_id
stringlengths
16
22
url
stringlengths
32
73
title
stringlengths
1
38
text
stringlengths
100
3.68k
score
float64
0.5
1
views
float64
348
13.1k
20231101.sv_1338_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordamerika
Nordamerika
Underskogen är rikt utvecklad och består ofta av växter med originella blad och lysande blommor, såsom Rhododendron, slingerväxter, orkidéer och ormbunkar.
0.5
7,842.912326
20231101.sv_1338_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordamerika
Nordamerika
Den tropiska floran förekommer i Nordamerika bara i Mexikos kustland och i södra Florida, på det senare stället egentligen en kustträskflora, som förnämligast karakteriseras genom stora mangroveskogar. I övrigt står den mycket nära Antillernas flora, liksom är Mexikos växtvärld nära ansluten till Sydamerikas. Subtropisk är däremot den mexikanska höglandsfloran, som i norr går till 30° n. br. Den kännetecknas av alltid gröna ekar, lagerväxter, myrtnar, anoner och epifytiska orkidéer. Av palmer påträffas bara familjen Chamaedorea i större mängd. Det förekommer även kaktusarter, agaver, yucca och andra växter, som har förmåga att uthärda lång torka. Subtropisk är också floran i området Louisiana-Virginia, som bland annat är rikt på stora barrskogar med många arter. Den viktigaste kulturväxten är bomull, dessutom i mindre omfattning sockerrör, ris och majs.
0.5
7,842.912326
20231101.sv_1338_11
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordamerika
Nordamerika
Präriefloran består övervägande av gräs, men blandas mot öster alltmer med träd och skog. De viktigaste gräsen är grammagräset (Bouteloua oligostachya), buffelgräset (Bouchloë dactyloides), bunchgräset (Festuca scabrella), narrhöet (Panicum capillare), kanariegräset (Phalaris arundinacea) med flera. Gräsväxtens utveckling är beroende av fuktighetsmängden. Gräsmattan har efter kolonisationen fått en ny karaktär genom de många europeiska arter, som utbredd sig.
0.5
7,842.912326
20231101.sv_1338_12
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordamerika
Nordamerika
Floran kring Hudsonfloden utmärker sig därigenom, att barrträden får överhand över lövträden. Den arktiska floran på tundran karakteriseras framför allt genom sin rikedom på lavar och bildar på detta sätt en skarp motsats till den sibiriska mosstundran.
0.5
7,842.912326
20231101.sv_14487_6
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Enligt berättelsen i Koranen var det faraos hustru som hittade Mose i Nilen och inte hans dotter. Hon övertygade sedan farao att behålla honom som sin son, eftersom de inte hade blivit välsignade med några barn.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_7
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
När Mose hade nått vuxen ålder gick han för att se hur hans bröder klarade sig. Då han fick se en egyptier slå en hebré dödade han egyptiern och begravde kroppen i sanden. Han antog att ingen som visste om vad som hänt skulle vara benägen att tala om det. Nästa dag fick han se två hebréer som grälade. Han försökte separera dem, varefter den hebré som var orättvis mot den andre hånade Mose för att ha slagit ihjäl egyptiern. Moses upptäckte snart att händelsen blivit känd och att farao förmodligen skulle straffa honom med döden för det. Han tog därför sin flykt över Röda havet och till Midjan. I Midjan stannade han till vid en brunn, där han skyddade sju herdinnor från ett anhang ohyfsade herdar. Herdinnornas far Hobab (även känd som Raguel och Jetro, och förmodligen Shoaib enligt Koranen), präst i Midjan, var oerhört tacksam för stödet Mose visat hans döttrar och antog honom därför som sin son och gav honom sin dotter Sippora till hustru. Han gjorde honom också till högste uppsyningsman över sina hjordar. Mose uppehöll sig i Midjan i fyrtio år och Sippora födde honom en son, Gershom. En dag drev Mose sin flock till andra sidan öknen och kom till Guds berg, Horeb (2 Mos. kap. 3). Där fick han se en buske som stod i låga, utan att brinna upp. När han gick dit för att se efter talade Gud till honom ur busken och avslöjade sedan sitt namn för Mose.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_8
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Gud kallade Mose att befria sitt folk från slaveriet i Egypten. Gud visade Mose hur han kunde förvandla sin stav till en orm och vålla och läka spetälska, och sade att han också kunde ta vatten ur Nilen och hälla det på marken, och att vattnet från floden då skulle förvandlas till blod. Koranen betonar Moses uppdrag att inbjuda farao att ta emot Guds gudomliga budskap samt ge frälsning till israeliterna.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Mose gav sig iväg mot Egypten och blev nästan dödad av Gud för att hans son inte var omskuren (betydelsen av denna dunkla passage kan diskuteras på grund av hebreiskans tvetydighet och dess plötsliga närvaro i berättelsen; flera tolkningar är därför möjliga). Han möttes på vägen av sin äldre bror, Aron, och fick ett förhör med sina förtryckta fränder när de återvände till Egypten. De trodde Mose och Aron efter att de sett tecknen de utfört mitt i den israelitiska folksamlingen. Det visar sig att förtryckets farao (ibland identifierad med Ramses II) under Moses frånvaro hade dött och ersatts av en ny farao. Om Ramses II var förtryckets farao skulle den nye farao vara Merneptah. Eftersom historien som Andra Moseboken beskriver är katastrofal för egyptierna då den omfattar fruktansvärda plågor, förlusten av tusentals slavar och många dödsfall (eventuellt även faraos egen död, trots att detta är oklart i Andra Moseboken) - är det iögonfallande att inga fornegyptiska dokument som talar om israeliter i Egypten någonsin har funnits. Men Merneptah är faktiskt historiskt känd för att ha varit en medelmåttig härskare, och definitivt en svagare än Ramses II. Mose och Aron gick till farao och sade till honom att Herren, Israels Gud ville att farao skulle tillåta israeliterna att fira en högtid i öknen till Guds ära. Farao svarade att han inte kände deras Gud och att han inte skulle tillåta dem att fira sin högtid. Farao förebrådde Mose och Aron och tvingade israeliterna att samla sina egna strån som halm för att göra det tegel som krävdes av dem, men utan att minska den dagliga mängden. Mose och Aron gick åter till farao och kastade Arons stav framför honom, så att den förvandlades till en orm, men faraos trollkarlar och siarpräster gjorde samma sak med sina stavar. Mose och Aron fick en tredje chans när de tidigt på morgonen gick för att möta farao vid Nilens strandkant. Mose sade till Aron att ta sin stav och slå på Nilens vatten och förvandla det till blod. Men de egyptiska siarprästerna åstadkom samma sak genom sin svartkonst, och farao var obeveklig. Mose gick till farao en fjärde gång och sade då till Aron att sträcka ut sin hand över vattnen i Egypten så att landet översvämmades av grodor, men siarprästerna åstadkom samma sak genom sin svartkonst och lät det komma grodor över hela Egypten. Farao blev så småningom irriterad av grodorna och bad Mose att driva bort dem. Han lovade i gengäld att släppa israeliterna så att de kunde gå och offra till Herren. Följande dag dog grodorna och man samlade dem i stora högar, och de fyllde landet med sin stank. Detta förargade farao och han lyssnade därför inte till Mose och Aron.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Så småningom lät farao hebréerna gå efter att Moses Gud sänt tio plågor över egyptierna. De tredje och fjärde var plågor av myggor och flugsvärmar. Den femte var en svår pest som drabbade egyptiernas boskap på fälten: hästar, åsnor, kameler, kor och får. Den sjätte plågan var variga bölder som slog upp på egyptierna. Vid den sjunde drabbade en hagelstorm Egypten. Alla som var kvar utomhus och inte hade kommit under tak, både människor och djur, träffades av haglet och dog. Den åttonde plågan var gräshoppor som täckte marken och gnagde rent på vartenda träd som växte på egyptiernas marker. Den nionde plågan var totalt mörker, ett mörker så tätt att man kunde ta på det. Vid den tionde och sista plågan gick Herren fram genom Egypten och dräpte alla förstfödda i landet, den förstfödde sonen till farao på tronen lika väl som den förstfödde sonen till slavinnan vid handkvarnen, och även allt förstfött bland boskapen. Farao kallade under natten till sig Mose och Aron och sade: "Gå er väg, lämna mitt land, både ni själva och de andra israeliterna. Gå, och frambär offer åt Herren som ni har bett om att få göra!" Händelserna ihågkommes och firas vid den judiska påsken.
1
7,760.704799
20231101.sv_14487_11
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Moses ledde sitt folk österut och började den långa resan till kanaaneernas land. Egyptierna drev på dem för att få ut dem ur landet så fort som möjligt. De tänkte att de annars skulle dö allesammans. Israeliterna bröt upp från Ramses mot Suckot, ungefär 600 000 män till fots. Där stannade de för att hämta Josefs ben från hans grav, sedan bröt de upp från Suckot och vandrade vidare mot Etam, vid randen av öknen. De slog läger utanför Pi Hachirot mellan Migdol och havet mitt emot Baal Sefon. Under tiden hade farao och hans hovmän kommit på andra tankar och lät spänna för sina vagnar. Farao tog de 600 bästa stridsvagnarna och alla andra stridsvagnar i Egypten under befäl av höga officerare. De förföljde israeliterna och hann upp dem där de hade slagit läger vid havet. Då farao närmade sig och israeliterna upptäckte att egyptierna var på marsch mot dem blev de förfärade och ropade till Herren. Gud drev då undan havet och gjorde det till torrt land. Enligt Andra Moseboken klövs vattnet och israeliterna gick torrskodda tvärs igenom havet, medan vattnet stod som en vägg på båda sidor. När den egyptiska armén försökte komma efter dem lät Gud vattnet strömma tillbaka över egyptiernas vagnar och vagnskämpar. Vattnet dränkte hela faraos här som hade följt efter israeliterna ut i havet och inte en enda kom undan. Enligt Koranen ledde farao den egyptiska armén själv och drunknade tillsammans med sin armé. I sina sista ord bad han Gud om förlåtelse men Gud lät honom dö med hans kropp i perfekt form, för att han skulle bli ett exempel för varje tyrann som trotsar profeterna.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_12
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Folket fortsatte till Mara och vandrade i tre dagar i Shuröknen utan att finna vatten. Sedan kom de till Elim, där det fanns tolv källor och sjuttio palmer, och där slog de läger. Från Elim bröt de sedan upp och efter fyrtiofem dagar nådde de Sinöknen, mellan Elim och Sinai. De drog från lägerplats till lägerplats och slog slutligen läger i Refidim. Sedan kom de till Sinaiberget. Det var här Mose vaktade fåren åt sin svärfar Jetro, prästen i Midjan, när Herrens ängel uppenbarade sig för honom i den brinnande busken; det var här han fick vatten att välla fram genom att slå på klippan vid Horeb med sin stav och här han kom att leda slaget mot amalekiterna. Mose återförenas så småningom med Jetro. När Jetro fick höra om allt som Herren hade gjort mot farao och mot Egypten för Israels skull, om alla svårigheter som hade mött dem på vägen och hur Herren hade räddat dem gick han bort och förde fram brännoffer och slaktoffer åt Gud, sedan åt han en måltid tillsammans med de äldste i menigheten. Nästa dag såg Jetro hur Mose satt från morgonen ända till kvällen för att skipa rätt bland folket och föreslog att Mose skulle utse några bland folket som själva skulle döma i de enklare målen. Mose lyssnade till sin svärfar och rättade sig efter honom.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_13
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
När israeliterna kom till Sinai slog de läger i närheten av berget. Mose varnade folket för att gå upp på berget eller komma för nära dess fot. Han gick sedan upp tillsammans med Aron för att möta Israels Gud. Mose mottog de tio budorden muntligen och andra moraliska lagar. Innan Mose ensam gick upp för berget för att ta emot stentavlorna sade han till de äldste att rikta de frågor som kunde komma att uppstå till Aron och Hur. När folket såg att det dröjde innan Mose kom ner från berget samlades de kring Aron och sade till honom: "Gör oss en gud som kan gå framför oss! Vi vet inte vart den där Mose har tagit vägen, han som förde oss ut ur Egypten." Aron tog emot guldringar av människorna och knöt in det i en kappa. Sedan gjorde han en gjuten tjurkalv av guldet och sade: "Detta är dina gudar, O Israel, som förde dig ut ur Egypten." En "högtid till Herrens ära" proklamerades för den följande dagen och tidigt nästa morgon offrade folket brännoffer och frambar gemenskapsoffer, och slog sig ner för att äta och dricka och började sedan förlusta sig. Mose övertalade Herren att inte förgöra Israels folk. Han gick ner från berget och möttes av Josua. Mose förstörde guldkalven och förebrådde Aron för den synd han hade dragit över folket. När Mose märkte att Aron hade släppt greppet om folket och utlämnat det åt motståndarnas förakt ställde han sig i porten till lägret och ropade: "Alla som är på Herrens sida skall komma hit till mig!" Då samlade sig alla leviterna kring honom. De spände på sig svärden och gick fram och tillbaka genom lägret från port till port och högg ner bröder, vänner och grannar, och dödade totalt 3 000 män av folket.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_14487_14
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mose
Mose
Efter detta (enligt de sista kapitlen i Andra Moseboken) konstruerades och invigdes tabernaklet och den prästerliga lagen ordinerades. Sedan bröt folket upp från Haserot och slog läger i Paranöknen, strax söder om Kanaan. Mose skickade några män att utforska Kanaan och se efter vad det var för ett land. Efter fyrtio dagar återvände spanarna och rapporterade till Mose och Aron och hela menigheten, samt visade upp vad som växte i landet. Endast två av de tolv män som hade utforskat landet var dock villiga att försöka erövra det, och de stenades nästan för sina impopulära yttranden. Folket bröt ut i klagorop och gråt och ville återvända till Egypten. Mose sade till folket att de istället skulle vandra i öknen i fyrtio år tills alla de som vägrat gå in i Kanaan hade dött och deras barn skulle vilja gå in i landet. Tidigt nästa morgon sade israeliterna att de hade felat och att de nu ville tåga upp mot höglandet och ta Kanaan i besittning. Mose sade till dem att de inte skulle ge sig av, men israeliterna lyssnade inte utan invaderade Kanaan ändå, och krossades där av amalekiterna och kanaaneerna.
0.5
7,760.704799
20231101.sv_7359_2
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Enligt Heritage Foundation har Mauritius den tjugofemte friaste ekonomin i världen. På The Economists demokratiindex är Mauritius det enda afrikanska landet som uppnått en fullskalig demokrati (full democracy).
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_3
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Viceamiral Van Warwick utnämnde bukten till Port van Warwick och ön till Mauritius år 1598. Detta för att hylla den holländske ståthållaren Moritz av Nassau.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_4
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Den äldsta kända kartan av regionen härstammar från år 1502 och skapades av portugisen Alberto Cantino. På denna karta kallas Mauritius för Dino-a-robin, vilket kan översättas till Ökenön. Andra tidiga namn var Giftfiskön och Illha do Cirne, vilket betyder svanön, och gavs efter namnet på det skepp varifrån ön observerades.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_5
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Portugiserna var först med att bosätta sig på ön under 1500-talet. Under ledning av viceamiral Van Warwick ankrade fem nederländska skepp ön vid Grand Port den 18 september 1598. Detta efter att ha blåst ur kurs på sin väg till Indonesien. Då var ön obebodd. Man fann dock ett antal skeppsvrak på revet utanför Grand Port, och svartråttan hade redan introducerats.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_6
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Dagen därpå gick besättningen iland för att fira högtiden Kermesse. I sin skål utnämnde viceamiral Van Warwick bukten till Port van Warwick och ön till Mauritius. Detta för att hylla den holländske ståthållaren Moritz av Nassau.
1
7,625.619543
20231101.sv_7359_7
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Ön har därefter lytt under Frankrike under namnet Île de France år 1715 till år 1810 och sedan Storbritannien tills landet blev självständigt år 1968. I samband med självständigheten blev Mauritius medlem av Samväldet.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_8
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Republiken Mauritius huvudö Mauritius tillhör ögruppen Maskarenerna vilken bildades för 1,5 till 8 miljoner år sedan genom vulkanutbrott och tektonisk aktivitet. Mauritius är den äldsta ön i Maskarenerna och bildades för 8 miljoner år sedan. Regionen är fortfarande vulkaniskt aktiv.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Mauritius, som mäter 1 860 km², består av slättland i norr, högplatå i centrum (600 m ö h) och berg i söder, och ön är omgiven av korallrev. Mauritius högsta berg är Piton de la Petite Rivière Noire som mäter 828 m ö h.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_7359_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mauritius
Mauritius
Landskapet domineras av sockerrörsplantager och den ursprungliga vegetationen är kraftigt minimerad. Trots detta finns det 2 000 hektar urskog och 8 000 hektar övrig skog, främst i de sydvästra delarna av ön.
0.5
7,625.619543
20231101.sv_15260_3
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Jupiter och de övriga gasjättarna måste ha bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet. I likhet med de övriga planeterna bildades Jupiter av rester från det gasmoln och det stoft som gav upphov till solen. Under miljontals år kolliderade fasta partiklar med varandra och byggde därigenom upp de stora klumpar av sten och metall som kallas planetesimaler. Vissa blev tillräckligt stora för att deras egen tyngdkraft skulle dra till sig mer materia och ibland kolliderade de och slogs ihop med varandra.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_4
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Det finns två olika teorier om hur Jupiter bildades. Den första är att is och stoftpartiklar växte till en fast kärna av jordens storlek som sedan drog till sig gaser av sin tyngdkraft. Den andra teorin är att Jupiter bildades ur ett väldigt område av gas som helt enkelt krympte på grund av tyngdkraften.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_5
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Jupiter har den snabbaste rotationshastigheten av alla solsystemets planeter. Ett jupiterdygn är knappt tio timmar långt. Detta resulterar i en tillplattning som är lätt iakttagbar från jorden med ett amatörteleskop.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_6
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Jupiters magnetfält är starkare än jordens magnetfält och fångar in laddade partiklar från stora avstånd. Strålningen i de inre delarna av Jupiters magnetosfär är följaktligen så stark att den skulle döda en oskyddad människa omgående. Strålningen har varit ett problem för rymdsonder som skickats till Jupiter.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_7
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Jupiter består till största delen av väte. I atmosfärens övre lager blandas vätet med andra ämnen och bildar moln. Molntäckets tjocklek är cirka 80 km. Temperaturen och trycket stiger med avtagande avstånd till centrum och vätet pressas samman av tyngdkraften. Jupiters yttre skikt består av vätemolekyler bestående av två atomer. Längre in spjälkas molekylerna till separata atomer av hettan och trycket och väteatomerna uppför sig som flytande metall.
1
7,611.103049
20231101.sv_15260_8
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Jupiters kärna är hetare än solens yta, men det är okänt vad den består av. Det kan röra sig om ett massivt stenklot, flera gånger större än jorden, eller så kan det metalliska, flytande vätet sträcka sig ända in till centrum.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Jupiter har den största atmosfären av alla planeterna i solsystemet. Den sträcker sig till 5 000 kilometers höjd.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Gasplaneterna har starka vindar som är begränsade till breda bälten längs latituden. Vindarna blåser i motsatt riktning längs med dessa bälten. De små skillnaderna i kemisk sammansättning och temperatur mellan dessa band orsakar att de färgade bältena dominerar planetens uppträdande. Jupiters ekvatorialbälten blir svagare emellanåt, och under år 2010 försvann ett av bältena helt.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_15260_11
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jupiter
Jupiter
Data från rymdsonden Galileos prov tyder på att vindarna är mycket starkare än man trott (mer än 400 m/s) och sträcker sig så långt ner som provet var möjligt att observera. De kanske kan sträcka sig ner tusentals kilometer i det inre. Jupiters atmosfär visade sig också vara ganska turbulent. Detta tyder på att Jupiters vindar till största delen drivs av inre hetta, mer än av solens strålning. De intensiva färgerna man ser i Jupiters moln är antagligen resultatet av de kemiska reaktionerna av ämnena i Jupiters atmosfär; kanske är svavel inblandat vars föreningar kan variera i färger, men detaljerna är okända. Färgerna varierar med molnens höjd: blå är lägst, följt av bruna och vita, och röda på toppen. Ibland kan man se de lägre lagren genom hål i de övre.
0.5
7,611.103049
20231101.sv_5774_35
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Igelkotten ligger i dvala på vintern, men vaknar ibland. Under tiden med mindre tillgång till föda sover djuret fem till sex månader (norr om ekvatorn från oktober eller november till april) i ett skyddat klotformigt bo eller i högar av kvistar och löv. Artens ämnesomsättning är starkt reducerad under tiden. Kroppstemperaturen sjunker från cirka 36 till 8 °C, andningsfrekvensen ligger vid en till två gånger per minut och hjärtat slår ungefär fem gånger per minut. Under vinterdvalan förlorar igelkotten mellan 17 och 26 procent av sin vikt. För att överleva vintern måste djuret väga minst 500 gram innan vinterdvalan börjar. När lufttemperaturen är 15 °C vaknar igelkotten.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_36
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Igelkottarnas parningstid börjar redan vid slutet av april eller i maj och sträcker sig fram till augusti. Hanar vandrar långa sträckor under letandet efter en hona som är beredd till parning. Hittar hanen en hona som han antar är parningsberedd går han med stort tålamod runt honan. Är honan inte intresserad vänder hon bakkroppen med uppåtriktade taggar mot hanen. Hon slår även mot hanens huvud under flåsande och gnällande läten. Rörelserna som igelkottarna uppvisar under dessa "strider" är så påfallande att de ibland betecknas som "igelkottkarusell". Dessa karuseller kan pågå flera timmar.. När en annan hane lägger sig i tvisten, utnyttjar honan oftast hanarnas rivalitet till att fly.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_37
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Trots taggarna använder igelkottar den parningsställning som är vanlig för de flesta däggdjur. Hanen bestiger honans rygg. Honan pressar under parningen kroppen mot marken och håller samtidigt taggarna tätt intill kroppen. Själva parningsleken pågår flera timmar med några vilopauser. Om hanen efteråt bestämmer sig att stanna i honans närhet blir han kort före förlossningen bortdriven med bett. Vanligare är att hanar kort efter parningen lämnar honan för att leta efter andra honor som är parningsvilliga.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_38
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Efter dräktigheten som varar i ungefär 35 dagar föder honan mellan juni och september sina ungar. De flesta ungarna föds i augusti. I Centraleuropa kommer 61 procent av alla ungdjur till världen under denna månad. Som boplats används ett stort bo av torrt gräs, gammalt löv och mossa som byggs cirka en dag före förlossningen. Ofta utnyttjas ställen som är skyddade för regn som håligheter i träd, täta rishögar, högar med trä, eller hålrum under stugor eller lådor. Igelkottar väger vid födelsen mellan 12 och 25 gram och har ögonen och öronen förslutna. En hona som känner sig störd vid förlossningen lämnar sina ungar eller äter upp dem. Först efter några timmar ändrar hon sitt beteende vid störningar och bär sina ungar till ett annat bo. Nyfödda igelkottar har cirka 100 vita taggar, som i början är inbäddade i djurets rosafärgade hud. Redan under de första veckorna växer allt mer taggar med den typiska brun-vita färgen. Ungefär 14 dagar efter födelsen öppnar igelkottar sina ögon för första gången och efter cirka 21 dagar får de sina mjölktänder. Dessa byts efter två till tre månader stegvis till blivande tänder. När ungarna är över tre veckor gamla lämnar de ibland sitt bo för att leta efter föda. Efter ungefär sex veckor sluter honan att ge di. Vid denna tidpunkt väger ungdjuren mellan 200 och 250 gram. Efter ungefär nio månader blir ungarna könsmogna.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_39
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
I Nord- och Centraleuropa föder igelkottar vanligtvis bara en gång om året. Förlorar de den första kullen kan de på sensommaren föda nya ungar, men för dessa ungar är chansen liten att de överlever vinterhalvåret. Dessa har vanligtvis inte tillfredsställande fettreserv för att vakna från vinterdvalan. I varmare delar av utbredningsområdet har igelkottar möjligheten att uppfostra två kullar om året. Ungarnas antal i kullen varierar mellan två och tio. I genomsnitt kommer fyra eller fem ungar till världen. Allmänt har honor av igelkottar inte tillräcklig mängd mjölk för mer än fem ungar. Är vädret för kallt eller för torrt så att honan inte hittar tillräcklig föda, är även den genomsnittliga kullen hotad. Den brittiska igelkottexperten Pat Morris uppskattar att en hona lyckas uppfostra bara två till tre ungar per år.
1
7,588.394058
20231101.sv_5774_40
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad. Även grävling har den styrka som krävs för att öppna en ihoprullad igelkott. Berguv och grävling är därför i Centraleuropa de största fienderna för igelkotten.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_41
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Sjuka igelkottar och djur som drabbas av svält saknar vanligen förmåga att helt rulla ihop sig. Dessutom letar hungriga igelkottar på dagen efter föda. Dessa individer blir ofta byte åt mård, iller eller vildsvin och måste uthärda attacker av kråkor och skator. De hotas ibland även av tamhundar.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_42
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Igelkotten lider i stor utsträckning av parasiter. Till endoparasiterna räknas maskliknande djur som Crenosoma striatum och släktet Capillaria samt djur av ordningen Coccidia som Isospora rastegaievae. Ektoparasiterna utgörs huvudsakligen av loppor som ”igelkottloppan” (Archaeopsylla erinacei), fästingar och andra kvalster. Allmänt gäller att igelkottar som lider svält är känsligare mot parasiter än mätta individer. Hungriga igelkottar kan till och med dö av dessa snyltdjur. Bland infektionssjukdomar spelar salmonella en större roll och svenska forskare har också funnit att upp till 60% av igelkottarna bär på meticillinresistenta stafylokocker . Däremot drabbas igelkotten mycket sällan av rabies och den överför inte heller mul- och klövsjukan.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5774_43
https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott
Igelkott
Hittills saknas den information som krävs för att ge ett tillfredsställande svar angående igelkottens livslängd. Det är bevisat att igelkottar i naturen har blivit sju år gamla. I fångenskap har igelkottar nått en ålder på över tio år. Däremot når bara ett litet fåtal av alla nyfödda ungar en liknande ålder. Det har visat sig att dödligheten hos unga igelkottar är mycket hög. Av en kull med fem ungar dör vanligtvis en unge innan den kan lämna boet. Av tio ungar överlever bara ett eller två det första levnadsåret. Av de kvarblivande ungarna blir bara 50 procent äldre än två år.
0.5
7,588.394058
20231101.sv_5181_7
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Ernst Ruskas och Max Knolls uppfinning av elektronmikroskopet 1931 banade vägen för ökad förståelse av virus, eftersom de i allmänhet är för små för att kunna studeras med ljusmikroskop. År 1935 studerade den amerikanske biokemisten och virologen Wendell Stanley tobaksmosaiksviruset och kom fram till att det till stor del bestod av protein. Senare separerades detta virus i sina protein- respektive RNA-delar. Tobaksmosaikviruset var också det första virus som kristalliserades och vars struktur därför kunde studeras i detalj med röntgendiffraktion. De första bilderna av detta slag togs fram av Bernal och Fankuchen 1941. Rosalind Franklin lyckades 1955 kartlägga hela detta virus struktur.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_8
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Virus förekommer i olika storlekar och former, morfologier. Ett typiskt virus är ungefär 100 gånger mindre än en bakterie. De flesta studerade virus har en diameter mellan 10 och 300 nanometer.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
En fullständig viruspartikel (virion) består dels av genetiskt material i form av en nukleinsyra, RNA eller DNA, som antingen är dubbelsträngat (ds) eller enkelsträngat (ss) samt linjärt eller cirkulärt. Nukleinsyran omges av ett skyddande proteinskal (kapsid). Skalet består av ett antal identiska proteinenheter som var och en kallas kapsomer. Koden för detta protein finns i virusets genetiska material (nukleinsyran), och tillverkas i värdcellen efter att den infekterats av ett virus. Vissa viruspartiklar har också ett yttre lipidhölje uppbyggt av lipider som kommer från värdcellens cellmembran. Virus med lipidhölje kallas höljevirus, virus utan hölje kallas nakna virus. Vissa virus har även utskott på höljet som taggar bestående av glykoproteiner. Dessa används bland annat för att fästa till receptorer på värdcellen. De flesta virus som sprids fekalt-oralt saknar hölje.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Kapsidens form används för att karaktärisera olika virus. Vanliga virusmorfologier är helix-form (spiralform) och ikosaeder-form (20-sidig polyeder). Utöver dessa finns komplexa former som består av flera sammansatta delar. Till exempel den binala formen hos bakteriofagerna (virus som infekterar bakterier). Den kan liknas vid en mekanisk spindel med ett polyedriskt huvud av kapsomerer (kapsiden) som nukleinsyran är inkapslad i och därefter en skida (stav) med svansar av fibrer som fyller funktionen att fästa vid bakteriens hölje. Bakteriofagerna lämnar nästan alltid sin struktur utanför och skjuter enbart in sin nukleinsyra i bakterien.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_11
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Virusets egna gener kodar för ett fåtal proteiner. Till de proteinerna hör de som ingår i virusets skal, proteiner som hjälper viruset att infektera celler och proteiner som ställer om cellen från dess normala funktion till att bli en virusfabrik.
1
7,575.494276
20231101.sv_5181_12
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
DNA-virus bär på färdiga DNA-molekyler som tar sig in i cellkärnan och använder cellens mekanismer för att föröka sig. Undantag är bland annat poxvirus (så som smittkoppsvirus) som helt replikerar sig i cytoplasman, och hepatit B-virus som translateras i cytoplasman från en RNA-intermediär (som har transkriberats i cellkärnan utifrån hepatit B-virusets DNA). DNA-virus är antingen dubbelsträngade (dsDNA) eller enkelsträngade (ssDNA). De sistnämnda bildar efterhand dsDNA. Allmänt sett är DNA-virus stabilare än RNA-virus och ger därmed högre risk för smitta. Risken att smittas av RNA-viruset HIV vid samlag är till exempel betydligt mindre än att smittas av DNA-viruset hepatit B.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_13
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Nästan alla RNA-virus replikeras i cytoplasman. +RNA (mRNA) kan direkt translateras av fria ribosomer och producera proteiner som viruset behöver. Ett -RNA-virus (komplementär till mRNA) har med sig polymeras när det tränger in i cellen för att kunna skapa +RNA (mRNA).
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_14
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Adsorption betyder att virionen fäster vid värdcellens yta. Olika virus använder olika metoder för att komma in i en värdcell. Växtvirus kommer alltid in i cellen via skador på cellväggen. Animala virus fäster vid specifika ytreceptorer på värdcellen, som medför att virus är artspecifika. Fager (liknar en spindel till formen) fäster med benen till ytreceptorer och skjuter samtidigt in sin nukleinsyra i värdcellen, varvid kapsiden lämnar ytan.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_5181_15
https://sv.wikipedia.org/wiki/Virus
Virus
Passagen för animala virus med hölje sker genom endocytos, en process där viruspartikeln tas in i cellen i en vesikel. Den membranförsedda vesikeln sammansmälter med en lysosom vilket innebär att viruset blir av med sitt hölje och endast den kapsidinneslutna nukleinsyran blir kvar. För membranförsedda virus sker passagen genom direkt fusion, då virusets membran smälter samman med värdcellens membran så att hela nukleokapsiden tar sig in. För bakteriofagen gäller i allmänhet att endast nukleinsyran från huvudet skjuts in i cytoplasman genom svansen. Nakna animala virus (utan hölje) kan genom en process släppa sin nukleinsyra direkt in i cytoplasman.
0.5
7,575.494276
20231101.sv_243176_0
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
Sabaton är ett svenskt power metal-band från Falun, som bildades 1999. Bandets låtar är inspirerade av olika historiska krig. Även bandnamnet är militärt inspirerat, då Sabaton också är namnet på den del av rustningen som täcker foten. Sabaton har turnerat med bland andra Iron Maiden, Scorpions och Hammerfall. Sabaton turnerar flitigt men driver även en årlig musikfestival i Falun, Sabaton Open Air, i augusti, och en årlig kryssning i december.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_1
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
I mars 2012 meddelade bandet att de splittrats och att Brodén och Sundström fortsatte i Sabaton med nya medlemmar. De fyra medlemmar som lämnade bandet grundade sedan Civil War.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_2
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
Efter att ha spelat in några demolåtar i Abyss studio blev Sabaton kontaktade av flera skivbolag. Bandet bestämde sig för att tacka ja till ett italienskt bolag, Underground Symphony, som sedermera lanserade bandets första album Fist for Fight, vilken egentligen var en demo. Bandet hade ett outgivet album betitlat Metalizer, men på grund av konflikter som uppstod med det italienska skivbolaget om bland annat rättigheter så släpptes inte albumet förrän 2007. Låtförteckningen är dock i huvudsak densamma som på Fist for Fight med undantag för några tidigare outgivna spår.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_3
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
Efter första skivan sade bandet upp kontraktet med det italienska skivbolaget och spelade in nästkommande album Primo Victoria utan ekonomiskt stöd i Abyss studio i samarbete med Tommy Tägtgren, bror till Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy). 2005 började Sabaton samarbeta med det svenska skivbolaget Black Lodge som också givit ut albumen Attero Dominatus (28 juli 2006), Metalizer (13 mars 2007) och The Art of War (30 maj 2008.) I november 2009 skrev Sabaton kontrakt med det tyska skivbolaget Nuclear Blast, med vilka de till och med 2022 har samarbetat på sex studioalbum.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_4
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
Ishockeylaget Färjestads BK hade låten "Ghost Division" som introlåt säsongen 08/09 och 10/11. Ishockeylaget Leksands IF har ett samarbete med Sabaton som skrivit deras officiella intro.
1
7,555.562113
20231101.sv_243176_5
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
2009 fick Sabaton Faluns kulturpris på 20 000 kronor som de sedan skänkte till den lokala Seasidefestivalen som äger rum i Falun varje år och där lokala band får chansen att uppträda inför en bred publik.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_6
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
Under första delen av Sabatons Europaturné 2011 ersattes gitarristen Rikard Sundén tillfälligt av Frédéric Leclercq, basisten i DragonForce. Detta berodde på att Sundén var föräldraledig. 30 mars 2012 bekräftade Sabaton att de har gått skilda vägar med fyra medlemmar, endast Joakim Brodén och Pär Sundström stannade kvar i Sabaton ur originaluppsättningen. I intervjuer uttrycktes det att det var under inspelningen av albumet Carolus Rex som vissa medlemmar tog beslutet att lämna bandet. Carolus Rex släpptes den 23 maj 2012 via Nuclear Blast Records och nyheten om albumet bemöttes skeptiskt på många håll. Dock fick albumet ett gott mottagande, med ett betyg på 83% på Encyclopaedia Metallum och högt betyg av Rocknytt. I en intervju i maj 2012 fick Joakim Brodén frågan om han inte var rädd att uppfattas som nationalist, på vilket han svarade att Sabaton aldrig tagit eller kommer att ta en politisk ställning. Sabaton gav sig efter skivsläppet ut på en stor klubbturné i Sverige under oktober och december 2012.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_7
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
Den 16 maj 2014 släppte Sabaton sitt sjunde studioalbum Heroes. Den 19 augusti 2016 kom åttonde albumet The Last Stand, och den 19 juli 2019 följde The Great War på temat första världskriget.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_243176_8
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sabaton
Sabaton
I februari 2021 släppte Sabaton singeln "Livgardet" för att uppmärksamma det svenska regementets 500-årsjubileum. Samarbetet genomfördes ursprungligen i samverkan med Livgardet, men stoppades av Arméstaben som hänvisade till att Sabaton spelat på det av Ryssland ockuperade Krim 2015. Livgardet valde trots det att uppmärksamma låten på sina sociala medier, främst Instagram.
0.5
7,555.562113
20231101.sv_84783_23
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
Staden har kontakt med omvärlden genom tåg (Öresundstågen, Kust till Kust och Stångådalsbanan), buss och flyg.
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_24
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
Ölandsbron till Färjestaden och de anslutande lederna går igenom norra delen av staden. Staden ligger vid E22 mellan Malmö och Norrköping och är start/slutpunkt för Riksväg 25 mot Halmstad och Växjö. Inom staden och länet körs stads- och landsbygdstrafik av Kalmar länstrafik.
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_25
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
I Kalmar ligger Barometerns huvudredaktion som är Kalmar läns största tidning. Fram till 2019 gavs även tidningen Östra Småland och Nyheterna ut med bas från Kalmar, men den är nu nedlagd. Varje vecka distribueras gratistidningen KalmarPosten.
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_26
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
I Kalmar har Sveriges Television en lokalredaktion på Norra Vägen, som tillsammans med huvudredaktionen i Växjö producerar och sänder innehåll i Lokala Nyheter Småland.
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_27
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
Enligt SCB:s företagsregister fanns det i december 2009 drygt 6 000 verksamma företag och knappt 6 400 arbetsställen i Kalmar kommun (alla verksamma företag har minst ett arbetsställe). Cirka 4 000 av dessa arbetsställen hade 0 anställda.
1
7,551.832127
20231101.sv_84783_28
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
De största arbetsgivarna i december 2009, om man bortser från offentlig sektor, var enligt SCB:s företagsregister:
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_29
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
Atlas Copco Construction Tools AB, Tillverkning av gruv-, bergbrytnings- och byggmaskiner, 200-249 anställda
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_30
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
Nobina Sverige AB, (fram till 29 december 2007 var företagsnamnet Swebus Aktiebolag), Linjebussverksamhet, 200-249 anställda
0.5
7,551.832127
20231101.sv_84783_31
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalmar
Kalmar
Ikea Svenska Försäljnings Aktiebolag, Specialiserad butikshandel med möbler för hemmet, 200-249 anställda
0.5
7,551.832127
20231101.sv_7121_34
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Platon har under många århundraden betraktats som en av retorikens största fiender, trots att det finns vissa bevis som pekar på att just Platon skulle ha myntat termen retorik. På grund av det inflytande på modern vetenskap och filosofi Platon haft har också hans uppgörelse med retoriken varit en stående kontrovers genom hela den västerländska retorikens historia. Platon är kritisk mot retoriken i flera verk. Platons och filosofins främsta kritik formuleras tydligast i dialogen Gorgias, och verket räknas därför än idag som den filosofiska uppgörelsen med retoriken. Verket skrevs omkring 390 f.Kr.
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_35
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Kritiken som Platon låter formulera via Sokrates riktas främst mot sofismen och den verksamhet som bedrevs av sofisterna. Eftersom Platon tror på en essentiell sanning (grekiska: επιστήμη, episteme) föraktar han sofisterna och det relativa förhållningssätt de har till den. Detta gör deras ord tomma och intetsägande och Platon tar tydligt avstånd från deras verksamhet, vilken han menar får det sannolika att verka mer värdefullt än sanning. Platon avvisar retoriken som ett slags suggestionskonst som inte behandlar sanning, utan endast det sannolika, och menar att sofisterna, genom att använda sig av en blandning av smicker och skickliga formuleringar, lyckas trollbinda sin publik så till den grad att de får smått att verka stort och stort att verka litet. Retorik är, enligt Gorgias huvudrollsinnehavare, Sokrates, endast baserat på erfarenheter i hur man framkallar en form av behag och lustfylldhet hos sina åhörare.
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_36
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Endast den sistnämnda formen leder till idévärldens sanna kunskap. Platon ställer upp demagogiska dikotomier och låter Sokrates argumentera för att det inte finns något mellanläge mellan experter som inte kan tala och talare som inte kan något annat.
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_37
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Den kritik mot retoriken som presenterats i Gorgias kompliceras dock en aning på grund av flera olika faktorer.
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_38
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Eftersom Isokrates, som tidigare varit elev hos sofisten Gorgias, samtidigt upprättat sin retorikskola där han kom att institutionalisera retoriken är det möjligt att betrakta dialogen Gorgias som Platons angrepp mot Isokrates och mot retorik som skolämne. I och med att Isokrates skola upprättades vid ungefär samma tid som verket skrevs menar vissa forskare att Platon kan ha haft ekonomiska motiv bakom delar av den kritik som presenteras. Att verket skrevs nära inpå Sokrates död 399 f.Kr. gör också att forskare ser ett samband mellan det agg som Platon hyste mot de atenska folkförsamlingarna och att verket således kan sägas vara varken opartiskt eller distanserat.
1
7,482.086244
20231101.sv_7121_39
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
I Faidros, som skrevs omkring 370 f.Kr., intar Platon en annan ställning till retoriken. Den äkta retoriken får verkets protagonist, Sokrates, här definiera som en form av ”andlig vägledare” (grekiska: psykhagogia) och Platon utesluter inte att retorik kan vara ett användbart medel att övertyga massorna med. Den äkta retoriken ser han som en konstform som är lika i smått som i stort och som är lika mycket värd i både väsentliga som oväsentliga sammanhang. Den äkta retorikens förutsättningar är enligt Platon erkännandet av det goda och vägen till den sanna uppfattningen går genom filosofernas dialektiska sanningssökande. För att bli en god talare kräver Platon att retorikern är en god filosof. Platon menar att talaren bör ha kännedom om ämnet han talar om och kräver att läraren utöver retorik känner till sanningen och har kunskap om åhörarnas själar. Talaren måste även vara en god människokännare för att retoriken ska kunna uppnå sin fulla kraft.
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_40
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Platons kritik har trots sina överdrifter till viss del gagnat retoriken som ämne. Eftersom retoriken därmed tvingats att cementera sina grundideal har efterföljare som Aristoteles därigenom format retoriken till att vara konsten att övertyga och inte låtit den vara ett redskap för att manipulera människor för egen vinnings skull.<ref>Fafner, Jørgen, Tanke og tale – Den retoriske tradition i Vesteuropa, "Filosof og retor Platon''' s.44", København: C.A Reitzels Forlag A/S, 1995.</ref>
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_41
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
Complete Works (edited by John M. Cooper, Hacket Publishing Company, 1997) [Innehåller allt som någonsin tillskrivits Platon i nya översättningar.]
0.5
7,482.086244
20231101.sv_7121_42
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platon
Platon
The Collected Dialogues of Plato, including the letters (edited by Edith Hamilton and Huntington Cairns, Bollingen Series LXXI, Princeton University Press, 1963 (1961)) [Utelämnar vissa säkert falska men ändå intressanta texter. Äldre översättningar, men bra.]
0.5
7,482.086244
20231101.sv_2490227_4
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Ragnar och hans följe reser till Götaland för att förhandla med Borg, men en lösning finns inte att finna. Floki skickas som bud till Hårik medan Borg skickar Ragnar och Björn till ett askträd som står på hans mark och påstås vara det träd Oden hängde sig från. Rollo stannar kvar, i praktiken som gisslan. Vid asken träffar Ragnar Aslög och blir förförd. Hårik berättar för Floki att han inte har några planer på att vika för Borg: krig står för dörren. Rollo övertalas av Borg att vända sig mot Ragnar och kriga för Borg. Aslög blir gravid med Ragnar, men Björn tvingar sin far att avsluta relationen. Samtidigt drabbas Ragnars by av pesten och Gyda dör.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_5
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Hårik och Borg går i krig och Ragnar och Rollo slåss på varsin sida. Rollo skadar Floki svårt och dödar många av sina tidigare kamrater, men när han möter Ragnar kan han inte förmå sig slåss med sin bror och ger sig. Striden upphör och Ragnar bönfaller Borg och Hårik att sluta fred och istället slå sig samman för att plundra och erövra England, vars klimat och miljö är vänligare än den karga norden. Ett avtal sluts, men Aslög kommer höggravid till Ragnars by. Ragnar föreslår ett månggifte, men Lagertha vägrar och skiljer sig från Ragnar. Björn följer med sin mor. Rollo tillåts leva, som utstött, av lagmannen som mutats av Ragnar. 4 år senare har Floki byggt en mindre flotta skepp för erövring av Northumbria. Hårik anländer med sina män och vill att Borg ska slängas ut ur samarbetet. Ragnar är emot detta, men går med på det. Rollo är ett skal av sitt forna jag och lever med jarl Haraldsson änka Siggy (Gilsig). Aslög har burit Ragnar många söner, men han längtar efter Björn. Ragnar och Hårik seglar till England, Ragnar tar med sig Athelstan som tränats till viking. Athelstan säger sig nu vara helt konverterad, men Floki, som är en fanatiker, misstror honom. Flottan hamnar i en våldsam storm och många skepp förliser. Istället för Northumbria hamnar de i Wessex, där de hamnar i ett bakhåll och Håriks äldste son (Duffi) dödas. Samtidigt anfaller jarl Borg Ragnars by som hämnd för att ha lämnats utanför. Rollo leder försvaret, men byn erövras och han, Aslög och Siggy flyr med Ragnars söner till bergen.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_6
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Ragnar och Hårik driver fram genom Wessex. Kung Egbert (Roache) förhandlar med dem och föreslår en pakt. Ragnar är positiv till idén då han vill kolonisera England, men Hårik vill hämnas sin son. När nyheten om Borgs attack når Ragnar vänder han hem tillsammans med Floki. Athelstan lämnas kvar som Ragnars ambassadör, Ragnar gör honom till en fri man. Men Egbert förråder vikingarna och de flesta av dem dödas. Athelstan tillfångas av saxare och korsfästs, men räddas av Egbert som vill att han ska lära honom om nordmännens kultur. Ragnar återvänder till Skandinavien och samlar krigare för att återerövra sitt land. Under exilen så våldtar Ragnar Aslög under en fylla, trots att hon varnar att resultatet skulle bli ett monster. Ragnar undsätts av Lagertha och Björn (nu spelad av Alexander Ludwig) - Lagertha har blivit jarl över Hedeby. Borg fördrivs från Ragnars by. Hårik och hans män återvänder med nyheten om nederlaget. Hårik vill ha Borgs män och skepp för nya attacker och hämnd. Ragnar går motvilligt med på detta och bjuder in Borg. Men Ragnar förråder Borg och bränner hans män inne och ristar en blodörn på Borg. Aslögs förutsägelse verkar slå in när hon föder en son utan ben - det lovade monstret. Ragnar reser till Wessex, nu med Lagerthas män istället för Borgs. Ragnar återförenas med Athelstan, som erkänner att han både tror på Jesus och asarna: Jesus i det vackra och asarna i det sublima. Håriks son Erlendur (Endre) anfaller Egberts son Aethelwulf (Dunford) och hans män efter en förhandling vilket leder till nya strider. Vikingarna anfaller men de besegras av Egbert som använder Romersk taktik och förstärkningar från Ella. Ragnar lyckas avbryta kriget med en allians där vikingalegoknektar ska kriga för Egbert. Athelstan följer med nordmännen hem. Ragnar visar intresse för kristendomen och ber Athelstan lära honom herrens bön. Hårik sänder efter sin familj, men i hemlighet har han samlat resterna av sin armé för att utföra en kupp mot Ragnar som han ser som ett hot. På sin sida verkar han ha Floki och Siggy, men de är båda dubbelagenter som berättat om hans planer för Ragnar. Håriks hustru, söner och döttrar mördas och Hårik knivhuggs av Ragnars närmaste. Därefter slår Ragnar ihjäl Hårik med sina bara händer. Ragnar är nu danernas kung.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_7
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Många kritiker har pekat ut seriens sätt att framhäva historiska felaktigheter av vikingarnas samhälle. Serien visar en skildring av ett mer enväldigt samhälle under Jarl Haraldsson istället för det historiskt demokratiska. Kritikerna har även pekat på felaktigheten i vikingarnas okunnighet om Brittiska öarna och att man i serien fick dödsstraff för fruktansvärda brott istället för i verkligheten fredlöshet.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_8
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Monty Dobson, en historiker vid Central Michigan University kritiserade serien för deras val av kläder men påpekade att fiktiva serier som Vikings kan vara ett användbart verktyg. Den norska tidningen Aftenposten skrev att serien är overklig för dess sätt att skildra Uppsala. I serien ser man Uppsala tempel med utseende som en stavkyrka. Aftenposten skriver att sådana byggnader inte började byggas förrän efter vikingatiden och aldrig var belägna i berg. Inte heller Uppsala är beläget i eller i närheten av berg. Interiörerna i templet bygger på rekonstruktioner av Uppåkra templet.
1
7,355.592959
20231101.sv_2490227_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Skaparen av serien Michael Hirst säger att det är mycket svårt att vara 100% historisk korrekt, eftersom det finns mycket lite nedskrivet från denna tid. Den stora delen av allt som finns nedskrivet kommer från tiden då Skandinavien var kristet.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Vikings är en irländsk och kanadensisk serie som har utvecklats av Octagon Films och Take 5 Productions. Michael Hirst, Morgan O'Sullivan, John Weber, Sherry Marsh, Alan Gasmer, James Flynn och Sheila Hockin är nominerade som exekutiv producent. Första säsongen hade en budget på 40 miljoner dollar. Serien började spelas in juli 2012 i en nybyggd studio på Irland. 16 augusti 2012 började man även spela in Luggala som ligget i hjärtat av Wicklowbergen. Hela 70% av hela säsong 1 var inspelad utomhus och även bakgrundsbilder har tagits i västra Norge.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_11
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Enligt skådespelaren Clive Standen (Rollo) kommer framtida säsonger innehålla personligheter som Alfred den store, Leif Eriksson och Ivar Benlös och även framtida resor till bland annat Island, Ryssland och Frankrike. Ivar Benlös födds i avsnitt 8 av säsong 2, medan Islandsresan fick vänta till säsong 5.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_2490227_12
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikings
Vikings
Serien visas på TV kanalen History i USA, men kunde dock fortfarande ses på Historys hemsida i Kanada. I Sverige visades serien på TV4 och TV12.
0.5
7,355.592959
20231101.sv_28775_9
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Enligt Encyclopædia Britannica räknas ofta hela eller delar av Grekland i kulturella definitioner av regionbegreppet bort, eftersom Grekland har en lång kust mot Medelhavet och en kultur knuten till detta. Denna syn står delvis i kontrast till det som redogjorts för i detta avsnitt.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_10
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Rumänien som geografiskt har en mycket begränsad del på Balkanhalvön, brukar ingå i det kulturella regionbegreppet genom dess historiska arv från Ottomanska riket.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_11
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Turkiet har geografiskt också en mycket begränsad del på Balkanhalvön och kulturen varierar beroende på vilken region man befinner sig i landet. Eftersom Turkiet är knuten till Balkanhalvön , Medelhavsområdet, Kaukasien och Mellanöstern har landet en heterogen kultur. Däremot har den haft stort inflytande på den kulturella utvecklingen på Balkan under Osmanska rikets ledning.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_12
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Slovenien som helhet ingår inte i det kulturella regionsbegreppet. Efter anslutningen av de slovenskspråkiga områdena i Karantanien, Krain, Friulien och Istrien, mellan Alperna och Adriatiska havet, till Frankerriket vid mitten av 700-talet, kom slovenerna att ingå i den vidare germanska kultursfären. Frankerna uppmuntrade invandringen tyskspråkiga, främst bajerska, nybyggare till regionen och inledde skapandet av Österrike. Slovensk och österrikisk kulturhistoria är nära sammanflätade i det österrikiska stats- och nationsbygget sedan tidig medeltid. Först germaniserades språkligen adeln i Österrike och efterhand också till stor del allmogen, då slovenskspråkiga assimilerades och uppgick i den tyskspråkiga befolkningen. Under reformationen på 1500-talet övergick såväl adel, borgare som en stor del av allmogen till protestantisk lära från katolicism och en process för att skapa en mer jämbördig status för det slovenska språket med tyskan, inte minst inom utbildningsväsendet, inleddes, men stoppades av motreformationen och det var först genom upplysningstiden på 1700-talet som det slovenska språket och därtill kopplade kulturen fick ett nytt uppsving. Slovenien förblev en del av Österrike till 1918. Till skillnad från övriga länder i forna Jugoslavien, var Slovenien aldrig en del av Ottomanska riket. Även om Slovenien som helhet brukar betraktas som en centraleuropeisk kultur, präglas kustlandet av medelhavskultur, historiskt under inflytande från Republiken Venedig.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_13
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Kroatien är heller inte är en självklar del av regionbegreppet ur ett kulturellt perspektiv. Även om det finns kulturella element typiska för Balkanhalvön i Kroatien, inte minst i områdena för den forna militärgränsen, så kallade ”krajine (plural)”, där flyktingar från andra sydslaviska och icke-slaviska folk fick bosätta sig under krigen mot osmanerna under 1500-talet, i gengäld mot att de hjälpte till att organisera försvaret, omfattades det katolska Kroatien, liksom Slovenien, av renässansen, barocken, reformation och motreformation, humanism och upplysningstid. Enligt Kjell Magnusson, docent på Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet, och Balkan-expert, utvecklades Kroatien efter ungefär motsvarande kulturella linjer som länderna i Centraleuropa. Kroaterna hamnade i vasallstatsställning till Frankerriket på 800-talet, men till skillnad från situationen i de slovenskspråkiga landområdena, skedde ingen omfattande invandring av tyskspråkiga nybyggare till de kroatiskspråkiga landområdena, varför förutsättningarna för en självständigare politisk och kulturell utveckling för kroaterna var gynnsammare än för slovenerna. År 925 skapade kroaterna ett eget kungarike. Kungariket Kroatien slöt en personunion med kungariket Ungern år 1102 och förblev i denna till dess att kronan överlämnades till huset Habsburg år 1527. Näst efter Grekland har Kroatien regionens näst längsta kustlinje och även om den centraleuropeiska identiteten är viktig för kroaterna, så är även deras kulturella koppling till Medelhavet det.
1
7,351.088935
20231101.sv_28775_14
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Ända sedan frankisk tid följer den kroatiska-slovenska gränsen i inlandet floden Kupa/Kolpa. Floden är en av de allmänt accepterade nordliga geografiska avgränsningarna för Balkanhalvön, liksom är mötespunkt för den vidare germanska kultursfären som slovenerna kom att ingå i och den av germanska influenser mer opåverkade sydslaviska kultursfären. Ur dessa aspekter fångar Donau-Sava-Kupa-definitionen av Balkanhalvön upp såväl geografiska som kulturhistoriska aspekter.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_15
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
EU:s regionindelning Västra Balkan omfattar länderna i forna Jugoslavien och Albanien, men exklusive Slovenien. Slovenien räknas i EU-sammanhang till Centraleuropa.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_16
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Grekland brukar geopolitiskt räknas som Sydeuropa i EU-sammanhang, medan Bulgarien och Rumänien ibland benämns sydöstra Europa, men också som länder på Balkanhalvön.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_28775_17
https://sv.wikipedia.org/wiki/Balkanhalv%C3%B6n
Balkanhalvön
Det turkiska namnet balkan gavs ursprungligen till Balkanbergen, men kom senare att användas för halvön. Balkanhalvön består till största delen av bergskedjor som breder ut sig från nordväst till sydöst. De viktigaste bergskedjorna är Dinariska alperna på västra Balkan, Pindosbergen i Grekland, Balkanbergen (Stara Planina på bulgariska) och Rhodopebergen i Bulgarien. Karpaterna i Rumänien och Serbien ansluter till bergen på södra Balkanhalvön. De högsta bergstopparna överstiger 2900 m. I nordöstra Kroatien, i Serbien och östra Rumänien finns också betydande slättområden, delvis av stäppkaraktär. Slätterna i Kroatien och Serbien är de västliga randzonerna av ungerska pustan; de i Rumänien västra randzonen för de större stäpperna i östra Europa och vidare in i Centralasien.
0.5
7,351.088935
20231101.sv_96819_1
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakira
Shakira
Shakira är betraktad som den största latinska sångerskan genom tiderna med mer än 80 miljoner sålda album hittills (2021). Hon är också den enda sydamerikanska artisten som presenterats med singlar på US Billboard Hot 100, Australiens ARIA Chart och UK Singles Chart i Storbritannien. Under sin karriär har sångerskan mottagit två Grammy Awards, sju Latin Grammy Awards, tolv Billboard Latin Awards Music Awards, och har även nominerats till en Golden Globe..
0.5
7,247.325963
20231101.sv_96819_2
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakira
Shakira
Under ett år medverkade hon i den colombianska TV-serien (El Oasis) och gav 1995 ut skivan Pies Descalzos ("Barfota").
0.5
7,247.325963
20231101.sv_96819_3
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakira
Shakira
Uppföljaren, ¿Dónde Están los Ladrones? ("Var är tjuvarna?") kom 3 år efter debutskivan. Framgången blev enorm med över 10 miljoner sålda skivor. På skivan fanns bland annat singlarna "Inevitable" och "Ojos Así".
0.5
7,247.325963
20231101.sv_96819_4
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakira
Shakira
Shakira blev snabbt mycket populär i den spansktalande världen. Efter studier i engelska gav hon ut skivan Laundry Service, inriktad på den engelsktalande marknaden. Albumet blev med över 20 miljoner sålda skivor ett av de bäst säljande världen under år 2002 och singeln "Whenever, Wherever" blev särskilt populär.
0.5
7,247.325963
20231101.sv_96819_5
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakira
Shakira
Shakira: Live & Off The Record, en DVD/CD med 10 låtar från hennes världsturné 2002-03, kom i mars 2003. Turnén gick under namnet The Tour of the Mongoose (Mungo-turnén).
1
7,247.325963
20231101.sv_96819_6
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakira
Shakira
Efter turnén kom två studioalbum: det spanskspråkiga Fijación Oral Vol. 1 och det efterföljande engelskspråkiga Oral Fixation Vol. 2, som båda gavs ut år 2005.
0.5
7,247.325963