anda bu konuşmayı yaparken, Mary kahveyi yapmakla meşguldü. Mary önce 18 gr espresso kavrulmuş kahveyi ince öğütme ayarında öğütür. Kahve öğütüldükten sonra portafiltreyi öğütülmüş kahve ile doldurdu. Portafiltre kahve ile dolduğunda, Mary yaklaşık 30 libre güç kullanarak kahveyi bir tokmakla sıkıştırdı. Portafiltre hazır olduğunda espresso makinesine sabitledi. Sonra Mary bir süt sürahisini 12 ons tam yağlı sütle doldurdu. Daha sonra sürahiyi aldı, buhar çubuğuna tuttu ve sütü buharlaştırmaya başladı. İlk 5 saniye sütü havalandırmak için süt yüzeyinin hemen altında tuttu ve ardından sürahiyi buhar çubuğu tamamen çıkacak şekilde yukarı kaldırdı. Süt buharlaşırken, Mary espressoyu iki shot bardağa dökmeye başlamak için makinedeki espresso düğmesine bastı. Mary, aynı anda birden fazla latte yapma görevini yerine getirme konusunda uzmandı. Sütün buharı çıkınca sürahiyi çıkardı, buhar çubuğunu sildi ve sütü bir kenara koydu. O sırada espresso çekimleri yapıldı ve Mary shot bardaklarındaki espressoyu 16 oz'luk kağıt bardağa doldurdu. Daha sonra buğulanmış sütü aldı ve fincandaki espresso çekimlerinin üzerine döktü. Sütü latte sanatı yaratacak özel bir şekilde döktü, bu kez süt ve köpükten küçük bir kalp yaptı. Sütün tamamı döküldükten sonra kahvenin üzerine bir fincan koydu ve kahveyi hâlâ sohbet etmekte olduğu Eric'e uzattı. Kahveyi alır almaz Eric, Mary'nin latte ödemesi için hazırladığı bilgisayarda hediye kartını taradı. Eric ödemeyi bitirdikten sonra içkisinden bir yudum aldı ve mükemmel hazırlanmış bir latte daha için Mary'ye iltifat etti. Eric, yudumunu aldıktan sonra mağazadan ayrıldı ve bu arabaya bindi ve uzaklaştı. Mary'ye bu işi neden bu kadar çok sevdiğini hatırlatan ve o sabah vardiyasının geri kalanında daha fazla müşteriye yardım etmeyi dört gözle beklediğini her sabah böyle anlardı.
creative_writing
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük göl nedir?
null
Superior Gölü
open_qa
Müzik tarihine giriyorum ve 1980'lerden otantik analog müzik dinlemek istiyorum. Şunlardan hangisini denemeliyim: ipod, vinyl, apple music, cassette, compact disc, spotify, youtube
null
Plak, kaset ve kompakt disklerin tümü 1980'lerde bulunan analog müzik cihazlarıdır - bunları denemelisiniz.
classification
Bana bunun evrensel bir kan grubu olup olmadığını söyleyin: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+, AB-
null
A+ = Hayır A- = Hayır B+ = Hayır B- = Hayır O+ = Hayır O- = Evet AB+= Hayır AB-= Hayır
classification
Hangi enstrümanın telli veya nefesli olduğunu belirleyin: Tremolo bas, Rackett
null
Rackett nefesli, Tremolo bas yaylıdır.
classification
Rhaeboceras nedir?
Rhaeboceras, Scaphitinae alt familyasına ait soyu tükenmiş bir ammonit cinsidir. Bu cinse ait türler Kretase döneminde yaşamış ve Kuzey Amerika'nın Pierre Shale bölgesinde bulunmuştur.[1][2][3]
Rhaeboceras, Scaphitinae alt familyasına ait soyu tükenmiş bir ammonit cinsidir. Cinsine ait türler Kretase döneminde yaşamış ve Kuzey Amerika'nın Pierre Shale bölgesinde bulunmuştur.
closed_qa
Bir şeyin kompostlanabilir olması ne anlama geliyor?
null
Kompostlanabilir bir öğe, kısa bir süre içinde kompost gibi doğal malzemelere geri "ayrışacaktır". Bu, bozunmak ve doğal olarak bulunan bir şeye dönüşmek için binlerce hatta milyonlarca yıl gerektiren plastik veya alüminyum gibi malzemelerin tersidir. Kompostlanabilir malzemelerin yararı, çöplüklerde yer kaplayacak çöp üretmemeleri ve üretim süreçlerinde (fosil yakıtların aksine) daha doğal türevli girdiler kullanmalarıdır.
open_qa
Üç yaşında bir ebeveyn olmanın en önemli yanı nedir?
null
Dürüst olmak gerekirse, bu zamanın en karmaşık sorularından biri. Bence üç yaşındaki bir çocuğa ebeveyn olmanın en önemli yanı onları sevmek ama asıl zor olan bu sevginin tezahür etmesine nasıl izin verdiğin. Çocuklar süper hassastır ve bu yaşta hala duyguları öğrenmektedir, bu nedenle üç yaşındaki bir çocuğa karşı yavaş, kasıtlı ve ekstra süper sabırlı olmak gerçekten önemlidir. Pazar günü üç yaşına yeni giren küçük kızım Addie'den aldığım bir örnek, neyin mümkün neyin mümkün olmadığını çok net bir şekilde anlatmak. Dün gece kızıma, yıllık muayenesi için sabahın erken saatlerinde doktor randevumuz olduğunu söyledim ama o hemen SONRA, hemen doktora gitmek istedi. İki saatlik yokuş aşağı dönüş tam bir öfke nöbetine dönüştü çünkü o gece kapalı oldukları için doktora gidemeyeceğini anlamadı. Bu, size bir çocuğu sevdiğinizi göstermenin apayrı bir örneği gibi görünebilir, ama benim çığlık atan, sallanan, timsah çocuğuma yarına kadar doktora görünemeyeceğimizi açıklamaya devam etmek sabrımın, sakinliğimin ve mantığımın her zerresini aldı. . (Ayrıca, hangi üç yaşındaki bir çocuk doktora gitmek için O KADAR heyecanlanır? Bilmiyorum, benim için çılgınca!) Yani cevap, aşktır, ancak bu sevgiyi doğrudan ve dolaylı olarak tezahür ettirebileceğiniz her şekilde.
creative_writing
Aşağıdakilerin her birini bir yer veya bir şey olarak sınıflandırın: Rhode Island, kupa, New Jersey, New York, izle, tv.
null
Rhode Island bir yerdir. Kupa bir şeydir. New Jersey bir yerdir. New York bir yerdir. Saat bir şeydir. Televizyon bir şeydir.
classification
Bana bu pasajdan İnsani Gelişme Endeksi'nin birkaç kusurunu söyle
İnsani Gelişme Endeksi (İGE), ülkeleri dört kademeye ayırmak için kullanılan ortalama yaşam süresi, eğitim (ortalama tamamlanan eğitim süresi ve eğitim sistemine girdikten sonra beklenen eğitim süresi) ve kişi başına düşen gelir göstergelerinden oluşan bir istatistik bileşik endeksidir. insani gelişme. Bir ülke, yaşam süresi daha uzun, eğitim seviyesi daha yüksek ve kişi başına gayri safi milli gelir GSMH (SAGP) daha yüksek olduğunda daha yüksek bir İGE puanı alır. Pakistanlı ekonomist Mahbub ul Haq tarafından geliştirildi ve ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) İnsani Gelişme Raporu Ofisi tarafından bir ülkenin gelişimini ölçmek için kullanıldı. 2010 İnsani Gelişme Raporu, Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi'ni (EUİGE) tanıttı. Basit İGE yararlı olmaya devam ederken, "EUİGE gerçek insani gelişme düzeyidir (eşitsizliği hesaba katar), İGE ise 'potansiyel' insani gelişmenin bir indeksi (veya İGE'nin maksimum seviyesi) olarak görülebilir. eşitsizlik olmasaydı elde edilebilirdi." Endeks, Mahbub ul Haq tarafından geliştirilen, Amartya Sen'in insan yetenekleri konusundaki çalışmasına dayanan ve genellikle insanların hayatta arzu edilen şeyler "olabilmeleri" ve "yapabilmeleri" açısından çerçevelenen insani gelişme yaklaşımına dayanmaktadır. Örnekler arasında – olmak: iyi beslenmek, korunmak ve sağlıklı olmak; yapma: çalışma, eğitim, oy verme, toplum yaşamına katılma. Seçim özgürlüğü merkezidir - aç kalmayı seçen biri (örneğin dini nedenlerle oruç tutarken), yiyecek satın almaya gücü yetmediği veya ülke kıtlık içinde olduğu için aç olan birinden oldukça farklıdır. Endeks, kişi başına düşen net servet veya bir ülkedeki malların nispi kalitesi gibi çeşitli faktörleri hesaba katmaz. Bu durum, G7 üyeleri ve diğerleri gibi en gelişmiş ülkelerden bazılarının sıralamasını düşürme eğilimindedir.
İnsani Gelişme Endeksi, birkaç sınırlama nedeniyle 2010 yılında revize edilmiştir. HDI'nin, eşitsizlik olmasaydı ulaşılabilecek 'potansiyel' insani gelişmeyi tahmin ettiğine inanılıyor. Gözden geçirilmiş Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EİGE), gerçek insani gelişme düzeyidir (eşitsizliğin muhasebeleştirilmesi). İkinci olarak, İGE, bir ülkedeki kişi başına düşen net servet veya malların nispi kalitesi gibi çeşitli faktörleri hesaba katmaz. Bu durum, G7 üyeleri ve diğerleri gibi en gelişmiş ülkelerden bazılarının sıralamasını düşürme eğilimindedir.
summarization
Dry Tortugas Ulusal Parkı'na nasıl gidebilirsiniz?
Dry Tortugas Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Meksika Körfezi'ndeki Key West'in yaklaşık 68 mil (109 km) batısında bulunan bir milli parktır. Park, Fort Jefferson'ı ve Florida Keys'in en batısındaki ve en izole olan yedi Dry Tortugas adasını koruyor. Takımadaların mercan resifleri, Florida Keys resifleri arasında en az rahatsız olanlardır. Ziyaretçilerin çoğu, Key West'ten tekne veya deniz uçağıyla Dry Tortugas Ulusal Parkı'na gelir. Dry Tortugas'a resmi feribot ve ulaşım hizmetleri arasında Yankee Freedom III katamaranı, özel gemi kiralama ve deniz uçağı hizmetleri yer alır. Dry Tortugas'ı ziyaret etmenin diğer yöntemleri arasında yetkili ve onaylı özel gemilerin kiralanması yer alır. Dry Tortugas'a karayolu bağlantısı yoktur ve arabalar adalara erişemez.[41]
Dry Tortugas Milli Parkı'na deniz uçağı veya tekne ile ulaşılabilir. Resmi feribot hizmeti Yankee Freedom'dır; özel tekneler de adaya ulaşabilir. Dry Tortugas'ı oluşturan adalar, Mexcio Körfezi'ndeki Key West'in yakınında bulunur ve araba ile ulaşılamaz.
information_extraction
Bana en şirin hayvanların madde işaretli bir listesini ver.
null
Panda, koala, kobay.
brainstorming
Kedinin hangi rengi genellikle hemen hemen her zaman dişidir?
null
Kaplumbağa kabuğu kedileri genellikle dişidir.
open_qa
Bisiklete binmeyi nasıl öğrenirsiniz?
null
Bisiklete binmeyi öğrenmek için küçük adımlar atılır, ilki dengeyi bozmadan bisiklete binmektir. Daha sonra bisikletinizi yumuşak bir alanda küçük mesafelerde sürün. Sonunda, alışana kadar daha uzun ve daha uzun mesafeler için gidin.
general_qa
Hindistan bağımsızlığını ne zaman kazandı?
null
Hindistan, 15 Ağustos 1947'de İngiliz yönetiminden bağımsızlığını kazandı.
general_qa
Eugène Delacroix sanat eserlerindeki ırksal tasvirler gerçekler mi?
Irk kategorileri, tarihsel olarak, baskıcı bir figürün veya grubun, zalimden farklı görülen diğer grup veya bireylere karşı ayrımcılık yapmasını sağlamanın bir yolu olarak kullanılmıştır.[4] 19. ve 20. yüzyılın başlarında Avrupa'da sanat eseri, Orta Doğu ve Asya'daki ülkeleri hedef alan yaygın bir ırklaştırma biçimiydi.[5] Ağırlıklı olarak resimlerden oluşan sanat eserleri, görüntüleri cinselleştirerek ve manipüle ederek Batı toplumlarına önyargı aşılamak için tasvir edildi.[5] Sanatta Oryantalist çalışmanın en belirgin örneklerinden biri, Eugène Delacroix'in Cezayirli Kadınlar Dairelerinde başlıklı eseridir.[6] 1834 tarihli eserde egzotik giysiler içinde haremde dinlenen üç kadın, sade giyimli Afrikalı bir kadın ise hizmetçi rolünü tasvir etmektedir.[6] Egzotik bir sahnenin Avrupa fantezisini temsil eden odayı kaliteli kumaşlar, nargileler ve diğer gereçler süslüyor.[6] Oryantalizm yoluyla bu kültürleri garip, yabancı ve egzotik olarak gösterme girişimleri, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arap ve Asyalı topluluklara karşı hoşgörüsüzlüğe yol açtı.[5] Diğerleri, Kuzey Afrika'yı kapsamlı bir şekilde eskiz yaparak gezen Delacroix'in, ilk elden bilgi ve deneyimine dayanarak dönemin gerçekçi bir sahnesini tasvir ettiğini iddia ediyor. Böyle bir yorumda, örneğin, Arap Kuzey Afrikalılar Avrupalılardan farklı giyindikleri ve eşit muamele görmeyecek olan siyah köleleri tuttukları için, giyim zaman ile tutarlıdır.[7]
Sanat eserlerinin bazı tasvirlerinin, Delacroix'in Kuzey Afrika'da seyahat ederken yaşadığı ilk elden deneyimin olgusal temsilleri olduğuna dair tartışmalar var.
closed_qa
Yağmura ne sebep olur?
null
Yağmur, tüm dünyada meydana gelen doğal buharlaşma ve yoğuşma döngüsünün bir yan ürünüdür. Nem, su ve toprak kütlelerinden atmosfere buharlaşır. Bu nem atmosferde yükseldikten sonra, belirli koşullar yağmur şeklinde çökelmesine neden olur. Bu koşullar, atmosferik basınçtaki değişiklikleri, engebeli arazinin neden olduğu orografik kaldırmayı ve sıcaklıktaki değişiklikleri içerir. Nem, giderek daha büyük damlacıklar halinde yoğunlaşmaya başladığında, sonunda buluttan yağmur damlaları şeklinde düşecek kadar ağır hale gelirler. Bu döngü daha sonra yeni düşen yağmurun atmosfere buharlaşmaya başlamasıyla devam eder.
general_qa
Hangi siyah tatlı Hollanda'da özellikle popülerdir?
null
Hollanda'da siyah tatlı özellikle popülerdir. Hafif ve kabarık bir pandispanyadan yapılan, bitter çikolata ganajı ile doldurulmuş ve üzeri bitter çikolata talaşı ile kaplanmış bir pasta türüdür.
open_qa
Mars'a insanlı bir görev maliyetine değer mi?
null
1957'de Uzay yarışının başlangıcından bu yana, uzay programına fayda sağlayan ve ticari kullanıma sahip olan yenilikçi teknolojide üstel bir büyüme yaşadık. Bunlar tıbbi görüntüleme teknikleri, sağlık izleme ekipmanları, yapay uzuvlar, su filtreleme sistemleri, güneş panelleri ve bebek maması arasında değişir. Mars'a seyahat etmenin ve sürdürülebilir bir yaşam ortamını korumanın zorlukları, Dünya'daki mevcut zorluklarımızı çözmeye yardımcı olabilecek sürdürülebilir teknolojilerde hızlı yeniliği de teşvik edecektir. Bu, yenilenebilir yakıtlar, hızla konuşlandırılabilir habitatlar, Karbon tutma ve AI'daki ilerlemeler olabilir.
general_qa
"Maymunlar Cehennemi Yükselişi" filminin müziklerini kim yazdı?
Rise of the Planet of the Apes filminin müzikleri Patrick Doyle tarafından yazıldı ve James Shearman yönetimindeki Hollywood Studio Symphony tarafından seslendirildi. Doyle, önceki bölümün müziklerini yapan Jerry Goldsmith ve Danny Elfman'ın müzik çalışmaları ve bunun tonal ve ilkel kalite üzerindeki etkisi ile karşılaştırıldığında, müzikal yaklaşımın taze olacağına karar verdi. Asıl endişe, müziğin diyalogsuz sahnelerde olay örgüsünü ilerletmesine yardımcı olmasıydı, örneğin Sezar'ın Will ve Charles ile olan ilişkilerinin duygularını aktarması. Parçayı "izleyicilerin dikkatini çeken itici bir güce" dönüştürmek için Doyle, bir Afro-Amerikan korosu kullandı ve perküsyon ile "alçak ve derin" orkestra seslerine odaklandı. Doyle, bir şempanze kaydına dayalı olarak yinelenen bir tema yazmak da dahil olmak üzere, müziğin ses efektlerini tamamlaması için ses departmanıyla yakın işbirliği yaptı.
Skor Patrick Doyle tarafından yazılmıştır.
information_extraction
Gay-Lussac ölçeğinde ölçülen nedir?
null
alkol gücü
open_qa
Beşamel sosun ana malzemeleri nelerdir?
null
Beşamel (veya beşamel), lazanya, mac ve peynir, sufle, graten, musakka ve güveç gibi yemeklerde kullanılan kremsi beyaz bir sostur... Temel malzemeleri tereyağı, un ve sütten oluşur.
open_qa
Halka açık yollarda neden hız limitleri var?
null
Hükümetler, kamu güvenliği adına halka açık yollarda araç kullanan insanlar için hız sınırları oluşturur ve uygular. Hız limitleri, yerleşim bölgesinde mi yoksa otoyolda mı olduğu da dahil olmak üzere genellikle yolun türüne bağlıdır. Polis memurları, yollarda devriye gezerek ve radar teknolojisini kullanarak çevrelerindeki araçların hızlarını kontrol ederek belirlenmiş sınırları uygular. Hız limitleri, araçların aşırı hızlarda seyahat etmesini önleyerek karayollarının herkes için daha güvenli olmasına yardımcı olur.
general_qa
Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeyinde hangi ülke var?
null
Kanada, Amerika'nın kuzey komşusudur
open_qa
Hangi otomobil üreticisinin Japon veya Amerikalı olduğunu belirleyin: Mazda, Chevrolet
null
Chevrolet Amerikalı, Mazda Japon
classification
İntikamcılar kimlerdir?
null
Avengers, Marvel çizgi romanlarındaki süper kahramanlardan oluşan bir ekiptir. Harikalar'da birçok süper kahraman var ve bunlardan birkaçına intikamcı deniyor. Ekip, süper kahramanlardan oluşuyor: Demir Adam, Kaptan Amerika, Şahin-göz, Wanda, Vision, Kaptan Marvel, Hulk, Thor, Karınca Adam, Kara Panter, Kış Askeri, Kara Dul ve diğerleri.
creative_writing
Sağlanan pasaja göre, Amdahl yasası ile azalan getiriler yasası arasındaki fark nedir?
Amdahl yasası genellikle azalan getiriler yasasıyla birleştirilir, oysa Amdahl yasasının uygulanmasının yalnızca özel bir durumu azalan getiriler yasasını gösterir. İyileştirilecek olan şey en iyi şekilde (elde edilen hızlanma açısından) seçilirse, kişi geliştikçe monoton bir şekilde azalan iyileştirmeler görecektir. Bununla birlikte, optimum olmayan bir bileşen seçilirse, optimal olmayan bir bileşen geliştirildikten ve daha uygun bir bileşen geliştirilmeye devam edildikten sonra, getiride bir artış görülebilir. Bazı iyileştirmelerin diğerlerinden daha zor olduğu veya daha uzun geliştirme süresi gerektirdiği göz önüne alındığında, bir sistemi bu anlamda "optimal olmayan" bir sırayla iyileştirmenin genellikle rasyonel olduğunu unutmayın. Amdahl yasası, bir makineye daha fazla işlemci ekleyerek ne tür bir getiri elde edileceğini düşünüyorsa, mevcut tüm işlemcileri kapasitelerine kadar kullanacak sabit boyutlu bir hesaplama çalıştırıyorsa, azalan getiriler yasasını temsil eder. Sisteme eklenen her yeni işlemci, bir öncekinden daha az kullanılabilir güç katacaktır. İşlemci sayısı her iki katına çıkarıldığında, toplam aktarım hızı 1/(1 - p) sınırına doğru ilerlediğinden, hızlanma oranı azalacaktır. Bu analiz, bellek bant genişliği ve G/Ç bant genişliği gibi diğer olası darboğazları ihmal eder. Bu kaynaklar işlemci sayısına göre ölçeklenmiyorsa, yalnızca işlemci eklemek daha da düşük getiri sağlar. Amdahl yasasının bir anlamı, hem seri hem de paralel bölümleri olan gerçek uygulamaları hızlandırmak için heterojen bilgi işlem tekniklerinin gerekli olmasıdır.[5] Çok çeşitli heterojen çok çekirdekli mimarileri destekleyen, normal form heterojenliği olarak anılan, heterojenliğin daha genel bir temsiline dayanan yeni hızlanma ve enerji tüketimi modelleri vardır. Bu modelleme yöntemleri, sistem güç verimliliğini ve performans aralıklarını tahmin etmeyi amaçlar ve donanım ve sistem yazılımı düzeylerinde araştırma ve geliştirmeyi kolaylaştırır.[6][7]
Azalan getiriler yasası, Amdahl yasasının uygulanmasının özel bir durumunu temsil eder. Pasaj, Amdahl yasasının azalan getiriler yasasını temsil ettiği bir senaryo örneği sağlar. Bu senaryoda kişi, mevcut tüm işlemcileri kapasitelerine göre kullanacak sabit boyutlu bir hesaplama çalıştırıyor ve bir makineye daha fazla işlemci ekleyerek ne tür bir geri dönüşün elde edilebileceğini düşünüyor. Amdahl yasasını uygulamak bize, sisteme eklenen her yeni işlemcinin bir öncekinden daha az kullanılabilir güç ekleyeceğini söyler. Başka bir deyişle, her yeni işlemci azalan getiri sağlar.
information_extraction
Dalga boyu ve frekans arasında bir ilişki var mı?
null
Dalga boyu frekansla ters orantılıdır. Dalga boyu, dalga tepeleri arasındaki mesafedir, Frekans ise belirli bir zamanda meydana gelen dalga sayısıdır. Frekans ne kadar yüksekse, dalga boyu o kadar düşüktür ve bunun tersi de geçerlidir.
general_qa
Bana doğada yapabileceğim sağlıklı aktiviteler hakkında bazı fikirler verin.
null
Doğada yalnız veya arkadaşlarla çıkmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklıdır. Doğada olmanızı gerektirecek bir aktivite arıyorsanız, ormanda yürüyüş yapmayı düşünebilirsiniz. Birçok milli parkta değişen uzunluk ve zorlukta yürüyüş yolları vardır. Golf aynı zamanda küçük bir arkadaş veya meslektaş grubuyla yapabileceğiniz sağlıklı bir açık hava etkinliğidir. Plaj daha çok sizin tarzınızsa bodyboard, sörf ve snorkling tek başınıza veya grup halinde yapabileceğiniz plaj aktiviteleridir.
brainstorming
Ürdün ile ilgili bu paragraf göz önüne alındığında, bana nerede olduğunu ve hangi ülkelerle sınır komşusu olduğunu söyleyin?
Ürdün (Arapça: الأردن, tr. Al-ʾUrdunn [al.ʔur.dunː]), resmi olarak Ürdün Haşimi Krallığı[a], Batı Asya'da bir ülkedir. Ürdün Nehri'nin Doğu Yakası'ndaki Levant bölgesinde, Asya, Afrika ve Avrupa'nın kavşağında yer almaktadır. Ürdün, güneyde ve doğuda Suudi Arabistan, kuzeydoğuda Irak, kuzeyde Suriye ve batıda Filistin Batı Şeria, İsrail ve Ölü Deniz ile sınırlanmıştır. Ürdün'ü Mısır'dan ayıran Akabe Körfezi'nin Kızıldeniz'inde güneybatısında 26 km'lik (16 mil) bir kıyı şeridi vardır.[9] Amman, Ürdün'ün başkenti ve en büyük şehri olmasının yanı sıra ekonomik, politik ve kültürel merkezidir.[10]
Ürdün, Batı Asya'da bir ülkedir ve Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Filistin ve İsrail ile sınır komşusudur.
closed_qa
Bu paragraftan, Singapur'un sağlık sisteminin iyi performans gösterdiğinin göstergeleri nelerdir?
Gelişmiş ülkeler için sağlık harcamaları nispeten düşük olmasına rağmen, Singapur genel olarak verimli bir sağlık sistemine sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Sağlık Raporunda Singapur'un sağlık sistemini dünya genelinde 6. sırada gösteriyor. Singapur, son yirmi yıldır dünyadaki en düşük bebek ölüm oranlarına sahiptir. 2019'da Singapurlular, 84,8 yıl ile tüm ülkeler arasında en uzun yaşam beklentisine sahipti. Kadınlar ortalama 87.6 yıl ve 75.8 yıl sağlıklı yaşamayı bekleyebilirler. Ortalamalar erkekler için daha düşüktür. Singapur, Küresel Gıda Güvenliği Endeksi'nde 1. sırada yer almaktadır.
Son yirmi yıldır, Singapur dünyanın en düşük bebek ölüm oranlarına sahiptir. Ek olarak, 2019'da Singapur dünyanın en uzun yaşam beklentisine sahipti.
summarization
Bana altı ortak üretkenlik efsanesi örneği verin.
null
- Erken kalkmak sizi daha üretken yapacaktır. - Herkesin üretken olmak için her gün "aynı" 24 saati vardır. - Meşgul olmak üretken olmak demektir - Çoklu görev ve görev değiştirme, daha üretken olmanızı sağlar - İşinizden memnunsanız daha verimli olursunuz. - Çok çalışmak kaçınılmaz olarak üretkenliğe yol açar
brainstorming
FTX nasıl çöker?
null
CoinDesk tarafından Kasım 2022'de yayınlanan bir makalede FTX'in varlıklarının önemli bir bölümünü ortak firması Alameda Research'e aktardığı bildirildi. ardından müşterilerin FTX'ten para çekme oranlarında bir artış yaşandı. FTX, müşterilerin bu tür para çekme taleplerini karşılayamadı. 12 Aralık 2022'de, kurucu Sam Bankman-Fried, ABD hükümetinin talebi üzerine Bahama makamları tarafından mali suçlardan tutuklandı.
open_qa
My Hero Academia dizisinin olay örgüsünün aşağıdaki ilk özetinde, İzuku'nun saklaması gereken sır nedir ve kimden?
Izuku Midoriya, çocukluk arkadaşı Katsuki Bakugo tarafından Tuhaflıktan yoksun olduğu için zorbalığa uğramasına rağmen Kahraman olmayı hayal eden genç bir adamdır. Japonya'nın en büyük kahramanı olan idolü All Might ile birkaç kez karşılaştıktan sonra Izuku, All Might tarafından "One For All" tuhaflığını (bu ona ham gücünü sonsuza kadar stoklama yeteneği verir) miras alması ve halefi olması için seçilir. All Might, baş düşmanı All For One tarafından ciddi şekilde yaralandığı için (Quirk'i, kendi kullanımı için diğer Tuhaflıkları çalmasına ve onları kendi isteğiyle başkalarına devretmesine izin verir) ve yaşamak için fazla zamanı kalmamıştır. Izuku U.A.'ya gitmeye başlar. Bakugo ve 1-A Sınıfından arkadaşlarıyla birlikte eğitim alan ve All Might ile olan bağını bir sır olarak saklayan kahramanlar için lise. Okul yılı boyunca, Izuku ve arkadaşları kendilerini geliştirmek için çok çalışırlar ve görevi devralma planlarının bir parçası olarak All Might'ı öldürmek isteyen All For One'ın çırağı Tomura Shigaraki liderliğindeki Kötüler Ligi ile birkaç karşılaşma yaşarlar. Dünya. Bu karşılaşmalardan biri sırasında, All Might ve All For One, All For One'ın yenilmesi ve hapsedilmesiyle sona eren son bir dövüşe sahiptir ve All Might, One For All'un kendi içindeki son gücünü de tüketerek emekli olmaya zorlanmıştır.
İzuku, All Might'ın İzuku'yu Bakugo ve Izuku'nun 1-A Sınıfı arkadaşlarından All Might'ın Tuhaflığı "One For All"u devralmak için seçtiği sırrını saklıyor.
closed_qa
Bir taco'da bulabileceğim üç farklı et türünün bir mermi listesini yapın
null
- Pollo Asado - Carne asada - Al Papaz
brainstorming
Çocuklar için en iyi dizi hangisi?
null
Small Wonder'ı görmeyi çok sevdim.
open_qa
Sıcak bir yaz gününde Seattle çevresinde yapılacak eğlenceli şeyler nelerdir?
null
İşte Seattle'da sıcak bir yaz gününde birinin keyif alabileceği birkaç şey: Seattle merkezinde yürüyüş yapmak, şehrin eşsiz bir perspektifini görmek için Space Needle'ın tepesine çıkmak, yürümek için Bainbridge Adası'na feribotla gitmek küçük kasabanın etrafında dolaşın ve küçük benzersiz dükkanlarda alışveriş yapın, şehrin hemen kuzeyindeki Green Lake parkını ziyaret edin ve pitoresk manzarada gezintiye çıkın ya da Pike pazarını ziyaret edin ve satıcıların sattığı birçok ürünü görün.
brainstorming
Fırında patates yapmanın iyi bir yolu nedir?
null
Fırınınızı 400 dereceye ısıtın. Patatese çatalla birkaç delik açın. Patatesin her yerine zeytinyağı sürün ve üzerine kaşar tuzu serpin. Doğrudan fırın rafına yerleştirin ve yaklaşık bir saat pişmesine izin verin. Bir bıçak kolayca içine girebildiğinde hazır olacaktır.
general_qa
Bir üçüncü taraf satıcının modelini kullanmak yerine, kuruluşunuza özel geniş bir dil modeli oluşturmanın faydaları nelerdir?
null
Kendi büyük dil modelinizi (LLM) oluşturmak, başkalarının özel bilgilerinize erişmesine izin verebilecek veri sızıntısından kaynaklanan güvenlik risklerini azaltır. Şirket içi bir LLM oluşturmak, bu değeri (verileriniz biçiminde) üçüncü bir tarafa teslim etmek yerine kuruluşunuzun içinde değer yaratır. Özel bir LLM'den gelen yanıtlar da daha geçerli ve kuruluşunuza özgü olacaktır. Son olarak, kendi LLM'nizi oluşturmak, üçüncü taraf bir çözüme her API talebi için ödeme yapmaktan daha uygun maliyetli olabilir.
general_qa
Bana farklı sıcak su ısıtıcıları hakkında bilgi verebilir misiniz?
null
Size sıcak su ısıtıcılarından bahsetmekten mutluluk duyarım. Sıcak su ısıtıcıları, çay veya kahve gibi içecekler için suyu ısıtmak için kullanılır. Birkaç farklı tür vardır: - Ocağın üzerine konulan ve su kaynadığında ses çıkaran set üstü ocaklar. - Ocak yerine elektrik kullanarak ısınan elektrikli su ısıtıcıları. Bunlar birçok kontrole sahip olabilir ve hedef su ısısını kontrol etmek için termostatlar içerebilir. - Elektrikli veya set üstü ocak olabilen ancak üzerine dökülen kahve yapmak için kullanışlı olan ince bir ağızlığa sahip olan deveboynu su ısıtıcıları.
general_qa
Arkadaşlarım için bir Lego seti seçmeme yardım et.
null
Lego, farklı yaşlardaki insanlar için farklı setlere sahiptir. Her setin kutusunda genellikle yaş kılavuzu bulunur. 3 yaşından küçük küçük çocuklar için Duplo'yu tavsiye ederim çünkü Duplo yapım parçaları daha büyüktür ve yanlışlıkla yutulmaz. 3 yaşından büyük ancak 10 yaşından küçük çocuklar için Lego Classic'i tavsiye ederim. Bu setler için, insanlar istedikleri her şeyi yaratmak için hayal güçlerini kullanabilirler. 10 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için Lego Technic ve Icons süper havalı ve sergilemek için iyi. Star War, Harry Potter, vb. gibi belirli temalarla ilgilenen kişiler için, lego'da bu temalarda aralarından seçim yapabileceğiniz setler de vardır.
general_qa
Aloy, dünyada hayatta kalmak için hangi araçları kullanabilir? kategoriyi ve örnekleri {category} - {examples} biçiminde verin
Horizon Zero Dawn, üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanan bir aksiyon rol yapma oyunudur. Oyuncular, robotik yaratıklar tarafından yönetilen kıyamet sonrası bir diyarda maceraya atılan bir avcı olan Aloy'un kontrolünü ele geçirir. Aloy, düşmanları oklarla vurmak, Tripcaster kullanarak tuzak telleri gibi tuzaklar kurmak, patlayıcılar ve mızrak kullanmak gibi çeşitli şekillerde öldürebilir. Elektrik ve oluşturdukları metal de dahil olmak üzere makine bileşenleri, Aloy'un hayatta kalması için hayati öneme sahiptir; kaynakları üretmek için kalıntılarını yağmalayabilir. Cephane, kaynak çantaları, keseler, okluklar, direnç, panzehirler, sağlık iksirleri ve tuzaklar üretilebilir. Silahların daha fazla hasar vermek için modifikasyon yuvaları vardır. Aloy, hassasiyetlerini belirlemek, konumlarını, seviyelerini ve düşürecekleri ganimetlerin doğasını belirlemek için makineleri tarayan küçük bir başlık olan Focus takıyor. Bir makine, Stalker, Aloy'un Odak taramasının bakışlarını başka yöne çevirmek için gizleme teknolojisini etkinleştirebilir. Makineler savunma ve saldırı önlemleriyle saldırır ve her iki durumda da algılanan bir tehdide kaba kuvvet veya mermilerle saldırarak tepki verir. Vahşi hayvanların davranışlarını sergileyen bazı makineler sürüler halinde hareket etme eğilimindeyken, uçma yeteneğine sahip diğerleri sürüler halinde hareket eder. Geçersiz Kılma Aracı ile saldırıya uğramadıkça veya bozulma oklarıyla yeterince vurulmadıkça, makineler birbirlerine karşı saldırgan bir güç uygulamazlar. Aloy ayrıca haydutlar ve Eclipse tarikatı gibi insan düşmanlarla da savaşır.
silahlar: oklar, Tripcaster kullanan tuzak telleri, patlayıcılar, mızrak kaynaklar: Cephane, kaynak çantaları, keseler, sadaklar, direnç, panzehirler, sağlık iksirleri, tuzaklar teknoloji: Odaklanma, Geçersiz Kılma Aracı
information_extraction
birleşik krallığın başkenti neresidir?
null
Londra, birleşik krallığın başkentidir.
general_qa
El Captain'da The Nose rotasına öncülük eden dağcıların isimlerini çıkarın. Bunları önce tarihe göre, sonra soyadına göre alfabetik olarak sıralayın. {Yıl} - {İsim} olarak biçimlendirin. Çiftleri noktalı virgülle ayırın.
Burun, 1958'de Warren Harding,[11] Wayne Merry ve George Whitmore tarafından 47 günde "kuşatma" taktikleri kullanılarak tırmanıldı: rota boyunca sabit halatlar kullanarak bir keşif tarzında tırmanmak, yol boyunca kurulu kampları birbirine bağlamak. Sabit manila halatları, 18 aylık proje boyunca tırmanıcıların yerden yükselip alçalmasına izin verdi, ancak bu halatlar benzersiz düzeyde tehlike arz ediyor ve bazen uzun süre soğuğa maruz kalma nedeniyle kopuyordu.[12] Tırmanma ekibi, zirveye ulaşmak için halat, pitonlar ve genişletme cıvataları kullanarak büyük ölçüde yardım tırmanışına güvendi. The Nose'un ikinci tırmanışı, 1960 yılında, kuşatma taktikleri olmadan rotanın ilk sürekli tırmanışında yedi gün süren Royal Robbins, Joe Fitschen, Chuck Pratt ve Tom Frost tarafından yapıldı. The Nose'un ilk solo tırmanışı 1969'da Tom Bauman tarafından yapıldı.[13] The Nose'un bir günde ilk tırmanışı 1975'te John Long, Jim Bridwell ve Billy Westbay tarafından gerçekleştirildi.
1958 - Warren Harding; 1958 - Wayne Mutlu; 1958 - George Whitmore; 1960 - Joe Fitschen; 1960 - Tom Frost; 1960 - Chuck Pratt; 1960 - Kraliyet Robbins'i; 1969 - Tom Bauman; 1975 - Jim Bridwell; 1975 - John Uzun; 1975 - Billy Westbay
information_extraction
Hangisi bir balık türüdür? Pintano veya Pint
null
Pintano
classification
Bana Lia Cirio'nun biyografisini verebilir misiniz?
Lia Cirio, Amerikalı bir balettir. Boston Balesi'nde baş dansçıdır.[1] Biyografi Cirio yarı Filipinlidir.[2] Swarthmore Ballet Theatre ve Central Pennsylvania Youth Ballet'te eğitim aldı.[1] 16 yaşında Boston Ballet II'ye katıldı.[3] 2004 yılında, 16 yaşında, ana şirketin kolordu balesine katıldı ve aynı yıl şirketin Prenses Grace Ödülü adayı oldu. Cirio, 2006'da ikinci solist ve ertesi yıl solist seçildi. 2008 ve 2009'da Cirio, Trey McIntyre Project'e katıldı ve şirketle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyayı gezdi. 2009-10 sezonunda Boston Ballet'e döndü ve 2010'da müdürlüğe terfi etti. Swan Lake'de Odette/Odile ve Cinderella'da başrol oynadı.[2][1][4] Cirio ayrıca Boston Ballet'in ChoreograpHER girişimi için koreografi çalışması yaptı.[5] Cirio, İngiliz Ulusal Balesi'nde Baş Baş Dansçı olan Jeffrey Cirio'nun ablasıdır. 2015 yılında Cirio Collective adında bir sanat kolektifi kurdular.[6]
Lia Cirio, Amerikalı bir balettir. Boston Balesi'nde baş dansçıdır. Cirio yarı Filipinli. Swarthmore Ballet Theatre ve Central Pennsylvania Youth Ballet'te eğitim aldı. 16 yaşında Boston Ballet II'ye katıldı. 2004 yılında, 16 yaşında, ana şirketin kolordu balesine katıldı ve aynı yıl şirketin Prenses Grace Ödülü adayı oldu. Cirio, 2006'da ikinci solist ve ertesi yıl solist seçildi. 2008 ve 2009'da Cirio, Trey McIntyre Project'e katıldı ve şirketle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyayı gezdi. 2009-10 sezonunda Boston Ballet'e döndü ve 2010'da müdürlüğe terfi etti. Kuğu Gölü'nde Odette/Odile ve Külkedisi'nde başrol oynadı. Cirio ayrıca Boston Ballet'in ChoreograpHER girişimi için koreografi çalışması yaptı. Cirio, İngiliz Ulusal Balesi'nde Baş Baş Dansçı olan Jeffrey Cirio'nun ablasıdır. 2015 yılında Cirio Collective adında bir sanat kolektifi kurdular.
summarization
Aşağıdakileri Avustralya florası veya faunası olarak sınıflandırın: kanguru, saz, devekuşu, sıçan, echidna, kookaburra, macadamia, okaliptüs.
null
Kanguru, emu, sıçan ve echidna Avustralya faunasıdır. Wattle, macadamia ve okaliptüs Avustralya florasıdır.
classification
Aşağıdaki metne göre hangi ülkelerin Yunanistan ile sınır komşusu olduğunu çıkarın ve bunları virgülle ayırın
Yunanistan,[a] resmi olarak Yunan Cumhuriyeti[b], Güneydoğu Avrupa'da bir ülkedir. Balkan Yarımadası'nın güney ucunda yer alır ve Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında yer alır. Yunanistan, kuzeybatıda Arnavutluk, kuzeyde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ve kuzeydoğuda Türkiye ile kara sınırlarını paylaşıyor. Anakaranın doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz yer alır. Yunanistan, binlerce adaya ev sahipliği yapan Akdeniz Havzası'ndaki en uzun kıyı şeridine sahiptir. Ülke dokuz geleneksel coğrafi bölgeden oluşuyor ve yaklaşık 10,5 milyon nüfusa sahip. Atina, ülkenin başkenti ve en büyük şehridir, ardından Selanik ve Patras gelir.
Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye
information_extraction
Bana Dunning Kruger etkisi hakkında bilmem gerekenleri söyle.
Dunning-Kruger etkisi, belirli bir görev türü veya bilgi alanıyla ilgili düşük beceri, uzmanlık veya deneyime sahip kişilerin kendi yetenek veya bilgilerini abartma eğiliminde olduğu bilişsel bir önyargıdır[2]. Bazı araştırmacılar, yüksek performans gösterenler için ters etkiyi de içeriyor: becerilerini hafife alma eğilimleri. Popüler kültürde, Dunning-Kruger etkisi, belirli bir görevde vasıfsız insanların belirli bir aşırı güveni yerine, düşük zekalı insanların genel aşırı güveni hakkında bir iddia olarak sıklıkla yanlış anlaşılır. Dunning-Kruger etkisi genellikle öz-değerlendirmeyi bir nesnel performans ölçüsüyle karşılaştırarak ölçülür. Örneğin, bir çalışmadaki katılımcılardan bir sınavı tamamlamaları ve ardından ne kadar iyi performans gösterdiklerini tahmin etmeleri istenebilir. Bu öznel değerlendirme daha sonra gerçekte ne kadar iyi performans gösterdikleri ile karşılaştırılır. Bu, göreli veya mutlak terimlerle olabilir, yani, kişinin akran grubuyla karşılaştırıldığında daha iyi performans gösteren akranlarının yüzdesi olarak veya nesnel standartlarla karşılaştırıldığında doğru cevaplanan soru sayısı olarak olabilir. Dunning-Kruger etkisi her iki durumda da ortaya çıkar, ancak göreceli olarak daha belirgindir; performans gösterenlerin alt çeyreği kendilerini ilk iki çeyreğin parçası olarak görme eğilimindedir. İlk çalışma David Dunning ve Justin Kruger tarafından 1999'da yayınlandı. Mantıksal akıl yürütme, gramer ve sosyal becerilere odaklandı. O zamandan beri, iş, siyaset, tıp, araba kullanma, havacılık, uzamsal hafıza, okul sınavları ve okuryazarlık gibi alanlardan beceriler de dahil olmak üzere çok çeşitli görevlerde çeşitli başka araştırmalar yapılmıştır. Dunning-Kruger etkisinin altında yatan nedenleri açıklamak için birçok model önerilmiştir. Dunning ve Kruger'ın orijinal modeli, üstbilişsel yeteneklerin eksikliğinin sorumlu olduğunu savunuyor. Bu yorum, kötü performans gösterenlerin iyi ve kötü performansları ayırt etme yeteneğini henüz kazanmadıkları fikrine dayanmaktadır. Kendi performansları ile başkalarının performansları arasındaki niteliksel farkı göremedikleri için kendilerini abartma eğilimindedirler. Beceri eksikliği, bu eksikliğin cehaleti ile eşleştirildiğinden, buna "ikili yük hesabı" da denir. Bazı araştırmacılar, üstbilişsel bileşeni, yalnızca ondan farklı bir açıklama olarak değil, Dunning-Kruger etkisinin tanımının bir parçası olarak dahil eder. Çeşitli araştırmacılar üstbilişsel modeli eleştirdiler ve alternatif açıklamalar önerdiler. İstatistiksel modele göre, ampirik bulgulardan ortalamaya doğru gerileme olarak bilinen istatistiksel bir etki ile ortalamadan daha iyi etkisi olarak bilinen bilişsel önyargı sorumludur. Rasyonel model, kişinin becerileri hakkındaki aşırı olumlu ön inançlarının, yanlış öz-değerlendirmenin kaynağı olduğunu savunur. Başka bir açıklama, öz değerlendirmenin düşük performans gösterenler için daha zor ve hataya açık olduğunu, çünkü birçoğunun çok benzer beceri seviyelerine sahip olduğunu iddia ediyor. Başka bir model, hatanın kaynağı olarak doğru öz-değerlendirmeler yapmak için teşvik eksikliğini görür. Dunning-Kruger etkisi, çeşitli pratik konularla ilgili olarak tanımlandı, ancak etkisinin büyüklüğü konusunda anlaşmazlıklar var. Yanlış öz değerlendirme, insanların uygun olmadıkları bir kariyer seçmek veya tehlikeli davranışlarda bulunmak gibi kötü kararlar almalarına yol açabilir. Ayrıca, etkilenenlerin kendilerini geliştirmek için eksikliklerini gidermelerini de engelleyebilir. Bazı durumlarda, ilişkili aşırı güven, artan motivasyon ve enerji gibi olumlu yan etkilere sahip olabilir.
Dunning-Kruger etkisi, insanların, özellikle o görevde düşük beceriye sahiplerse, belirli bir görevi yerine getirme yeteneklerini abartma eğilimini ifade eder. İlgili araştırmalar, sohbetin de doğru olduğunu öne sürüyor; yüksek vasıflı performans gösterenler, yeteneklerini hafife alma eğilimindedir. Etki, bir dizi beceriyi kapsayan bir dizi çalışmayla doğrulandı, ancak etkinin nedeni hala bir tartışma konusu. Benzer şekilde, yanlış bir öz değerlendirmeden kaynaklanan aşırı güvenin olumlu ve olumsuz etkileri olabileceğinden, etkinin pratik sonuçları tartışmalıdır.
summarization
Utah'ta hangi milli parkları ziyaret etmeliyim?
null
Utah, Mighty 5 denen şeye sahiptir. Bu listede Arches, Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef ve Zion bulunur. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazla seçenek varken karar vermek zor olabilir. Arches, kartpostallarda ve benzerlerinde gördüğünüz ünlü "Hassas Kemer" ile tanınır. Bryce Canyon, pitoresk anınız için mükemmel olan sayısız kapüşonluya sahiptir. Canyonlands, size Büyük Kanyon'u bile hatırlatabilir, bu yüzden geçmişte bundan keyif aldıysanız, buradan başlamak isteyebilirsiniz (Orası Arches'a yakındır). Capitol resifi, kemerler, uçurumlar, kanyonlar vb. dahil olmak üzere çok çeşitli manzaralara sahiptir. Son olarak, kesinlikle en önemlisi, Zion. Bu park, listedeki en çok seyahat edilen park olabilir. Zion özellikle büyük duvar tırmanışlarıyla tanınır.
creative_writing
cam neyden yapılır
null
Cam bugün o kadar yaygın hale geldi ki, ikinci bir düşünce olmadan içini görmek çok kolay. Pencerelerimizde, ekranlarımızda, dolaplarımızda ve her gün etkileşimde bulunduğumuz birçok cihazda bulunur. Cam her yerde bulunabilse de, tüm hayatınızı onun nasıl yapıldığını veya nelerden oluştuğunu bilmeden yaşayabilirsiniz. Temelleri bildiğinizi düşünseniz bile, sadece yüzeyi gözden geçirmiş olursunuz. Yüksek düzeyde cam, eritilmiş ve kimyasal olarak dönüştürülmüş kumdur. Daha önce sahile gittiyseniz, katı haldeyken kumun ne kadar sıcak olabileceğini tam olarak bilirsiniz. Kumu sıvı hale dönüştürmek (sonunda cam haline gelmek) için gerekli olan ısı türü, herhangi bir güneşli günden çok daha sıcaktır. Kumu eritmek için, onu kabaca 1700°C'ye (3090°F) kadar ısıtmanız gerekir; bu, yaklaşık olarak bir uzay mekiğinin dünya atmosferine yeniden girerken ulaştığı sıcaklıkla aynıdır. Cam yapmak için yaygın olarak kullanılan kum, silika olarak da bilinen silikon dioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristali tanelerinden oluşur. Bu moleküller yeterince yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında kum eriyerek kristal yapısını kaybeder ve soğudukça tamamen farklı bir yapı kazanır. Bu yapı, moleküler düzeyde, sıvı ile katı arasında bir yerdedir. Bu ara durum, amorf bir katı olarak bilinir; bu, bir sıvının moleküler rastgeleliği ile birleştirilmiş bir katının kristal yapısının bir kısmına sahip olduğu anlamına gelir. Cam Eritme Kum karışımına bağlı olarak, cam çeşitli özelliklere sahip olabilir. Örneğin kumla karıştırılan bazı elementler veya kimyasallar camın rengini değiştirebilir. Camın özellikleri, nasıl üretildiğine ve sonrasında şekillendirildiği işlemlere bağlı olarak da değişebilir. Camı güçlendirmek için, üreticiler onu hızlı bir şekilde ısıtmak ve soğutmak için termal temperleme kullanabilirler. Cam, camın yüzeyini sertleştiren bir iyon değiştirme işlemiyle kimyasal olarak da güçlendirilebilir. Çoğu insanın aşina olduğu cam, soda (soda külü veya çamaşır sodası olarak da bilinir), kireç taşı ve kumun bir kombinasyonu olan soda-kireç camıdır. Silika'yı basitçe ısıtıp ardından hızla soğutarak cam yapabilmenize rağmen, soda-kireç camının üretimi biraz daha karmaşıktır. Soda (sodyum karbonat) eklenerek kumun erime noktası düşürülür, böylece daha düşük sıcaklıklarda cama dönüştürülebilir ve imalat sırasında enerji tasarrufu sağlanır. Bununla birlikte, karışıma soda eklenmesi kimyasal dayanıklılığını azaltır ve sıvılarla temas ettiğinde çözünmeye eğilimli hale getirir. Çoğu uygulama için bu istenmez, bu nedenle karışıma dengeleyici görevi gören kireçtaşı (kalsiyum karbonat) da eklenir. Silika, soda ve kireçtaşı karışımı ısıtıldıktan sonra soğutulabilir ve çeşitli uygulamalar için kalıplanabilir. Corning'de camı biliriz. İyon değişimi gibi kimyasal işlemlerle onu nasıl güçlendireceğimizi biliyoruz ve çok uzak mesafelere yayılabilen optik fiber yapmak için onu nasıl bükeceğimizi biliyoruz. Camla ilgili bilgimiz bir asırdan daha eskiye dayanmaktadır ve araştırma ve geliştirmenin en ileri noktasında kalmamızı sağlar. Basit soda-kireçten artırılmış gerçeklik sağlayan karmaşık cam yapılara kadar, cam uyarlanabilir, geniş kapsamlı bir malzemedir. Bu nedenle 165 yılı aşkın bir süre sonra hala yeni keşifler yapıyoruz.
open_qa
Silmarillion nedir?
Silmarillion (Quenya: [silmaˈrilliɔn]), İngiliz yazar J. R. R. Tolkien'in yazdığı, çeşitli tarzlarda mitler[T 1] ve öyküler koleksiyonudur. Fantastik yazar Guy Gavriel Kay'ın yardımıyla 1977'de oğlu Christopher Tolkien tarafından düzenlendi ve ölümünden sonra yayınlandı. [T 2] Bir zamanlar muhteşem olan Beleriand bölgesi olan Valinor'un Kutsanmış Diyarını içeren kurgusal bir evren olan Eä'yı anlatıyor. , batık Númenor adası ve Tolkien'in en popüler eserlerinin - Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi - geçtiği Orta Dünya kıtası. Hobbit'in başarısından sonra, Tolkien'in yayıncısı Stanley Unwin bir devam filmi talep etti ve Tolkien, daha sonra Silmarillion adını alacak olan yazıların bir taslağını teklif etti. Unwin, taslağı belirsiz ve "fazla Kelt" olarak nitelendirerek bu teklifi reddetti, bu nedenle Tolkien, sonunda Yüzüklerin Efendisi olacak yeni bir hikaye üzerinde çalışmaya başladı.
Silmarillion (Quenya: [silmaˈrilliɔn]), İngiliz yazar J. R. R. Tolkien'in yazdığı, çeşitli tarzlarda mitler[T 1] ve öyküler koleksiyonudur. Fantastik yazar Guy Gavriel Kay'ın yardımıyla 1977'de oğlu Christopher Tolkien tarafından düzenlendi ve ölümünden sonra yayınlandı. [T 2] Bir zamanlar muhteşem olan Beleriand bölgesi olan Valinor'un Kutsanmış Diyarını içeren kurgusal bir evren olan Eä'yı anlatıyor. , batık Númenor adası ve Tolkien'in en popüler eserlerinin - Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi - geçtiği Orta Dünya kıtası. Hobbit'in başarısından sonra, Tolkien'in yayıncısı Stanley Unwin bir devam filmi talep etti ve Tolkien, daha sonra Silmarillion adını alacak olan yazıların bir taslağını teklif etti. Unwin, taslağı belirsiz ve "fazla Kelt" olarak nitelendirerek bu teklifi reddetti, bu nedenle Tolkien, sonunda Yüzüklerin Efendisi olacak yeni bir hikaye üzerinde çalışmaya başladı. Silmarillion'un beş bölümü vardır. İlki, Ainulindalë, "var olan dünya" Eä'nın yaratılışını efsanevi bir üslupla anlatır. İkinci bölüm, Valaquenta, Eä'nın doğaüstü güçleri olan Valar ve Maiar'ın bir tanımını verir. Koleksiyonun büyük bölümünü oluşturan bir sonraki bölüm olan Quenta Silmarillion, kitaba adını veren üç mücevher, yani Silmariller için yapılan savaşlar da dahil olmak üzere Birinci Çağ öncesi ve sırasındaki olayların tarihini anlatıyor. Dördüncü bölüm olan Akallabêth, İkinci Çağ'da geçen Númenor ve halkının Çöküşünün tarihini anlatır. Güç Yüzükleri ve Üçüncü Çağ'ın son bölümü, Yüzüklerin Efendisi'ndeki olayların ve onlara yol açanların kısa bir özetidir. Kitap, Fin destanı Kalevala, kayıp Atlantis adasındaki Yunan mitolojisi (Númenor olarak) ve Olimpos tanrıları (bunlar da İskandinav Æsir'e benzese de Valar şeklinde) dahil olmak üzere birçok kaynağın etkisini gösteriyor. J. R. R. Tolkien, legendarium'unu düzenlemeden bırakarak öldüğü için, Christopher Tolkien hikayeyi baştan sona anlatmak için materyaller seçti ve düzenledi. Birkaç durumda, bu, anlatıdaki boşlukları ve tutarsızlıkları, özellikle de Bölüm 22, "Doriath Harabesine Dair"[4] çözmek için, babasının düşünce akışı içinde tamamen yeni malzeme tasarlaması gerektiği anlamına geliyordu. ] Silmarillion, yayınlandığında genel olarak zayıf bir tepki aldı. Akademisyenler çalışmayı sorunlu buldular, özellikle de kitap, "Silmarillion" olarak da adlandırılan geniş belgeler ve taslaklar külliyatından Tolkien'in kendisi tarafından izin verilmeyen bir yapı olduğu için. Akademisyenler, Tolkien'in eserin bir mitoloji olmasını amaçladığını, birçok el tarafından kaleme alındığını ve Ælfwine veya Bilbo Baggins gibi kurgusal bir editör tarafından yeniden düzenlendiğini belirtti. Bu nedenle, akademisyen Gergely Nagy, çalışmanın gerçekten düzenlenmiş olmasının aslında Tolkien'in niyetini gerçekleştirdiğini düşünüyor.[5]
information_extraction
MVP (en değerli oyuncu) ödülünü kazanan en düşük draftlı NBA oyuncusu kim?
Oylama panelinin her üyesi, birinciden beşinciye kadar olan seçimler için oy kullanır. Her birincilik oyu 10 puan değerindedir; her ikincilik oyu yedi değerdedir; her üçüncülük oyu beş, dördüncülük üç ve beşincilik bir oy değerindedir. 2010'dan başlayarak, hayranlar tarafından çevrimiçi oylama yoluyla bir oy verildi. Toplam puanı en yüksek olan oyuncu ödülü kazanır.[5] 2021–22 sezonu itibarıyla ödülün şu anki sahibi Denver Nuggets'tan Nikola Jokić'tir. Jokić, 2014 NBA seçmelerinde Denver tarafından 41. sırada seçilerek ödülü kazanan en düşük draft seçimidir. Bu ödülü kazanan ve Naismith Memorial Basketbol Onur Listesi'ne girmeye hak kazanan her oyuncu göreve alınmıştır. Kareem Abdul-Jabbar ödülü altı kez rekor kazandı.[6] Ayrıca, takımı 1975-76 sezonunda play-off'ları geri alamamasına rağmen ödülü kazanan tek oyuncudur. Ödülü hem Bill Russell hem de Michael Jordan beş kez,[7] Wilt Chamberlain ve LeBron James ise dört kez kazandı. Russell ve James, ödülü beş sezonda dört kez kazanan tek oyunculardır.[8] Moses Malone, Larry Bird ve Magic Johnson'ın her biri ödülü üçer kez kazanırken, Bob Pettit, Karl Malone, Tim Duncan, Steve Nash, Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo ve Nikola Jokić'in her biri ikişer kez kazandı.[7] Russell, Chamberlain ve Bird, ödülü üç yıl üst üste kazanan tek oyuncular. Sadece iki çaylak ödülü kazandı: 1959–60 sezonunda Chamberlain ve 1968–69 sezonunda Wes Unseld.[9] Nijerya'dan Hakeem Olajuwon,[b] ABD Virjin Adaları'ndan Duncan,[c] Kanada'dan Nash,[d] Almanya'dan Dirk Nowitzki, Yunanistan'dan Antetokounmpo ve Sırbistan'dan Jokić, MVP kazananları tarafından "uluslararası oyuncu" olarak kabul edilen yegane oyunculardır. NBA.[12]
Nikola Jokic, ödülü kazanan en düşük draft seçimi. Nikola Jokic, 2014 yılında Denver Nuggets tarafından genel klasmanda 41. sırada seçilmişti.
information_extraction
Tundrada başarıyla büyüyebilen bitki örnekleri nelerdir?
null
Arctic Moss, Arctic Poppy, Likenler, Labrador Çayı, Arctic Willow.
brainstorming
Bana şu sporcuların tenis mi yoksa futbolcu mu olduğunu söyleyin: Ibrahimovic, Medvedev, Agassi, Neymar, Halep, Davenport
null
Listede sadece iki futbolcu var, Neymar ve Ibrahimovic. Diğerleri tanınmış tenisçilerdir.
classification
Kedi nedir?
null
Bir kedi, bıyıkları, sivri kulakları, dört bacağı ve pençeleri ve kuyruğu olan sevimli, sevimli bir hayvandır. Kediler insanlara eşlik eden hayvanlardır. Kediler tüysüz, kısa tüylü, orta tüylü ve çok kabarık gibi pek çok farklı türde olabilir; ayrıca siyah, beyaz, gri, kahverengi, turuncu ve birden çok rengin birleşimi gibi birçok renkte gelirler.
open_qa
Neden bir tekne suda yüzerken diğer bazı nesneler batıyor?
null
Kaldırma kuvveti daha az olan cisimler batar. Kaldırma kuvveti, sıvı içinde yükselmesine veya daha yükseğe hareket etmesine neden olan bir nesneye etki eden bir kuvvettir. Cismin yoğunluğu sudan yoğunsa batar, yoğunluğu sudan az ise yüzer.
general_qa
Lütfen bana Spokane'deki spor takımlarının madde işaretli bir listesini verin.
Sporda, bölgenin profesyonel ve yarı profesyonel spor takımları arasında Küçük Beyzbol Ligi'nde Spokane Kızılderilileri ve genç buz hokeyinde Spokane Chiefs yer alır. Gonzaga Bulldogs kolej basketbol takımı, Bölüm I seviyesinde yarışıyor. 2010 itibariyle, Spokane'nin başlıca günlük gazetesi The Spokesman-Review'ın günlük tirajı 76.000'in üzerindeydi.
- Spokane Kızılderilileri - Spokane Şefleri - Gonzaga Bulldogları
summarization
LLM'lerin kötüye kullanılmasını önlemek için bazı yaklaşımlar nelerdir?
null
LLM'lerin kötüye kullanılmasını önlemek için bazı yaklaşımlar şunlardır: 1. Kullanıcıların taciz edici ifadeler içeren istemler göndermesini engelleyin (basit bir anahtar kelime yasağı bunun için işe yarayabilir). 2. İlk noktaya benzer şekilde, LLM'nin basit bir anahtar kelime yasağına dayalı olarak taciz edici ifadeler içeren yanıtlar döndürmesini önleyin. 3. Kullanıcılara geri bildirim toplamak için LLM'den gelen yanıtları olumlu/olumsuz oylama ve işaretleme seçeneği sağlayın. Uygunsuz olarak işaretlenen yanıtlar üzerinde ek bir sınıflandırma modeli eğitilebilir ve daha sonra, gelecekte kullanıcı onları görmeden önce LLM'den sorunlu yanıtları belirlemek ve filtrelemek için kullanılabilir.
brainstorming