subject
string
question
string
choices
sequence
answer
int64
metadata
dict
Physics
Aynı ortamda bulunan dikdörtgenler prizması ve silindir yeterince bekletilmektedir. Buna göre I. İç enerji II. Sıcaklık III. Isı niceliklerinden hangileri dikdörtgenler prizması ve silindir için kesinlikle aynıdır?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "I ve II", "I ve III", "I, II ve III" ]
1
{ "correctness_ratio": 34, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Physics
Hollanda ve İngiltere gezilerinde deneysel fizik ve meteoroloji alanlarında kullanılan kimi araçların yapımını öğrenen Fahrenheit, bu termometrede saf suyun sıcaklığını 32 $^{o}$ F, kaynama sıcaklığını 212 $^{o}$ F olarak belirler. Sonra, kendi deneysel analizi için kullanacağı bir maddenin sıcaklığını ise bu termometrede 95 $^{o}$ F olarak okur. Buna göre, maddenin sıcaklığı kaç $^{o}$C' dir? (Suyun celcius termometresinde donma değeri 0 $^{o}$ C, kaynama değeri 100 $^{o}$ C dir.)
[ "35", "45", "55", "65", "75" ]
0
{ "correctness_ratio": 38, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Physics
Aşağıdakilerden hangisi enerji iletim hızını etkileyen faktörler arasında değildir?
[ "Maddenin cinsi", "Maddenin iki yüzeyi arasındaki sıcaklık farkı", "Maddenin kalınlığı", "Enerji iletiminin gerçekleştiği yüzey alanının büyüklüğü", "Isıtıcının şekli" ]
4
{ "correctness_ratio": 49, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Physics
Zekai Usta mutfak tezgah mermerini oda sıcaklığında bulunan tahta bloklar ile tutturup sabitliyor. Usta bir eli tahtaya bir eli mermere dokunduğu an mermeri daha soğuk hissediyor. Bununla ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi doğrudur?
[ "Tahta ve mermere dokunmadan önce ikisinin de sıcaklıkları eşittir. Dokunduktan sonra mermer tahtaya göre daha hızlı enerji alır. Böylece elimiz daha kısa sürede soğur ve mermeri tahtadan daha soğuk hissederiz.", "Tahta ve mermere dokunmadan önce tahtanın sıcaklığı daha küçüktür. Dokunduktan sonra mermer tahtaya göre daha hızlı enerji alır. Böylece elimiz daha kısa sürede soğur ve mermeri tahtadan daha soğuk hissederiz.", "Tahta ve mermere dokunmadan önce ikisinin de ısısı eşittir. Dokunduktan sonra mermer tahtaya göre daha yavaş enerji alır. Böylece elimiz daha uzun sürede soğur ve mermeri tahtadan daha soğuk hissederiz.", "Tahta ve mermere dokunmadan önce tahtanın ısısı daha küçüktür. Dokunduktan sonra mermer tahtaya göre daha hızlı enerji alır. Böylece elimiz daha kısa sürede soğur ve mermeri tahtadan daha soğuk hissederiz.", "Tahta ve mermere dokunmadan önce mermerin ısısı daha küçüktür. Dokunduktan sonra mermer tahtaya göre daha yavaş enerji alır. Böylece elimiz daha uzun sürede soğur ve mermeri tahtadan daha soğuk hissederiz." ]
0
{ "correctness_ratio": 38, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Physics
Kış aylarında evimizin en verimli şekilde ısınması için; I. Dış cepheye ısı yalıtımı yaptırmak, II. A sınıfı ısıtıcı kullanmak, III. Kapı ve pencerelerde çift cam kullanmak işlemlerinden hangileri yapılmalıdır?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "Yalnız III", "I ve III", "I, II ve III" ]
4
{ "correctness_ratio": 49, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Physics
Isı yalıtımı iyi bir yapı inşa etmek hedefleniyor. Buna göre yapının duvar kalınlığı, pencerelerin boyutu ve duvarların yapıldığı malzemenin ısı iletkenlik katsayısı sırasıyla nasıl değiştirilmelidir?
[ "Azaltılmalı, azaltılmalı, azaltılmalı", "Arttırılmalı, arttırılmalı, arttırılmalı", "Azaltılmalı, arttırılmalı, arttırılmalı", "Arttırılmalı, azaltılmalı, azaltılmalı", "Arttırılmalı, azaltılmalı, arttırılmalı" ]
3
{ "correctness_ratio": 32, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Physics
Maddelerdeki ısı akışını yavaşlatmak için yalıtkan malzemeler kullanılmasına yalıtım denir. Buna göre; aşağıda verilenlerden hangisi yalıtım ile ilgili değildir?
[ "Pencerelerde çift cam kullanılması", "Sıcak çay için köpük bardak kullanılması", "Dış cephe duvarlarında, çatı ve döşemelerde, tesisat borularında cam yünü kullanılması", "Kuşların soğuk havada tüylerini kabartarak tüylerinin arasına hava girmesini sağlaması", "Dip boyası saç bakımı için Alüminyum folyo kullanılması" ]
4
{ "correctness_ratio": 40, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Physics
“Bir cisim ............................... elektrikle yüklenir.” cümlesini doğru şekilde tamamlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?
[ "içerisinde elektron ürettiğinde", "içerisinde proton ürettiğinde", "içerisindeki elektronları yok ettiğinde", "içerisindeki protonları yok ettiğinde", "elektron transfer ettiğinde" ]
4
{ "correctness_ratio": 39, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Chemistry
Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
[ "Kimya biliminin gelişim sürecine İslam uygarlığının katkısı olmuştur.", "Damıtma yöntemini yalnızca kimyacılar kullanmıştır.", "Simyacıların amaçlarından birisi de ölümsüzlük iksirini bulmaktır.", "Aristo’ya göre evren ateş, su, hava ve toprak olmak üzere dört ana elementten oluşur.", "Simya kimya biliminin temellerini oluşturur." ]
1
{ "correctness_ratio": 64, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Chemistry
Aşağıdaki çalışma alanlarından hangisi kimyanın uğraş alanlarından değildir?
[ "Eczacılık", "Gübre üretimi", "Su arıtımı", "Boya -tekstil", "Tesisatçılık" ]
4
{ "correctness_ratio": 71, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Chemistry
Sporcularda doping kontrolü amacıyla kan ve idrar analizlerini yapan kimya alt disiplini aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Fizikokimya", "Organik kimya", "Anorganik kimya", "Analitik kimya", "Polimer kimya" ]
3
{ "correctness_ratio": 61, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Chemistry
I. Farklı tür atomlardan oluşur. II. Belirli ayırt edici özellikleri vardır. III. Saf ve homojendirler. Yukarıdakilerden hangileri elementler ve bileşikler için ortak özelliktir?
[ "Yalnız II", "Yalnız III", "I ve III", "II ve III", "I, II ve III" ]
3
{ "correctness_ratio": 49, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Chemistry
Yanıcı H $_{2}$ gazı ile yakıcı O $_{2}$ gazının etkileşmesi ile söndürücü bir madde olan H $_{2}$ O bileşiği meydana gelmektedir. Sadece bu bilgilerden yararlanılarak bileşikler ile ilgili; I. Farklı tür atom içerirler. II. Bileşenlerinin özelliklerini göstermezler. III. Belirli şartlarda sabit kaynama noktaları vardır. yargılarından hangileri çıkarılabilir?
[ "Yalnız I.", "Yalnız II.", "Yalnız III.", "I ve II.", "I, II ve III." ]
3
{ "correctness_ratio": 39, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Chemistry
Aşağıda formülleri verilen bileşiklerden hangisinin geleneksel adı doğru verilmiştir?
[ "CaO Sönmüş kireç", "HNO Tuz ruhu", "NaOH Sud kostik", "KNO Potas kostik", "H SO Kezzap" ]
2
{ "correctness_ratio": 47, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Chemistry
Rutherford Atom Modeli; I. nötronun varlığı, II. pozitif yükün bulunduğu bölge, III. elektronun çekirdek etrafındaki davranışı bilgilerinden hangilerini açıklamada yetersiz kalmıştır?
[ "Yalnız I.", "Yalnız II.", "I ve III.", "II ve III.", "I, II ve III." ]
2
{ "correctness_ratio": 26, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
I. Rutherford II. Thomson III. Dalton IV. Bohr Yukarıdaki atom modellerinin kronolojik olarak sıralanması hangisinde doğru verilmiştir?
[ "III, I, IV, II.", "III, II, I, IV.", "II, I, III, IV.", "I, III, II, IV.", "I, IV, II, III." ]
1
{ "correctness_ratio": 46, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Chemistry
X $^{+}$ iyonu ile $_{10}$ Ne atomunun eletron sayısı aynıdır. Buna göre X atomunun periyodik sistemdeki yeri neresidir?
[ "1. Periyot 8A Grubu", "2. Periyot 7A Grubu", "3. Periyot 7A Grubu", "2. Periyot 1A Grubu", "3. Periyot 1A Grubu" ]
4
{ "correctness_ratio": 30, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Chemistry
2. katmanında 4 elektronu bulunan elementin atom numarası aşağıdakilerden hangisidir?
[ "6", "10", "12", "18", "20" ]
0
{ "correctness_ratio": 34, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Chemistry
Periyodik sistemle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
[ "8A grubu elementleri oda koşullarında tek atomlu gaz hâlindedirler.", "7A grubu elementleri genellikle iki atomlu moleküller hâlinde bulunurlar.", "2A grubu elementlerinin elektron alma istekleri yoktur.", "1A grubu elementleri kendileriyle aynı periyotta bulunan elementlerden daha büyük atom hacmine sahiptir.", "4A grubu elementlerinin tamamı ametaldir." ]
4
{ "correctness_ratio": 26, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Bir elementin ikinci iyonlaşma enerjisinin birinci iyonlaşma enerjisinden büyük olmasının nedeni I. Çekirdek çapının küçülmesi II. Çekirdek yükünün artması III. Elektron başına düşen çekim gücünün artması ifadelerinden hangisi ile açıklanabilir?
[ "Yalnız l", "Yalnız ll", "Yalnız III", "l ve ll", "l, ll ve lll" ]
2
{ "correctness_ratio": 19, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Periyodik sistemde aynı periyotta soldan sağa doğru gidildikçe; I. metalik aktiflik, II. elektronegatiflik, III. atom yarıçapı niceliklerinden hangileri genellikle azalır?
[ "Yalnız I.", "Yalnız II.", "Yalnız III.", "I ve III.", "I, II ve III" ]
3
{ "correctness_ratio": 23, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Periyodik sistemde aynı grupta elektron ilgisinin azaldığı yönde; I. iyonlaşma enerjisi, II. atom yarıçapı, III. metalik aktiflik niceliklerinden hangileri artar?
[ "Yalnız I.", "Yalnız II.", "I ve II.", "II ve III.", "I, II ve III." ]
3
{ "correctness_ratio": 22, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
X elementinin üçüncü, Y elementinin birinci katmanında birer elektron bulunmaktadır. X ve Y atomlarının arasındaki kimyasal bağ oluşumu ile ilgili olarak; I. X ve Y atomları arasında elektron alışverişi gerçekleşir. II. Oluşturdukları bileşik molekül yapılıdır. III. Bileşik oluşturmazlar. Yukarıdaki yargılardan hangisi ya da hangileri doğrudur?
[ "Yalnız I", " I ve II", " I ve III", "II ve III", " I, II ve III" ]
0
{ "correctness_ratio": 16, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Katman elektron dağılımları verilen, X: 2-8-2 Y: 2-8-7 elementlerinin oluşturduğu kararlı bileşik ile ilgili; I. Bileşikteki X'in iyon yükü (+2) dir. II. Kovalent yapılı bir bileşiktir. III. Y atomu dubletini tamamlamıştır. ifadelerinden hangisi ya da hangileri doğrudur?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "Yalnız III", "I ve III", "I, II ve III" ]
0
{ "correctness_ratio": 26, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Aşağıda verilen moleküllerden hangisi ya da hangilerinin polarlığı doğru verilmiştir? ( $_{1}$ H, $_{5}$ B, $_{9}$ F, $_{15}$ P) Formülü Polarlığı I. F $_{2 }$ Apolar molekül II. PH $_{3}$ Polar molekül III. BH $_{3 }$ Apolar molekül
[ "Yalnız l", "Yalnız ll", "Yalnız III", "II ve IIII", "l, ll ve lll" ]
4
{ "correctness_ratio": 24, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
1A grubunda bulunan X, Y ve Z metallerinin erime noktaları sırası ile 179°C, 98°C ve 63,5°C’tur. Buna göre X, Y ve Z elementlerinin metalik bağ kuvvetleri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
[ "Z > Y > X", "X > Y > Z", "X > Z > Y", "Y > X > Z", "Z > X > Y" ]
1
{ "correctness_ratio": 24, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Bir sınıfta bulunan öğrenciler, soru cevap çalışması yapmaya karar vermiştir. Nil: H $_{2}$ O kaynarken hangi bağ kopar? Mehmet: HF molekülünde H ile F atomları arasındaki bağın adı nedir? Semih: London kuvvetlerinden daha etkin olan moleküller arası çekim kuvveti hangisi olabilir? Seda, arkadaşlarının sorularına her defasında “Hidrojen bağı” cevabını vermiştir. Buna göre Seda, hangi arkadaşlarının sorularını doğru cevaplandırmıştır?
[ "Nil", "Mehmet", "Nil ve Mehmet", "Nil ve Semih", "Mehmet ve Semih" ]
3
{ "correctness_ratio": 16, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Chemistry
Ali parkta oynarken elindeki helyum gazı dolu balonunu kaçırıyor. Balon gökyüzüne doğru yükselmeye başlıyor. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
[ "Balona etki eden açık hava basıncı artar.", "Balonun hacmi artar.", "Bir süre sonra balon patlar.", "Balondaki gazın basıncı azalır.", "Balondaki gazın tanecik sayısı değişmez." ]
0
{ "correctness_ratio": 32, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Chemistry
Su, canlıların tüm sindirim ve emilim işlevleri için gereklidir. Kalori içermese de vücuttaki çoğu kimyasal tepkimenin özellikle de enerji üretiminde yer alan metabolik reaksiyonların aracıdır.Su; insan vücudunun en bol bileşeni olup yeni doğan bebeklerin vücudunda % 75-80 oranında, yetişkin bir insan vücudunda ise % 55- 75 oranında bulunur. Temel su kaynağı içme suyudur. İçme suyu dışında yiyecek ve içecekler de su ihtiyacının karşılanması için iyi birer kaynak olabilir.İnsan vücudunda olduğu gibi bitkilerde de su oranı oldukça yüksektir. Bitkiler; fotosentez, terleme, besin maddesi dağılımı gibi çeşitli işlemlerde suyu kullanır. Yeterli su olmazsa bitkiler gelişemez.İnsanlar ve bitkiler gibi hayvanlar da yaşamak için suya ihtiyaç duyar. Hayvanların hücre aktivitesini gerçekleştirmek, yiyecekleri sindirmek ve vücut sıvılarını oluşturmak için düzenli olarak su almaları gerekir.Su, canlıların yaşaması ve günlük ihtiyaçlarının karşılanması için kullanıldığı gibi endüstriyel olarak da kullanılır. Endüstride su; ham madde, çözücü, soğutma sıvısı, taşıma maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Paragraftaki bilgiler çerçevesinde aşağıdaki sorulardan hangilerine cevap verilemez?
[ "Su yaşam için neden gereklidir?", "Yaş ilerledikçe insan vücudunun su oranı nasıl değişmektedir?", "Dünyadaki tatlı su kaynakları nelerdir?", "Su, hangi canlılar tarafından kullanılmaktadır?", "Canlılar dışında suya hangi alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır?" ]
2
{ "correctness_ratio": 35, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Chemistry
Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğine neden olmaz?
[ "Organik sıvılar", "Deterjan kullanımı", "Endüstriyel atıklar", "Yapay gübreler", " Su arıtımı" ]
4
{ "correctness_ratio": 45, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Mathematics
{a, 1, 2}, {{a, b}, 1, 2} {{a, b}, a, 1}}, {{a, b}, 2, a} Yukarıda A kümesinin 3 elemanlı tüm alt kümeleri veriliyor. Buna göre A kümesinin alt küme sayısı kaçtır?
[ "4", "8", "16", "32", "64" ]
2
{ "correctness_ratio": 27, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Bir sınıftaki bütün öğrenciler gitar veya bağlama kursuna gitmektedir. Öğrencilerin $\(\dfrac{1}{2} \)$ si gitar kursuna, $\(\dfrac{2}{3} \)$ ü bağlama kursuna gitmektedir. 5 öğrenci her iki kursa birden gittiğine göre, sınıf mevcudu kaçtır?
[ "10", "15", "18", "25", "30" ]
4
{ "correctness_ratio": 23, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
A kümesi, E evrensel kümesinin bir alt kümesidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
[ "A ∩ E = A", "A ∩ A' = Ø", "A ∪ A' = E", "A – Ø = A", "A – E = A'" ]
4
{ "correctness_ratio": 25, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Aşağıdakilerden hangisi irrasyonel bir sayıdır?
[ "$\\(0,\\bar{3}\\)$", "-21", "$\\(\\sqrt{\\frac{16}{9}} \\)$", "$\\(\\sqrt{2} \\)$", "$\\(\\dfrac{5}{8} \\)$" ]
3
{ "correctness_ratio": 38, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Mathematics
A = 656565...65 olup A sayısı 44 basamaklıdır. A sayısının 9 ile bölümünden kalan kaçtır?
[ "8", "6", "5", "2", "0" ]
0
{ "correctness_ratio": 22, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Rakamları farklı dört basamaklı a21b sayısı 3 ile tam bölünebilmektedir. Bu sayının 10 ile bölümünden kalan 5 olduğuna göre a yerine yazılabilecek rakamların toplamı kaçtır?
[ "5", "11", "12", "15", "18" ]
1
{ "correctness_ratio": 10, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
x = 1235 ve y = 386 olduğuna göre x$^{3}$.y$^{2}$ işleminin sonucunun 9 ile bölümünden kalan kaçtır?
[ "3", "4", "5", "6", "8" ]
4
{ "correctness_ratio": 13, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Boyutları 160 cm, 200 cm ve 240 cm olan dikdörtgenler prizması şeklindeki bir kutu, içerisinde hiç boşluk kalmayacak şekilde küp şeklindeki eş kutularla doldurulacaktır. Buna göre en az kaç kutu gerekir?
[ "40", "80", "100", "120", "160" ]
3
{ "correctness_ratio": 20, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
EBOB ları 15 olan iki basamaklı birbirinden farklı üç doğal sayının toplamı en fazla kaçtır?
[ "270", "225", "180", "135", "90" ]
1
{ "correctness_ratio": 18, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Bir çiçekçide kırmızı karanfiller desteler halinde, beyaz karanfiller düzineler halinde satılmaktadır. Kırmızı ve beyaz karanfillerden eşit miktarda almak isteyen Abbas en az kaç karanfil almalıdır?
[ "10", "12", "60", "120", "240" ]
3
{ "correctness_ratio": 16, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
30 Aralık 2016, cuma günü olduğuna göre, 30 Aralık 2018 hangi güne denk gelir?
[ "Pazar", "Pazartesi", "Salı", "Çarşamba", "Perşembe" ]
0
{ "correctness_ratio": 22, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
3x – 5 < x – 1 ≤ 2x + 3 eşitsizliğini sağlayan x in alabileceği en küçük ve en büyük tam sayı değerleri toplamı kaçtır?
[ "-3", "-2", "-1", "0", "2" ]
0
{ "correctness_ratio": 20, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
$\(\left| \dfrac{1}{3-a}\right| =2\)$ denklemini sağlayan a değerleri toplamı kaçtır?
[ "-2", "0", "3", "4", "6" ]
4
{ "correctness_ratio": 20, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
||2x – 3| – 1| = 4 denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
[ "{–1, 4}", "{0, 3}", "{–4, 4}", "{–1, 0, 3, 4}", "{–4, –1, 1, 4}" ]
0
{ "correctness_ratio": 20, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Ayşe ile Fatma’nın yaşları toplamı 45 tir. Fatma Ayşe'nin yaşına geldiğinde Ayşe 36 yaşında olacaktır. Buna göre Fatma'nın bu günkü yaşı kaçtır?
[ "12", "14", "15", "17", "18" ]
4
{ "correctness_ratio": 17, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
$\(\dfrac{3^{4}\cdot 2^{5}+2^{4}\cdot 3^{5}}{45}\)$ işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
[ "108", "120", "144", "180", "216" ]
2
{ "correctness_ratio": 22, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Hüseyin ve Cemal aralarında aşağıdaki kurallara göre bir oyun oynamaktadır. Buna göre Hüseyin’in başlangıçta tuttuğu sayı kaçtır?
[ "25", "36", "49", "64", "81" ]
4
{ "correctness_ratio": 21, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Tanesi x liraya üretilen vazoların %10 u nakliye esnasında kırılmıştır. Geriye kalan vazoların tanesi y liraya satılmış ve satıştan %20 kâr elde edilmiştir. Bu satışa ait matematiksel ifade aşağıdakilerden hangisidir?
[ "3x=4y", "4x=3y", "2x=3y", "3x=2y", "2y=x" ]
1
{ "correctness_ratio": 16, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Emlak vergisi kişinin sahip olduğu evin değerinin binde biri, arsanın ise binde üçüdür. Buna göre 120 000 TL değerinde bir evi ve 210 000 TL değerinde bir arsası olan Ali Bey’in ödeyeceği toplam emlak vergisi kaç TL'dir?
[ "330", "430", "540", "570", "750" ]
4
{ "correctness_ratio": 17, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Mathematics
Bir çiçeğin dikiminden itibaren boyunun zamana göre değişimi için hangi grafik türü daha uygundur?
[ "Daire", "Sütun", "Çizgi", "Serpme", "Kutu" ]
2
{ "correctness_ratio": 26, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
History
Kadeş Antlaşması, dünya tarihinde eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşmadır. Antlaşma çivi yazısıyla gümüş plakalar üzerine dönemin diplomasi dili Akadca olarak yazılmıştır. Ayrıca Kadeş Antlaşması'nda Hitit kralının yanında kraliçenin de mührü bulunmaktadır. Bu antlaşmanın gümüş levhalara kazınmış olan asıl metinleri kayıptır. Mısır'da tapınakların duvarlarına kazınan antlaşmanın bir nüshası da, 1906 yılında Boğazköy (Boğazkale) kazılarında kil tablet olarak bulunmuş olup İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu paragrafa göre, Kadeş Antlaşması üzerinde araştırma yapan bir tarihçinin, tarihe yardımcı bilim dallarının hangisinden faydalandığı söylenemez?
[ "Arkeoloji", "Diplomatik", "Paleografya", "Kronoloji", "Antropoloji" ]
4
{ "correctness_ratio": 44, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
I. Tarih öncesi devirler bölümlere ayrılırken, insanların kullandığı araç ve gereçler esas alınmıştır. II. Tarih çağları, insanlığı etkileyen önemli olaylara göre birbirinden ayrılmıştır. Yukarıda verilen iki bilgiye bakılarak çıkarılacak en doğru yargı aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Tarih çağlarının daha uzun bir zaman aralığını kapsamaktadır.", "Tarih öncesi devirler oldukça uzundur.", "Tarih öncesi gelişmeleri ayrıştırmakta bilgi yetersizliği vardır", "Devir ve çağların adlandırılmasında izlenen yöntem birbirinden farklıdır.", "Tarih bilimi tarih çağlarını daha önemli görmektedir." ]
3
{ "correctness_ratio": 43, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
“Tarihinin sürekliliğini kaybeden bir millet, her şeyini kaybetmeye mahkûmdur. Hafızası parça parça kopmuş bir akıl hastası gibi, geçmişiyle, hâtıralarıyla ve benliğini terkib eden bütün varlık unsurlarıyla ilgisi kesilmiştir. Yabancı tesir ve müdâhalelere, yabancı korumaya hazır ve muhtaç bir hâlde, önce bağımsızlığını sonra da bütün millî şahsiyetini ve varlığını kaybeder.” Peyami Safa, bu sözü ile tarih öğrenmenin hangi faydasını vurgulamıştır?
[ "Farklı milletlerin bir arada yaşamasını kolaylaştırır.", "Eleştirel düşünme becerisi kazandırır.", "Dünya barışına katkıda bulunur.", "Millet olma şuurunu güçlendirir.", "Problem çözme becerisini artırır." ]
3
{ "correctness_ratio": 49, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın emriyle Ömer Hayyam başkanlığında kurulan bir astronomi heyetince hazırlanan Türk takvimi aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Miladi takvim", "12 Hayvanlı Türk takvimi", "Rûmî takvim", "Celâli takvim", "Hicrî takvim" ]
3
{ "correctness_ratio": 53, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
“Uygarlık” kavramını, “kültür” kavramından farklı kılan temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Kısa süre içinde oluşması", "İnsanlığın ortak malı olması", "Yalnızca bilim teknik değerlerini içine alması", "Bir milletin gelişimini ifade etmesi", "Dar bir sosyal çevreye hitap etmesi" ]
1
{ "correctness_ratio": 25, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
History
Uygarlıkların ortaya çıkışını ve yayılışını etkileyen faktörler arasında; I. Coğrafi II. Siyasi III. Ekonomik koşulların hangileri yer alır?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "I ve II", "II ve III", "I, II ve III" ]
4
{ "correctness_ratio": 52, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
Tarih öncesi dönemle ilgili bir araştırma yapan tarihçi, aşağıdaki bulgulardan hangisine ulaşmış olamaz?
[ "Kap kacak", "Barınak", "Kaya resimleri", "Tarım aletleri", "Kitabe" ]
4
{ "correctness_ratio": 47, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
Hitit uygarlığına ait aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
[ "Satraplık denilen eyalet sistemini oluşturmuşlardır.", "Suriye toprakları yüzünden Mısırlılarla savaşmışlardır.", "Tavananna denilen kraliçe yönetimde etkilidir.", "Kralın yanında Pankuş adında bir meclis vardır.", "Anadolu’da ilk medeni kanunları oluşturmuşlardır." ]
0
{ "correctness_ratio": 40, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Türgişler, Emevilerle yaptıkları uzun savaşlar sonrasında Arapları yenmişler ve İslamiyet'in Orta Asya'ya yayılmasını engellemişlerdir. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
[ "Orta Asya'nın Araplaşması engellenmiştir.", "Türgişler, Türk kültürünün korunmasında etkili olmuşlardır.", "Emevilerden askerî alanda üstündürler.", "İslamiyet'in doğuda yayılışı bir süreliğine durmuştur.", "Türkler İslamiyet'in koruyuculuğunu üstlenmişlerdir." ]
4
{ "correctness_ratio": 33, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Orta Çağ’da konar-göçer yaşamı benimseyen topluluklarda aşağıdakilerden hangisinin görülmesi beklenir?
[ "Sınıf farklılığı ve köleliğin yayılması", "Geniş aileler kurmaları", "Çadır sanatının gelişmesi", "Mimaride ileri gitmeleri", "Özel mülkiyet anlayışının gelişmesi" ]
2
{ "correctness_ratio": 44, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
History
Justinianus Kanunlarına göre; • Kişiler evli olduklarını önceden yapılmış drahoma adı verilen bir sözleşmeyle ya da kilise görevlisi ve tanıklar huzurunda evlenme iradelerini beyan ederek ispat eder. • Çocuğun evlilik esnasında doğumu soyunun sıhhati için yeterli değildir. Babanın doğumdan sonra kendisine gösterilen çocuğu kabul etmesi gerekir. Baba kabul etmezse çocuk sahipsiz olur, evden atılabilir veya öldürülebilir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre; • Ana ve çocuk özen ve yardım görme hakkına sahiptir. Bütün çocuklar evlilik içinde veya dışında doğsunlar aynı sosyal korunmadan faydalanırlar. durumlarına bakılarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
[ "Justinianus, aile hukuku ile ilgili kanunlar yapmıştır.", "Justinianus, yaşama hakkına saygı duymamıştır.", "Hukuk kuralları zamanla daha insancıl olmuştur.", "Evrensel Beyanname'de eşitlik ilkesi esas alınmıştır.", "Evrensel Beyanname'den önceki kanunlarda aile hukuku oluşmamıştır." ]
4
{ "correctness_ratio": 31, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletleri; I. Çin, II. Sasani, III. Bizans devletlerinden hangileriyle ilişki kurmuştur?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "I ve III", "II ve III", "I, II ve III" ]
4
{ "correctness_ratio": 36, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
I. Türk kelimesini ilk kez devlet adında kullanan Kök Türklerdir. II. Türkiye adı coğrafi bir bölge olarak Bizans kaynaklarında kullanılmıştır. III. Ziya Gökalp’e göre Türk adı; töreli, kanun, nizam sahibi demektir. IV. Türk kelimesi Dîvân-ü Lügâti’t-Türk’te olgunluk çağı demektir. V. Türkiye adı ilk kez Malazgirt Savaşı sonrasında kullanılmıştır. Türk adının anlamı ve Türkiye ifadesi ile ilgili numaralandırılmış bilgilerden hangisi yanlıştır?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "Yalnız III", "Yalnız IV", "Yalnız V" ]
4
{ "correctness_ratio": 41, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Orhun Yazıtları’na göre dünya hâkimiyeti, Tanrı tarafından Türk kağanlarına bir görev olarak verilmiştir. Bilge Kağan, yazıtında âdeta dünya hâkimiyetini gerçekleştirmiş bir hükümdar gibi konuşmaktadır. Orhun Yazıtları’nda geçen aşağıdaki ifadelerden hangisi bu durumu doğrular niteliktedir?
[ "“Doğuda gün doğusuna, güneyde gün ortasına, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar onun içindeki millet hep bana tâbidir. Bunca milleti hep düzene soktum.”", "”Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye babam kağanı, annem hatunu yükseltmiş olan Tanrı, il veren Tanrı.”", "“Tanrı lütfettiği için illiyi ilsizletmiş, kağanlıyı kağansızlatmış, düşmanı tâbi kılmış, dizliye diz çöktürmüş, başlıya baş eğdirmiş.”", "“Tanrı irade ettiği ve lütfettiği için talih ve kısmetim olduğu için ölecek milleti diriltip kaldırdım, çıplak milleti giydirdim, fakir milleti zengin ettim.”", "“Babam (İlteriş) on yedi er ile harekete geçti. Haberi işiten ormandakiler, ovadakiler toplanıp geldiler, yetmiş kişi, sonra yedi yüz kişi oldular. Kağanlığı atalarının törelerinde kurdular.”" ]
0
{ "correctness_ratio": 34, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Ki-Ok döneminden itibaren Çinli prenseslerin siyasi gücünden yararlanan Çin, Büyük Hun Devleti’ne casusluk yapmaları için elçiler ve hizmetkârlar göndermiştir. Bu durumun; I. Ülkede isyan ve karışıklıkların çıkması, II. Hun Devleti’nin parçalanması, III. Çin’in Orta Asya’nın tamamına hâkim olması gelişmelerinden hangilerini ortaya çıkardığı söylenebilir?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "Yalnız III", "I ve II", "I ve III" ]
3
{ "correctness_ratio": 36, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Türk tarihine ait bazı bilgiler şunlardır: I. Orta Asya’da bilinen ilk teşkilatlı Türk devletidir. II. Türk tarihinin ilk düzenli ordusunu kurmuşlardır. III. Orhun Yazıtları bu dönemin eserleridir. Yukarıda verilenlerden hangilerinin Asya Hun Devleti’ne ait olduğu söylenebilir?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "Yalnız III", "I ve II", "II ve III" ]
3
{ "correctness_ratio": 36, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türk göçlerinin sonuçlarından biri değildir?
[ "Avrupa’nın siyasal yapısını değiştirdiler.", "Hristiyanlığı benimseyenler benliklerini kaybettiler.", "Orta Asya'da kalanlar Kök Türk Devleti'ni kurdular.", "Yerli kavimlerin göç etmelerine sebep oldular.", "Avrupa kültürleri Orta Asya kültürü ile tanıştılar." ]
2
{ "correctness_ratio": 23, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
History
Günümüz Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluş tarihi olarak MÖ. 209’da ilk düzenli ordunun kuruluşunun kabul edilmesi aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?
[ "Türklerin, en eski ordu teşkilatına sahip olduğunun", "Türk tarihinin süreklilik gösterdiğinin", "Dünyaya örnek teşkil edildiğinin", "Sosyal kültürün yaşatılmaya çalışıldığının", "Orta Asya’ya sahip çıkıldığının" ]
1
{ "correctness_ratio": 21, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
History
Avrupa Hun hükümdarı Attila, 452 yılında İtalya'ya bir sefer düzenlemiş; Romalılar, Attila'dan Roma'yı ve kendilerini bağışlamasını istemişlerdir. Papanın ricası üzerine Attila, Roma'yı işgal edecek güce sahip olmasına rağmen bunu yapmamış ve geri çekilmiştir. Bu geri çekilmede; I. Ordunun çok yorulduğunu düşünmesi, II. Yönetimi oğulları arasında paylaştırmak istemesi, III. Sasani Devleti üzerine sefere çıkmak istemesi, IV. Batı Roma'nın gücünü kırdığına inanması, V. Roma'nın Hristiyan dünyası için kutsal bir merkez olması durumlarından hangilerinin etkisinden söz edilebilir?
[ "I, II ve III", "I, III ve V", "III, IV ve V", "I, II, III ve V", "II, III, IV ve V" ]
2
{ "correctness_ratio": 36, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
I. Yalancı peygamberler, II. Hicri takvimin düzenlenmesi, III. Ridde Olayı, IV. Bazı kabilelerin zekat vermemesi, V. Zatü's Savari Savaşı Hz. Ebubekir Dönemi ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?
[ "I ve IV", "IV ve V", "I, III ve IV", "II, IV ve V", "III, IV ve V" ]
2
{ "correctness_ratio": 39, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
İslam Devletinde görülen; - Savaşlarda elde edilen ganimetlerin beşte biri devlete bırakılırken geri kalanı askerler arasında paylaştırılmıştır. - Hz. Ömer zamanında vergiler sistemli hale getirilmiş, gayrimüslimlere cizye vergisi getirilmiştir. - Hz. Ömer zamanında fethedilen ülkeler idari yönden büyük illere ayrılmıştır. Bu gelişmeler; I. Askeri II. İdari III. Mali alanlarından hangileriyle ilişkilendirilebilir?
[ "Yalnız I", "I ve II", "I ve III", "II ve III", "I, II ve III" ]
4
{ "correctness_ratio": 38, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
I. Yönetimde dini kuralların uygulanması, II. Müslümanlar arasında görüş ayrılıklarının yaşanması, III. Halifeliğin saltanata dönüştürülmesi Yukarıdaki bilgilerden hangileri Emeviler Dönemi’ni Dört Halife Dönemi’nden ayıran özellikler arasında yer almaktadır?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "Yalnız III", "I ve II", "II ve III" ]
2
{ "correctness_ratio": 31, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
- Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans arasında yapılan ilk savaştır. - Savaşın en önemli sebebi Bizans'ın artan Selçuklu baskısından kurtulmak istemesidir. - Anadolu'ya yapılan Türk akınları hızlanmıştır. - Doğu Anadolu Bölgesi Selçuklu hakimiyetine girmeye başlamıştır. Yukarıda özellikleri verilen savaş aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Malazgirt Savaşı", "Katvan Savaşı", "Miryokefalon Savaşı", "Alaşehir Savaşı", "Pasinler Savaşı" ]
4
{ "correctness_ratio": 36, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
History
Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelen Malazgirt Savaşı’nın; I. Haçlı Seferleri’ne neden olması, II. Bizans’ın Anadolu’daki üstünlüğünün sona ermesi, III. Türk kültürünün Avrupa’da yayılması durumlarından hangilerine zemin hazırladığı söylenebilir?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "I ve II", "I ve III", "I, II ve III" ]
2
{ "correctness_ratio": 21, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
History
Kutadgu Bilig’de devlet teşkilatının özellikleri şu şekilde dile getirilmiştir: “Memleket tutmak için çok askerve ordu lazımdır, askeri beslemek içinde çok mal ve servete ihtiyaç vardır. Bu malı elde etmek için halkın zengin olması gerektir, halkın zengin olması için de doğru kanunlar konulmalıdır. Bunlardan biri ihmal edilirse dördü de kalır, dördü birden ihmal edilirse beylik çözülmeye yüz tutar.” Buna göre; Kutagu Bilig’de devletin güçlü olması için aşağıdakilerden hangisinin önemi üzerinde durulmamıştır?
[ "Ordu", "Hazine", "Hukuk", "Din", "Ekonomi" ]
3
{ "correctness_ratio": 41, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
"Yanlış ve sapıtmış bir dil anlayışı içinde Türkçemizi baltalayanların göremedikleri veya görmek istemedikleri büyük gerçek şudur ki, Türk milletinin hâkim millet olduğu İslâm medeniyeti asırlarında o üstün duruma ulaşırken fethettiği topraklar gibi, fethettiği kelimeler de vardır. Türklük, bu kelimeleri, tıpkı yeni vatan toprakları gibi, kendi zevki, san'atı ve dehâsıyla işleyerek Türk ve Türkçe yapmıştır; işte Yûnus Emre de Türkçemizin çok sayıda kelimesini böylesine millîleştiren bir lisan fâtihidir." Nihad Sâmi Banarlı Yukarıdaki metinde dil hangi işlevde kullanılmıştır?
[ "Alıcıyı harekete geçirme işlevi", "Kanalı kontrol işlevi", "Sanatsal işlevi", "Göndergesel işlevi", "Heyecana bağlı işlevi" ]
3
{ "correctness_ratio": 40, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
- Bir dilin, bilinmeyen bir dönemde tarihsel, bölgesel, siyasi sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan koludur. - Aynı dil içinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılıklar gösterebilen, belli yerleşim bölgelerine özgü olan konuşma dilidir. Yukarıda tanımları verilen kavramlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
[ "Lehçe-ağız", "Şive-argo", "Argo-ağız", "Jargon-şive", "Lehçe-şive" ]
0
{ "correctness_ratio": 55, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Aşağıda metinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
[ "Sanatsal metinlerde üslup önemlidir.", "Göstermeye bağlı metinler sahnelenmek üzere yazılır.", "Sanatsal metinlerde sözcükler yan ve mecaz anlamlarıyla kullanılır.", "Göstermeye bağlı metinler monolog ve diyaloglardan oluşur.", "Öğretici metinlerin yapısı zaman, mekân, olay örgüsü ve kişi unsurları üzerine kurulur." ]
4
{ "correctness_ratio": 48, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Yıllar önce bir belediye kuruluşuna iletişim semineri vermem için davet edildim. Seminer salonunda oturma düzeni ‘U’ şeklindeydi ve ben ‘U’nun açık ucunda durarak semineri sunuyordum. “Günaydın arkadaşlar!’’ diyerek seminere başladım. Hiç kimse yanıt vermedi; ancak yüzüme ilgiyle bakmaya devam ediyorlardı. Doğan Cüceloğlu, İletişim Donanımları Bu parça iletişim unsurları bakımından değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
[ "Kaynak: Konuşmacı", "İleti: “Günaydın arkadaşlar!” ifadesi", "Alıcı: Dinleyiciler", "Kod: Türkçe", "Bağlam: Oturma düzeni" ]
4
{ "correctness_ratio": 50, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
I. Fakat dil insanların kullandığı herhangi bir vasıtaya benzemez. II. Onun vasıtalığı sadece anlaşmayı temin etmesi bakımındandır. III. Fertler ve nesiller arasında anlaşma vasıtası olarak iş görür. IV. Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıtadır. V. İnsanlar duygularını, düşüncelerini, fikirlerini, hükümlerini birbirlerine nakletmek, meramlarını birbirlerine anlatmak için dil denilen vasıtaya başvururlar. Prof. Dr. Muharrem Ergin, Türk Dil Bilgisi Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi baştan üçüncü olur?
[ "I.", "II.", "III.", "IV.", "V." ]
0
{ "correctness_ratio": 20, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Dil, iletişimin temel ögesidir. Dil aracılığı ile insanlar duygu, düşünce ve hayallerini ifade eder ve birbirleriyle iletişim kurarlar. Taşıdığı değerler ile bir milletin fertlerini bir arada tutan dil, geçmiş ile gelecek arasındaki en önemli köprüdür. Bu parçada dilin hangi özelliğine değinilmemiştir?
[ "Canlılığına", "Yansıtıcılığına", "Aracı oluşuna", "Toplumsallığına", "Birleştiriciliğine" ]
0
{ "correctness_ratio": 36, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Bilinç akımı tekniği, - - - - edebiyata armağanıdır. Bu tekniği denemek isteyen bir edebiyatçı ister istemez bilinçte ve bilinçaltında yer alanlarla ilgili tahlillere gitmekte, dolayısıyla eserine ruhsal bir derinlik kazandırmaktadır. Peki, nedir özetle bu teknik? Kişinin aklından geçenlerin birinci kişi ağzından yansıtılmasıdır. Bu parçadaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
[ "sosyolojinin", "felsefenin", "psikolojinin", "tarihin", "fiziğin" ]
2
{ "correctness_ratio": 50, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Bir suna uçurdum Çıldır elinden Arpaçay’ı Gars’ı geçin durnalar Yoluz uğrarısa bah Gağızman’a Fuat Bey’de bir çay için durnalar. Bu dizelerle ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
[ "Ağız özelliği gösteren ifadeler vardır.", "Örneklemeye başvurulmuştur.", "Dil, sanatsal işlevde kullanılmıştır.", "Devrik cümlelere yer verilmiştir.", "Sade ve içten bir söyleyişe sahiptir." ]
1
{ "correctness_ratio": 41, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Ali Bey, komşusu ile sohbet ederken ertesi gün bahçeye inip kuru yaprakları toplayacağını söyler. Ali Bey’in komşusu aşağıdakilerden hangisini söylerse dili göndergesel işlevde kullanmış olur?
[ "Meteorolojiye göre yarın hava yağmurlu olacakmış.", "Harika! İşte benim çevre dostu komşum.", " O zaman gel de bendeki tırmığı vereyim.", "Geçen gün diktiğimiz fidelere de su tutar mısın?", "Yaprak sıkılmıştı ağaçtan / Bahaneydi sonbahar" ]
0
{ "correctness_ratio": 47, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcüğün türü farklıdır?
[ "bir korku içine düşer kim bilir?", "Annesiyle babasına olduğunu anlattı.", "Evin yanını çitler çevirmektedir.", "Bu başarı öğretmeni sevince boğmuştu.", "Bu genç, taşlara ilgi duyuyordu." ]
1
{ "correctness_ratio": 34, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Behçet Necatigil, “Barbaros Meydanı” adlı şiirinde Barbaros Meydanından sahile kadar inen anne kız çevresinde şehri sosyal ve kültürel tezatları ve değişmeleri ile yansıtır. Noktalama işaretleri eksik bırakılan bu parçada aşağıdakilerden hangisi kullanılamaz?
[ "Tırnak işareti", "Virgül", "Kısa çizgi", "Üç nokta", "Kesme İşareti" ]
3
{ "correctness_ratio": 29, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında; Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum. Yolumun karanlığa saplanan noktasında, Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum. Yukarıdaki dörtlük ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
[ "14'lü hece ölçüsü ile yazılmıştır.", "Uyak örgüsü \"abab\" biçimindedir.", "Çapraz uyak düzeninde yazılmıştır.", "\"k\" sesiyle aliterasyon oluşturulmuştur.", "Dörtlükte redif kullanılmamıştır." ]
4
{ "correctness_ratio": 47, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Her şiir, oluştuğu dönemden izler taşır. Şair; yaşadığı dönemin sosyal ve siyasal olaylarını, kültürünü, inançlarını, sanat zevkini doğrudan veya dolaylı olarak şiire yansıtır. Bu bilgiden hareketle aşağıdaki dizelerden hangisinin tarihî bir gerçekliği yansıttığı söylenebilir?
[ "Soramadım bir çift sözü/Ay mıydı gün müydü yüzü/Sandım ki Zühre yıldızı/Şavkı beni yaktı geçti", "O gece o müthiş deniz durgundu,/Ömründe susmayan rüzgâr yorgundu,/En kara gönüller aya vurgundu/Leylâ’yı içinde bulan er gibi.", "Bu vatan toprağın kara bağrında/Sıradağlar gibi duranlarındır/Bir tarih boyunca onun uğrunda/Kendini tarihe verenlerindir", "Bura Hiroşima’dır, bu ilk atom bombasıdır/Resmi çıktı/Kulelerin atlarını kamçılayan arabacının, taşa toprağa/Çınladı canı 245 bin kişinin", "Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı/Bir dakika araba yerinde durakladı/Neden sonra sarsıldı altımda demir yaylar,/Gözlerimin önünden geçti kervansaraylar" ]
3
{ "correctness_ratio": 29, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Bazı öyküleri okurken yazarın hayatından haberdarsanız, yaşadıklarını yazıyor, dersiniz. Cumhuriyet Dönemi yazarlarından Tarık Buğra da hayatından süzdüğü birtakım malzemeleri anlattıklarının içine katmıştır. Söz gelimi taşradaki hayatından kimi sahneler, üniversite yıllarında çektiği yoksulluklar “Piyano ve Keman İçin”e serpiştirilmiştir. Kimi öykülerinde gördüğümüz “çevreden yoksun olduğu için boşlukta kalan” insan tipi, öykücünün kendisinden başkası değildir. Yine “087956’nın Sıfırı” da böyle bir özelliğe sahiptir. Bu öyküde beş parasız bir tıp öğrencisinin yoksulluk dramı, İclâl adlı bir kızla olan duygusal ilişkisi ve öykünün adını taşıyan rakamlarla uydurulmuş yılbaşı biletinin tutmayan sıfırı yüzünden doğan şanssızlık psikolojisi anlatılır. Bu metne getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Cumhuriyet Öykücülüğü", "Gerçekçi Öykü", "Yazar-Eser İlişkisi", "Öyküde Gözlem", "Tarık Buğra Hikâyeleri" ]
2
{ "correctness_ratio": 27, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi zamir görevinde kullanılamaz?
[ "güzel bir bahçeniz var!", "çocuk oyun oynamaktan sıkılır?", "bir sorun yaşadık gittiğimiz yerde.", "çocuklar parkta oynamayı çok sever.", "çocuklar da evde oynamayı çok sever." ]
2
{ "correctness_ratio": 41, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
(I) Bursa’da bir ahbabı görmek ve bir müddet edebiyattan başka mevzularda konuşmak için yola çıkmıştım. (II) Yalova’da bir kamyoncuyla anlaşıp Orhangazi’ye gelmiştim. (III) Bu küçük kasabaya inerken uzaktan gördüğüm İznik Gölü beni garip bir cazibe ile kendine çekti. (IV) Hiç sebep yokken otobüsü kaçırıp burada kaldım. (V) Bu davranış, benim gibiler için bir tür kahramanlıktı. Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
[ "I. cümlede iyelik eki kullanılmamıştır.", "II. cümlede birden çok özel isim vardır.", "III. cümlede hâl eki almış isim vardır.", "IV. cümlede somut isme yer verilmiştir.", "V. cümlede bir isim, çoğul eki almıştır." ]
4
{ "correctness_ratio": 24, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Okuyorum. Boş kaldıkça dükkânımda, geceleri evimde hep okuyorum. Fransızca, anlayabildiğim kadar Yunanca, elime geçtiği kadar Türkçe... Daima okuyorum. Dediklerim hep sevdiğim bilim insanlarının, yazarların görüşleri. Bu parçadaki sözcüklerle ilgili, I. “yazarların” sözcüğü 3. çoğul şahıs iyelik eki ile çekimlenmiştir. II. “Yunanca” sözcüğü türemiş bir özel isimdir. III. “dükkânımda” sözcüğü iki farklı türde çekim eki almıştır. IV. “görüşleri” sözcüğü soyut bir cins isimdir. yargılarından hangileri yanlıştır?
[ "Yalnız I.", "Yalnız III.", "II ve III.", "II ve IV.", "III ve IV." ]
0
{ "correctness_ratio": 20, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Roman kahramanları ruhsal ve fiziksel özellikleriyle tanıtılır. Kişilerin kendine özgü ayırt edici özellikleriyle diğerlerinden ayrılanlarına ............................................; kıskançlık, cimrilik, korkaklık gibi benzerlerinin niteliklerini abartılı bir biçimde üzerinde toplayanlarına ................................ denir. Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
[ "karakter-tip", "huy-karakter", "tip-karakter", "tip-huy", "tip-kişilik" ]
0
{ "correctness_ratio": 45, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Bir oyunun seyirci ile buluştuğu ilk gösterime verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Prömiyer", "Kulis", "Tirat", "Jest", "Suflör" ]
0
{ "correctness_ratio": 52, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "hızlı" sözcüğü farklı görevde kullanılmıştır?
[ "Konya'dan Ankara'ya giderken hızlı treni kullanacağım.", "Neden böyle hızlı yürüyorsun?", "Hızlı giden araç az kalsın kaza yapıyordu.", "Kitabı hızlı okuyarak bir günde bitirdi.", "İçimizde soruları en hızlı çözen Emine'ydi." ]
0
{ "correctness_ratio": 41, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Nurullah Ataç Başıbozuk Günceler Oktay Akbal Anılarda Görmek Tomris Uyar Günce İlhan Berk El Yazılarına Vuruyor Güneş Gündökümü Yukarıda verilen eserler yazarlarla eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?
[ "Başıbozuk Günceler", "Anılarda Görmek", "Günce", "Gündökümü", "El Yazılarına Vuruyor Güneş" ]
0
{ "correctness_ratio": 21, "difficulty": "hard", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Türk edebiyatında "günce" kelimesini ilk kullanan yazarımız aşağıdakilerden hangisidir?
[ "Tarık Buğra", "Nurullah Ataç", "Behçet Necatigil", "Cemil Meriç", "Cemal Süreya" ]
1
{ "correctness_ratio": 39, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
1 Şubat, Ankara Ne zaman yazarım? Çoğun, sabahleyin. Sonra nerde kaldımsa sürdürmeye çalışırım. Sürdürebilirsem. Başladığım şiiri hemen bitirmek isterim. Ama yazık ki çabuk bitiremem. Yılda 3-4 şiir ancak çıkar elimden. İki yıldır da aynı konuyu iki üç kez yazdığım oldu. İki yıldır Karadeniz üstüne yazmak istediğim şiir bir türlü bitmedi. Kısaca, kolay yazamam. Bir şiir için, bir sonnet örnekse 20-30 kâğıt harcarım. Her yazdığım satırı makinede görmedikçe de tadına varamam. Zaten mısra mısra kurarım şiiri. Ölçülü yazdığım zaman eni konu terlerim. Uyak hece sıkar çünkü beni ama ölçülü şiir de başka türlü yazılmadığı için, uyarım ister istemez. En çok, son yazdığım şiirler terletmiştir beni (Nigâri, Anka, Orhan Duru, Hamsi). Nedeni de hiç alışmadığım bir biçimde yazmamdır, sanırım. İki yılda yazdım bu dört şiiri. Bir şiiri yazamazsam daha doğrusu yazdığımı beğenmezsem saklamam. Uğraştırır çünkü beni, yakarım. Bu parça aşağıdaki metin türlerinden hangisini örneklendirmeye uygundur?
[ "Günlük", "Gezi yazısı", "Deneme", "Anı", "Röportaj" ]
0
{ "correctness_ratio": 39, "difficulty": "medium", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Aşağıdakilerden hangisi günlük türüne en yakın edebî türdür?
[ "Gezi yazısı", "Mektup", "Anı", "Roman", "Hikâye" ]
2
{ "correctness_ratio": 50, "difficulty": "easy", "grade": "9" }
Turkish Language and Literature
Dinleyicinin sözlü tepkide bulunmadığı, konuşulanı sessizce dinlediği dinleme çeşididir. Dinleyicinin dinledikleriyle ilgili zihinsel faaliyetlerini etkinleştirmek amaçlanır. Dinleyicinin sessizliği, konuşmacıya, söylediklerinin kabul gördüğü izlenimi verir. Bu dinleme türünde konuşmacı dinleyenin kendisini anlayıp anlamadığı konusunda kesin bir yargıya ulaşamaz. Buna göre pasif dinleme ile ilgili olarak, I. Empati kurulduğu, II. Zihinsel sürecin etkinleştiği, III. Karşılaştırma yapıldığı bilgilerinden hangilerine ulaşılabilir?
[ "Yalnız I", "Yalnız II", "I ve II", "I ve III", "II ve III" ]
1
{ "correctness_ratio": 30, "difficulty": "medium", "grade": "9" }